Γιώργος Κατρούγκαλος: «Δεν χρειάζονται 180 ψήφοι για τα μέτρα»

lamianow
By lamianow Add a Comment
5 Min Read

Αισιόδοξος ότι σύντομα θα λήξει η περιπέτεια με το κλείσιμο της β’ αξιολόγησης εμφανίζεται ο Γιώργος Κατρούγκαλος, ο οποίος αποδίδει την καθυστέρηση στην επιμονή του ΔΝΤ στο ζήτημα των εργασιακών. Ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών λέει «όχι» σε ψήφιση των μέτρων με 180 ψήφους από τη Βουλή, γιατί αυτό δεν προβλέπεται από το Σύνταγμα, ενώ απαντά και σε όσους τον κατέκριναν για τοποθέτησή του σε σχέση με τις προεκλογικές εκδηλώσεις της Τουρκίας στο εξωτερικό, κάνοντας λόγο ουσιαστικά για «μονταζιέρα».

-Advertisement-

Αφού έχετε εμπειρία από διαπραγμάτευση με τους θεσμούς, εκτιμάτε ότι θα κλείσει η αξιολόγηση; Και πότε τελικά;

Όλη η περιπέτεια της β’ αξιολόγησης οφείλεται στην αμφιθυμία του ΔΝΤ αν θα μείνει ή όχι στο πρόγραμμα, αλλά και στην εμμονή του σε θέσεις που είναι ακραία νεοφιλελεύθερες και αντιευρωπαϊκές. Η  αρχική αφετηρία των απαιτήσεών του, η αμφισβήτηση δηλαδή των δημοσιονομικών στοιχείων της υπεραπόδοσης της προηγούμενης χρονιάς, ήδη κατέρρευσε. Το παράδοξο είναι ότι και οι περισσότεροι ευρωπαίοι βλέπουν τον παραλογισμό της εμμονής του Ταμείου αλλά επειδή το θέλουν στο πρόγραμμα πάση θυσία – και λόγω της παρατεταμένης προεκλογικής περιόδου- δεν απορρίπτουν αυτές τις παράλογες απαιτήσεις. Ο συμβιβασμός που πετύχαμε στο τελευταίο Eurogroup, να υπάρχει δηλαδή παράλληλη νομοθέτηση αρνητικών και θετικών μέτρων με τελικό ουδέτερο αποτέλεσμα, ήταν ο μοναδικός εφικτός συμβιβασμός για να τελειώσει η αξιολόγηση. Στο Eurogroup της 20ής Μαρτίου θα διαπιστωθεί η πρόοδος σε όλα τα άλλα πεδία της διαπραγμάτευσης και ότι ουσιαστικά έχει κλείσει η αξιολόγηση, με εξαίρεση τα εργασιακά. Θέλω να πιστεύω ότι έως τον Απρίλιο θα έχει τελειώσει και αυτή η εκκρεμότητα, ώστε να μπορέσουμε να ενταχθούμε στο QE. Και αυτό γιατί δεν υπάρχουν δυνάμεις στην Ευρώπη αυτή τη στιγμή που να θέλουν να αναπαραχθεί η ελληνική κρίση. Κάτι τέτοιο δεν θα ήταν αντίθετο μόνο προς τα συμφέροντα της χώρας, αλλά και προς τα συμφέροντα της Ευρώπης, τη στιγμή που ο ίδιος ο πρόεδρος Γιούνκερ και η Επιτροπή παραδέχονται ότι αντιμετωπίζει υπαρξιακή κρίση.

Θα περάσει από τη βουλή η συμφωνία;

- Advertisement -

Εννοείται. Δεν έχουμε άλλα κριτήρια στην κυβέρνηση από αυτά που έχει η Κοινοβουλευτική Ομάδα. Οποιαδήποτε συμφωνία έχει χαρακτηριστικά έντιμου συμβιβασμού είναι δημοσιονομικά ουδέτερη, δεν επιδεινώνει δηλαδή συνολικά τη λιτότητα και ο τελικός λογαριασμός δεν επιβαρύνει τα χαμηλότερα εισοδηματικά στρώματα και τη μεσαία τάξη. Θα περάσει και από τη Βουλή, γιατί θα είναι ο βέλτιστος δυνατός υπό τις παρούσες συνθήκες.

Με 180 ψήφους, όπως προκρίνουν υπουργοί και στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ;

180 ψήφους ή άλλες ειδικές πλειοψηφίες προβλέπει το Σύνταγμά μας για συγκεκριμένες περιπτώσεις. Δεν εντάσσεται η ψήφιση των μέτρων σε μία από αυτές. Και δεν μπορούμε κατά βούληση να απαιτούμε αυξημένες πλειοψηφίες εκτός του Συντάγματος.

-Advertisement-
=Advertisement=

Πώς ερμηνεύετε το αποτέλεσμα των ολλανδικών εκλογών;

Το αποτέλεσμα δείχνει ότι ο ακροδεξιός λαϊκισμός δεν αποτελεί διέξοδο για την κρίση της Ευρώπης. Αποδεικνύει όμως και την ανάγκη να υπάρχει πραγματική προοδευτική εναλλακτική επιλογή στη νεοφιλελεύθερη κυριαρχία. Για τον λόγο αυτόν κατέρρευσε το εργατικό κόμμα του κ. Ντάισελμπλουμ και πολλαπλασίασε τις δυνάμεις του το οικολογικό κόμμα.

Αρκετό θόρυβο προκάλεσε η τοποθέτησή σας για τις συγκεντρώσεις Τούρκων αξιωματούχων στην Ελλάδα.

Ο θόρυβος που δημιουργήθηκε, αρχικά από μονταζιέρα γνωστής για τον κιτρινισμό της εφημερίδας, που ατυχώς αναπαράχθηκε από τη Νέα Δημοκρατία, αποτελεί κατ’ εξοχήν δείγμα αυτού που ονομάζουμε μετά-αλήθεια ή μετά-πραγματικότητα. Δεν προέκυψε από κάποιο γεγονός, αλλά από μία τηλεοπτική εκπομπή και μάλιστα από εντελώς άσχετη δήλωση από αυτήν που σχολιάστηκε.

Ποτέ δεν μίλησα για προεκλογικές τουρκικές συγκεντρώσεις στην Ελλάδα, πράγμα εξ’ ορισμού οξύμωρο, εφόσον δεν υπάρχουν Τούρκοι ψηφοφόροι στη χώρα μας. Είπα απλώς ότι ουδέποτε εμποδίσαμε την επικοινωνία Τούρκων αξιωματούχων με ομόθρησκούς τους, πράγμα που αποτελεί την αναντίρρητη αλήθεια. Δεν επισκέφθηκε επί Ν.Δ. το 2004 ο –τότε πρωθυπουργός- Ερντογάν τη Θράκη, με συνοδεία 175 ανθρώπων; Δεν έγινε το ίδιο το 2011 επί ΠΑΣΟΚ με τον κύριο Νταβούτογλου;

Και η αναφορά μου στο ότι προεκλογικές συγκεντρώσεις- όπου υπάρχουν μαζικά ψηφοφόροι άλλων χωρών- αποτελούν τον κανόνα στην ερώπη αντανακλά και πάλι μία αναντίρρητη πραγματικότητα. Μόνον όπου υφίσταμαι κάπια απειλή για τη δημόσια τάξη απαγορεύονται παρόμοιες συγκεντρώσεις. Η καταδίκη ακραία αντιδημοκρατικών συμπεριφορών στην Τουρκία δεν εμπόδισαν παρόμοιες συγκεντρώσεις να γίνουν στη Γαλλία και τη Γερμανία. Σε καμία περίπτωση δεν συνιστά απάντηση στον αυταρχισμό η εγκατάλειψη των αρχών και των δικαιωμάτων μας, ουσιαστικά δηλαδή η προσχώρηση στην ακροδεξιά ατζέντα.

Πηγή: Ειδήσεις ΣΑΒΒΑΤΟΚΥΡΙΑΚΟ

Share This Article
Leave a comment

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *