Γιώργος Παπανδρέου για Τραμπ: Εσωστρεφής, φοβική και εθνοκεντρική η πολιτική του

lamianow
By lamianow Add a Comment
4 Min Read
Την ανησυχία του για τα πρώτα δείγματα γραφής του νέου προέδρου των ΗΠΑ εξέφρασε το ΚΙΔΗΣΟ του Γιώργου Παπανδρέου.
Συγκεκριμένα, το κόμμα σε ανακοίνωσή του αναφέρει:
Ο Πρόεδρος Ομπάμα παρέδωσε μια αναμορφωμένη πολιτική της Αμερικής. Ήταν μία πολιτική που ο ίδιος εγκαινίασε με στόχο οι ΗΠΑ να παίξουν έναν εποικοδομητικό ρόλο στην πολυμερή διαχείριση των επιπτώσεων της παγκοσμιοποίησης και μάλιστα, με σημαντικά αποτελέσματα, όπως της συμφωνίας του Παρισιού για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής.
Ο Ντόναλντ Τραμπ, φαίνεται πως επιδιώκει να βάλει τέλος σε αυτή την πολιτική, κυβερνώντας, σύμφωνα με τις δικές του ιδεοληψίες, χωρίς κοινωνικό διάλογο, χωρίς να λαμβάνει υπόψη του τις προηγούμενες δεσμεύσεις και κρίσιμες ισορροπίες για τη διεθνή σταθερότητα.
Το πρότυπο μίας εσωστρεφούς, φοβικής και εθνοκεντρικής υπερδύναμης δεν μπορεί παρά να έχει αρνητικές επιπτώσεις, αφού οι ΗΠΑ θα καταστούν μέρος του προβλήματος αντί μέρος της λύσης των παγκόσμιων προκλήσεων, όπως για παράδειγμα, της αυξανόμενης ανισότητας.
Οι πρώτες δηλώσεις και πρωτοβουλίες του Προέδρου Τραμπ έχουν ήδη προκαλέσει αντιδράσεις στην Ευρωπαϊκή Ένωση, τη Λατινική Αμερική, την Κίνα καθώς και σε ομάδες μετριοπαθών μουσουλμάνων όσο και χριστιανών. Σε αυτές προστίθενται και οι αντιδράσεις δημάρχων στις ΗΠΑ, που πιστεύουν στο δικαίωμα μεταναστών να γίνουν Αμερικανοί πολίτες, όπως και γυναικών σε όλες τις γωνιές της γης, που αντιδρούν στην νομιμοποίηση του «ματσισμού» στην πολιτική – της ακραίας φαλλοκρατίας.
Η στροφή του Ντόναλντ Τραμπ, προβληματίζει έντονα και όσους παλεύουν για μια επίλυση του Παλαιστινιακού, μέσω ειρηνικών διαπραγματεύσεων, για την εξεύρεση μίας συμβιβαστικής λύσης, βάσει της αρχής των δύο ανεξάρτητων κρατών που θα ζουν ειρηνικά μεταξύ τους.
Ο επιλεκτικές εθνοκεντρικές πολιτικές του νέου Προέδρου σε ό,τι αφορά τις ΗΠΑ αλλά και την Ευρωπαϊκή Ένωση, αδυνατούν να απαντήσουν στα πραγματικά διλήμματα μιας παγκόσμιας οικονομίας και κοινωνίας, ενώ είναι καταγεγραμμένο πως οι πολιτικές αυτές, στο παρελθόν, οδήγησαν σε καταστρεπτικά αποτελέσματα. Η δε στήριξη των φυγόκεντρων δυνάμεων στην Ευρώπη, από το νέο Πρόεδρο, είναι ανιστόρητη αν αναλογιστεί κανείς πως η δημιουργία της ΕΕ εξασφάλισε μία μακρά περίοδο ειρήνης και ευημερίας στην ήπειρο, απαντώντας σε μεγάλο βαθμό στις επιπτώσεις του επικίνδυνου εθνικισμού.
Τα παραδείγματα είναι ήδη πολλά, παρά τον ελάχιστο χρόνο που έχει διανύσει αυτή η προεδρία. Οι σχέσεις με το Μεξικό, ο ρόλος του ΝΑΤΟ, ο προστατευτισμός στις διεθνείς αγορές, οι αποφάσεις σε βάρος προσφύγων και μεταναστών, αλλά και οι διακρίσεις εναντίον απλών πολιτών που θα θελήσουν να επισκεφτούν τις ΗΠΑ στη βάση της θρησκείας, είναι μόνο μερικά από αυτά.
Ο κίνδυνος είναι πως οι κινήσεις αυτές και όσες με σχετική βεβαιότητα σχεδιάζονται ή έπονται, δεν θα αντιμετωπίσουν αλλά θα ενισχύσουν φαινόμενα όπως ο φονταμενταλισμός και η τρομοκρατία, παρά τους περί του αντιθέτου ισχυρισμούς του Ντόναλντ Τραμπ. 
Το πιο ανησυχητικό είναι ότι η αιτιολόγηση αυτής της στροφής εδράζεται στη νέα τάση της μετα-ενημέρωσης, όπου μη-γεγονότα ή ακραία ψέμματα έρχονται να δικαιολογήσουν και να πλαισιώσουν ιδεοληψίες και πολιτικές αποφάσεις που περιφρονούν κάθε δεοντολογία και θεσμική διαδικασία.
Η τάση αυτή, που στην Ευρώπη ανθίζει στο χώρο της συντήρησης και της ακροδεξιάς, είναι ιδιαίτερα επικίνδυνη για τις δημοκρατίες μας και για τα βασικά ανθρώπινα και πολιτικά δικαιώματα. Πολώνουν αντί να ενώνουν λαούς απέναντι σε κοινά προβλήματα του πλανήτη μας.
Εάν επιτρέψουμε να εμπεδωθεί η τάση αυτή, πρώτο θύμα θα είναι ο, «ξεχασμένος» κατά τον κ. Τραμπ, πολίτης στην Αμερική, αλλά και κάθε πολίτης σε όλο τον κόσμο.
-Advertisement-
Share This Article
Leave a comment

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *