Του Γιώργου Κοτρωνιά: Ανοικτή επιστολή προς -όλους- τους αρμόδιους! “Οι πρόσφατες πυρκαγιές στην Στερεά Ελλάδα…”

Lamianow.gr
By Lamianow.gr Tags: 1 Comment
7 Min Read

Ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ, Ομπάμα, έχει πει ότι η γενιά μας είναι η πρώτη που υφίσταται τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής αλλά είναι και η τελευταία που μπορεί να κάνει κάτι για να την σταματήσει.

Δυστυχώς ο άνθρωπος ο…… τρελός πίθηκος για να θυμηθούμε το σχετικό μυθιστόρημα, κάνει ακριβώς τα αντίθετα από αυτά που θα πρεπε να κάνει με αποτέλεσμα όλοι μας να υφιστάμεθα τις επιπτώσεις από την αλλαγή του κλίματος και τα ακραία καιρικά φαινόμενα.

Οι πρόσφατες συνεχείς πυρκαγιές στην περιοχή μας την Στερεά Ελλάδα, οι οποίες όπως φαίνεται ξέσπασαν στις τρεις η ώρα τη νύχτα, πέρα από το προφανές του εμπρησμού, μπορεί να έχουν κι άλλα αίτια ιδιοτέλειας ή και οικοπεδοποίησης, όμως σίγουρα βρίσκουν κατά την εκδήλωσή τους, ένα ευνοϊκό φυσικό υπόστρωμα με τις ακραία υψηλές θερμοκρασίες, και τους θυελλώδεις ανέμους.

https://lamianow.gr/wp-content/uploads/2024/03/Iamia-Now-01-1-2-1-scaled.jpg
Του Γεώργιου Νικολάου Κοτρωνιά / Βουλευτή Φθιώτιδας Νέας Δημοκρατίας

Και αν στην Φθιώτιδα καταφέραμε να μην υπάρχουν οικολογικές επιπτώσεις, στην Εύβοια έχουμε υποστεί μία τεράστια καταστροφή μία ανυπολόγιστη οικολογική ζημιά.
Ακούω πολλές φορές τους δημοσιογράφους να λένε ότι δεν κινδυνεύουν ανθρώπινες ζωές και προφανώς αυτό είναι το πρώτο ζητούμενο σε οποιαδήποτε αντιμετώπιση μιας καταστροφής, όμως το γεγονός αυτό δεν πρέπει να υποβαθμίζει και να τοποθετεί σε δεύτερη μοίρα, την άλλη τεράστια επίπτωση στο περιβάλλον το οποίο καταστρέφεται, υποβαθμίζοντας μαζί μ’ αυτό και τη ζωή του ανθρώπου και την ανάπτυξη της κοινωνίας, μια επίπτωση που σε λίγες δεκαετίες θα κοστίσει τη ζωή εκατομμυρίων ανθρώπων και όπως έχουν προβλέψει οι επιστήμονες δυστυχώς εάν δε λάβουμε τα μέτρα μας σε λίγο χρόνο θα επηρεαστεί κι αυτή η ίδια η ύπαρξη μας πάνω στη γη.

- Advertisement -

Η γη είναι μία και δεν μπορούμε να την αλλάξουμε, είναι ένα ενιαίο σύστημα το οποίο επηρεάζεται τόσο από τις φωτιές στη Σιβηρία και τον Αμαζόνιο, όσο και από τις φωτιές της Πορτογαλίας και της Ελλάδας.

Ως πρόεδρος της επιτροπής περιβάλλοντος της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδος (ΚΕΔΕ), για πολλά χρόνια μέσα από τα συνέδρια και τις ημερίδες είχα την ευκαιρία να δώσω το μέτρο της σοβαρότητας και του κινδύνου για την πατρίδα μας, (η οποία ειρήσθω εν παρόδω κινδυνεύει και με Ερημοποίηση κάποιων συγκεκριμένων περιοχών της, μεταξύ των οποίων είναι και περιοχές της Φθιώτιδας) και με συγκεκριμένες προτάσεις προσπάθησα να βοηθήσω τους Δήμους της χώρας, να κατευθύνουν τις τοπικές πολιτικές, σε δύο βασικούς άξονες.

1) Την εξοικονόμηση των φυσικών πόρων για την εξασφάλιση της αειφορίας και 2) την λήψη μέτρων από την καθημερινότητα του πολίτη μέχρι την λειτουργία της τοπικής αυτοδιοίκησης και του κράτους, μείωσης των εκπομπών του διοξειδίου του άνθρακα, δηλαδή μείωσης της συμβολής στο φαινόμενο του θερμοκηπίου, που κυρίως ευθύνεται για την κλιματική αλλαγή. Έτσι δημιουργήσαμε το πρόγραμμα “εξοικονομώ” για τους Δήμους που εξελίχθηκε στο “εξοικονομώ κατ´οίκον “.

Στην περίπτωση της οικολογικής καταστροφής που υπέστη η Στερεά Ελλάδα με τις πρόσφατες πυρκαγιές της Ευβοίας είναι βέβαιο ότι θα χρειαστεί χρόνος, χρήμα, στρατηγική και συνέχεια στις παρεμβάσεις αποκατάστασης του φυσικού περιβάλλοντος.
1) Πρώτα απ’ όλα με αφορμή τις υποψίες για εμπρησμό πρέπει τα αστυνομικά όργανα, με βάση μαρτυρίες και το ιστορικό των περιοχών αλλά και σε συνεργασία με ψυχιατρικές κλινικές και ψυχιάτρους να έχουν λίστα πιθανών εμπρηστών, τους οποίους να παρακολουθούν διακριτικά.
2) Δεύτερον θα πρέπει το κράτος δια της Κυβερνήσεως να λάβει μέτρα που η δική μου εμπειρία ως Δημάρχου για αρκετά χρόνια μου υπαγορεύει. Δηλαδή: ή να αυξήσει δραματικά τα ελάχιστα χρήματα τα οποία δίδει στα δασαρχεία για τον καθαρισμό και την διάνοιξη των δασικών δρόμων, ή κάνοντας μία σχετική νομοθετική ρύθμιση να επιτρέψει στις Περιφέρειες και στη προκειμένη περίπτωση στην Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδος να παρεμβαίνει στην διάνοιξη και συντήρηση των αγροτικών και κυρίως των δασικών δρόμων, πάντα σε συνεννόηση με τα Δασαρχεία.
3) Τρίτον η δασική υπηρεσία αλλά και η υπηρεσία δημόσιας Περιουσίας μέσω δορυφόρου να παρακολουθούν για τυχόν καταπατήσεις εκχερσώσεις και παράνομα κτίσματα και οικοδομές.
4) Τέταρτον άμεσα μέσω αναθέσεων ή με την πρόσληψη προσωπικού κοινωφελούς χαρακτήρα να ξεκινήσουν και να κατασκευαστούν έργα ορεινής υδρονομίας (Κλαδοπλέγματα και μικρά φράγματα ) για να μην προχωρήσει η αποσάθρωση των καμένων εδαφών .
5) Πέμπτον να σχεδιαστεί από το δασαρχείο η στρατηγική της αναδάσωσης, οι προτεραιότητες των περιοχών αναδάσωσης, οργανώνοντας με συγκεκριμένο πρόγραμμα σε βάθος χρόνου την συνεχή συνεργασία με την εκπαίδευση, δηλαδή σχολεία και πανεπιστήμια με τους προσκόπους, με τις Περιβαλλοντικές και τις λοιπές εθελοντικές οργανώσεις, αλλά και με εθελοντικές ομάδες άλλων περιοχών που θα ήθελαν να συνεισφέρουν στην αποκατάσταση του δάσους.
6) Έκτο να ενταθεί η επιφυλακή και η παρακολούθηση των “καμένων” για να προφυλαχθούν από αυθαίρετη βόσκηση αμνοεριφίων που μπορεί να καταστρέψει τα αναγεννημένα δενδρύλλια.
7) Έβδομο να εξασφαλιστούν κονδύλια από το κοινοτικό πλαίσιο στήριξης για την τοποθέτηση αισθητήρων σε όλα τα δάση της περιοχής οι οποίοι σε πραγματικό χρόνο εντασσόμενοι στο σύστημα επιφυλακής της πυροσβεστικής Υπηρεσίας μπορούν να ενημερώνουν δορυφορικά το κέντρο άμεσης επέμβασης της Πυροσβεστικής, για οποιαδήποτε έναρξη πυρκαγιάς.
8) Όγδοο (και πάρα πολύ σημαντικό), η συνεχής ενημέρωση του πληθυσμού από τις μικρές ακόμα ηλικίες για τους κινδύνους χρήσης της φωτιάς στην ύπαιθρο, για την αξία του δάσους και τη συμβολή του στην δημιουργία βιώσιμου περιβάλλοντος, κατάλληλου για την ανθρώπινη ζωή .

Τα καμμένα δάση μας θέλουν χρόνια για να αναγεννηθούν, θέλουν υπομονή και επιμονή αλλά κυρίως θέλουν να συνειδητοποιήσουμε την ευθύνη του καθενός μας και να κάνουμε όλοι μας από οποιαδήποτε θέση κι αν βρισκόμαστε το καθήκον μας προς τις γενιές που έρχονται: ΝΑ ΠΑΡΑΔΩΣΟΥΜΕ ΣΤΟΥΣ ΕΠΟΜΕΝΟΥΣ ΤΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ ΟΠΩΣ ΜΑΣ ΤΟ ΠΑΡΕΔΩΣΑΝ ΟΙ ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΟΙ.


ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ “ΑΠΟΨΕΙΣ”
**Από την Τετάρτη 19/09/2018 το lamianow.gr δημιούργησε την κατηγορία “Απόψεις” προκειμένου να δίνει βήμα στους πολίτες της Λαμίας και όχι μόνο. Ο ιστότοπος φιλοξενεί στην ιστοσελίδα του “ΑΠΟΨΕΙΣ”. Όπως αναφέρεται ξεκάθαρα και στους ΌΡΟΥΣ ΧΡΗΣΗΣ της ιστοσελίδας,  στις «ΑΠΟΨΕΙΣ» η ευθύνη των αναρτήσεων, καθώς και του περιεχομένου αυτών ανήκει αποκλειστικά στους συντάκτες τους, ρητώς αποκλειόμενης κάθε ευθύνης σχετικά του ιστότοπου. Το αυτό ισχύει και για τα σχόλια που αναρτώνται από τους χρήστες.

Share This Article
Follow:
Η ανεξάρτητη ηλεκτρονική εφημερίδα ενημέρωσης της Λαμίας και της Στερεάς Ελλάδας. Γιατί η ενημέρωση χρειάζεται άποψη.
1 Comment
  • για τις ανεμογεννήτριες δεν λες κάτι κ. βουλευτά.
    ψηφίστε νόμο που να απαγορεύει την εγκατάστασή τους σε καμμένα.
    μπορείτε; αν όχι τότε τα υπόλοιπα είναι απλά λόγια και προσευχές του τι πρέπει να κάνει κάποιος άλλος…

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *