Πάνω σκύλο, κάτω σκύλο, στάση του πολεμιστή και στάση του παιδιού θα «συνταγογραφούν» στο εξής οι γιατροί για τους πόνους στη μέση!
Βέβαια, να σημειωθεί ότι το πρόγραμμα γιόγκα που δοκιμάστηκε στο πλαίσιο της μελέτης ήταν σχεδιασμένο από ειδικούς, καθώς ορισμένες στάσεις μπορεί να αποδειχθούν επιβαρυντικές για τη μέση ή να οδηγήσουν σε τραυματισμούς.
Η μελέτη, η οποία δημοσιεύεται αναλυτικά στην επιθεώρηση Annals of Internal Medicine, αναφέρει ότι η πιο συνηθισμένη μη φαρμακευτική θεραπεία για τον πόνο στη μέση είναι η φυσικοθεραπεία, ωστόσο αρκετοί ασθενείς αναφέρουν χαμηλά επίπεδα ικανοποίησης από το θεραπευτικό πλάνο που τους προτείνουν οι φυσικοθεραπευτές.
Έτσι, οι ερευνητές, από το Ιατρικό Κέντρο της Βοστώνης, θέλησαν να κάνουν ένα crash testανάμεσα στη γιόγκα και στη φυσικοθεραπεία όσον αφορά την αποτελεσματικότητά τους στην αντιμετώπιση της οσφυαλγίας. Αρκετές παλαιότερες κλινικές δοκιμές και μετα-αναλύσεις έχουν υποδείξει ότι η γιόγκα αποτελεί καλή εναλλακτική θεραπεία για τον πόνο στη μέση, ποτέ ως τώρα όμως δεν είχε μελετηθεί συγκριτικά με τη φυσικοθεραπεία.
Στη νέα μελέτη συμμετείχαν περισσότεροι από 300 άνθρωποι που αντιμετώπιζαν πόνους στη μέση για τουλάχιστον τρεις μήνες και χωρίς να έχει διαπιστωθεί κάποια συγκεκριμένη αιτία του πόνου τους (π.χ. σφηνωμένο νεύρο). Οι ερευνητές χώρισαν τυχαία τους συμμετέχοντες σε τρεις ομάδες: ομάδα ειδικά σχεδιασμένου προγράμματος γιόγκα,ομάδα φυσικοθεραπείας και ομάδα ελέγχου (χωρίς θεραπεία, για λόγους σύγκρισης). Για 12 εβδομάδες, η ομάδα της γιόγκα έκανε εβδομαδιαία 75λεπτα μαθήματα, ενώ η ομάδα της φυσικοθεραπείας έκανε συνολικά 15 μονόωρες θεραπευτικές συνεδρίες. Η ομάδα ελέγχου έλαβε εκπαιδευτικό υλικό με συμβουλές αντιμετώπισης της οσφυαλγίες, χωρίς να υποβληθεί σε κάποια θεραπεία.
Μετά την ολοκλήρωση των 12 εβδομάδων, οι ερευνητές αξιολόγησαν την πρόοδο των συμμετεχόντων και διαπίστωσαν ότι η ομάδα της γιόγκα παρουσίασε αντίστοιχα επίπεδα βελτίωσης με την ομάδα της φυσικοθεραπείας. Συγκεκριμένα, καταγράφηκε και στις δύο ομάδες μείωση στα επίπεδα πόνου, αύξηση της λειτουργικότητας και μείωση στη χρήση παυσίπονων φαρμάκων. Οι βελτιώσεις στις δύο ομάδες διατηρήθηκαν μάλιστα για διάστημα ενός έτους για όσους συνέχισαν να κάνουν γιόγκα ή φυσικοθεραπεία.