Γίνεται της… Τασίας στους διορισμούς

LamiaNow News
By LamiaNow News Add a Comment
32 Min Read

Οργιο διορισμών με «δικούς τους» – Φόρτωσαν το Δημόσιο με 30.000 Συριζαίους συμβασιούχους, 10.000 στα ΝΠΙΔ, με κόστος για την τσέπη μας €1.2 δισ. επιπλέον – Προσέλαβαν στη Βουλή συνεργάτες της Δούρου, της Κουντουρά, του Χαρίτση και του Ηλιόπουλου – Με υπογραφή Τσίπρα τέσσερις μετατάξεις στο πρωθυπουργικό γραφείο του επόμενου – Τι απαντά το υπ. Διοικητικής Μεταρρύθμισης – Πρώτο ΘΕΜΑ: Οι μισές αλήθειες της Ξενογιαννακοπούλου δεν αλλάζουν την αληθινή εικόνα

Εκαναν τον Ιανουάριο του 2015 «έφοδο στα χειμερινά ανάκτορα» της εξουσίας διατυμπανίζοντας το «ηθικό πλεονέκτημα» που απένειμαν οι ίδιοι στους εαυτούς τους και καλλιεργώντας ελπίδες στους Ελληνες ότι εκπροσωπούσαν το «νέο» και το «άφθαρτο» που ήρθε στα πράγματα για να «τελειώνουμε με το παλιό».

-Advertisement-

Τεσσεράμισι χρόνια μετά, ετοιμάζονται να εγκαταλείψουν το θαλασσοδαρμένο από τη δεκάχρονη κρίση σκαρί της Ελλάδας με το στίγμα τής πλέον παλαιοκομματικής παρέας που κυβέρνησε τη χώρα τις τελευταίες δεκαετίες, έχοντας στην πραγματικότητα κάνει ρεσάλτο στον δημόσιο κορβανά με στόχο να απολαύσουν οι ίδιοι το νέκταρ της εξουσίας και να βολέψουν αναίσχυντα όλο τον κομματικό, οικογενειακό και φιλικό τους περίγυρο.

Προεξοφλώντας τη νέα -και ενδεχομένως μεγαλύτερη- συντριβή που τους περιμένει στις κάλπες της 7ης Ιουλίου, παρέτειναν για μερικές ημέρες τη λειτουργία του Κοινοβουλίου και χωρίς να ορρωδούν προ της κατακραυγής της κοινής γνώμης και της απουσίας της αντιπολίτευσης επιδόθηκαν σε κάθε είδους προκλητικές ρυθμίσεις.

Δεν περιορίστηκαν μάλιστα μόνο σε βόλεμα συγγενών και φίλων στο πολύπαθο Δημόσιο, αλλά επεκτάθηκαν και σε θρασύτατες εξυπηρετήσεις προς οικονομικούς παράγοντες που διάκεινται φιλικά προς τον καταποντιζόμενο ΣΥΡΙΖΑ. Με προφανή στόχο, από τη μία, να κρατήσουν όπου μπορέσουν τα κλειδιά του Δημοσίου για την επόμενη μέρα και, από την άλλη, να έχουν δυνάμεις για να πολεμήσουν την κυβέρνηση που θα αναλάβει το έργο της οικονομικής ανάταξης της χώρας.

Οπως και να έχει, οι ρουσφετολογικοί διορισμοί φίλων, συγγενών και κομματικών αφισοκολλητών αποτελούν τους τελευταίους σπασμούς μιας καταρρέουσας κυβερνητικής παρέας που, όπως σχολιάζουν αρκετοί, το μεγαλύτερο επίτευγμά της θα είναι η απόλυτη απομυθοποίηση της Αριστεράς και η πλήρης επιβεβαίωση όλων όσοι εξαρχής υποστήριζαν ότι η «πρώτη φορά Αριστερά» κύλησε με μεγάλη άνεση στον νεποτισμό, στον παλαιοκομματισμό, στην οικογενειοκρατία και εν γένει στις παντοειδείς σκανδαλώδεις εξυπηρετήσεις.

Η κυνική παραδοχή, άλλωστε, της Τασίας Χριστοδουλοπούλου ότι εκμεταλλεύτηκε γνωριμίες για να βολέψει τη θυγατέρα της στη Βουλή αποτελεί το επιστέγασμα του απόλυτου εκφυλισμού του ΣΥΡΙΖΑ.

Ωστόσο, παρά τις καταιγιστικές αποκαλύψεις για τους προεκλογικούς διορισμούς και τις προκλητικές μετατάξεις θυγατέρων, πρώην συζύγων και λοιπών συγγενών που δείχνουν ότι η Κουμουνδούρου προσπαθεί να δημιουργήσει τη δική της ελίτ, τα πρωτοκλασάτα στελέχη της κυβέρνησης εξακολουθούν να κουνούν το δάχτυλο και να αυτοαποθεώνονται ως οι αποκλειστικοί ιδιοκτήτες του ηθικού πλεονεκτήματος.

pinakas001

Τους παρέσυρε ο… Τραγάκης

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος σε μια προσπάθεια συμψηφισμού επανέφερε τις παλιές υποθέσεις με τους διορισμούς της οικογένειας Τραγάκη. Πρέπει ωστόσο να επισημανθεί ότι λόγω εκείνων των φαινομένων η Βουλή το 2010 αποφάσισε να απαγορεύσει τις μετατάξεις υπαλλήλων. Αυτή η απαγόρευση ήρθη πριν από λίγους μήνες από τον κ. Νίκο Βούτση.

Την ώρα μάλιστα που ο κυβερνητικός εκπρόσωπος προχωρούσε στις συγκεκριμένες αναφορές, στέγνωνε η μελάνη από την απόφαση μετάταξης 4 υπαλλήλων στη Γενική Γραμματεία Συντονισμού. Με υπογραφή του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα τοποθετήθηκαν σε μια ομολογουμένως προνομιακή υπηρεσία ο κ. Λουκάς Αδαμόπουλος, υπάλληλος της ΑΔΑΕ και μέλος της ομάδας του 2015 για την παρακολούθηση και επίβλεψη της εφαρμογής του μνημονίου και της τήρησης των συμφωνηθέντων, η κυρία Παγώνα (Πέννυ) Νέρη, μέλος, σύμφωνα με πληροφορίες, της περίφημης παρέας της Αίγινας, η καθηγήτρια Φυσικής Μαρία Χούπη και ο εφοριακός Μενέλαος Χαραλαμπίδης.

Παρά λοιπόν τους κυβερνητικούς λεονταρισμούς, το ηθικό έλλειμμα της πλειοψηφίας δεν μπορεί να κρυφτεί πίσω από το κέλυφος εξουσίας που ούτως ή άλλως αποδομείται.

Υπουργοί και βουλευτές, πανικόβλητοι από την απειλή απώλειας της εξουσίας και της καρέκλας, τρέχουν να εκμεταλλευτούν τις γνωριμίες τους και να βολέψουν τους δικούς τους ανθρώπους κάνοντας πλιάτσικο σε κρατικές θέσεις. Με κυνικές μεθοδεύσεις δρομολογούν το βόλεμα των δικών τους παιδιών στη Βουλή και σε άλλες προνομιακές και καλοπληρωμένες θέσεις του Δημοσίου. Στο Κοινοβούλιο, το τελευταίο διάστημα πραγματοποιήθηκαν 64 μετατάξεις και δεκάδες προσλήψεις με συμβάσεις ορισμένου και αορίστου χρόνου. Την ίδια ώρα τα υπόλοιπα υπουργεία στέλνουν με καταιγιστικούς ρυθμούς αντίστοιχες αποφάσεις στο Εθνικό Τυπογραφείο προκειμένου να πάρουν ΦΕΚ. Μόνο τις τελευταίες 20-30 ημέρες έχουν εκδοθεί περίπου 130 αποφάσεις μετάταξης εκατοντάδων υπαλλήλων.

pinakas002

Η «Δρακογενιά» της πελατοκρατίας

Οι περίφημοι «βλαστοί μιας Δρακογενιάς» μεταλλάχθηκαν σε κόρη της Τασίας Χριστοδουλοπούλου που βολεύτηκε στη Βουλή, στην πρώην σύζυγο του Νίκου Βούτση που πήρε την πολυπόθητη μετάταξη, στη θυγατέρα ενός διευθυντικού στελέχους του ΣΥΡΙΖΑ που τακτοποιήθηκε αναξιοκρατικά.

Ο ΣΥΡΙΖΑ κλείνοντας το κεφάλαιο παραμονής του στην εξουσία επιβεβαιώνει ότι τα τελευταία τεσσεράμιση χρόνια έκανε τα πάντα για να επαναφέρει τις πιο φαιδρές πρακτικές του πελατειακού κράτους.

Διόρισε συζύγους σε κρατικούς οργανισμούς, έβαλε γιους και κόρες ως μετακλητούς σε υπουργεία και τοποθέτησε ανίψια και ξαδέλφια στη Βουλή. Μέσα σε όλα αυτά η κοινή γνώμη έβλεπε τη Ράνια Αντωνοπούλου να εισπράττει επίδομα ενοικίου, βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ να λαμβάνουν δώρα χαμηλοσυνταξιούχων και την υποψήφια ευρωβουλευτή Μυρσίνη Λοΐζου να εισπράττει παρανόμως τη σύνταξη της μητέρας της που έχει φύγει από τη ζωή.

Η επιστροφή του Κοινοβουλίου στις φαιδρές πρακτικές του παρελθόντος έγινε στοχευμένα και μεθοδικά. Για το βόλεμα των «ημετέρων» χρησιμοποιήθηκαν δύο κεντρικοί αγωγοί: προσλήψεις και μετατάξεις.

Επί ημερών του κ. Βούτση πραγματοποιήθηκαν 125 διορισμοί με συμβάσεις ιδιωτικού δικαίου ορισμένου και αορίστου χρόνου αν και τα προηγούμενα χρόνια είχαν παγώσει. Βέβαια, ορισμένες από αυτές αφορούν προσωπικό καθαριότητας όπου, αντί για εργολαβικές εταιρείες, προτιμήθηκε η πρόσληψη γυναικών με ειδικά κοινωνικά κριτήρια. Οι υπόλοιπες όμως φαίνεται ότι αφορούν κυρίως «ημετέρους», κομματικούς παρατρεχάμενους και συγγενείς. Αρκετοί διορισμοί, δε, έγιναν το τελευταίο δεκαήμερο και αφορούν μετακλητούς υπουργείων, που βολεύτηκαν για τα επόμενα 1-2 χρόνια στο Κοινοβούλιο, καθώς την επομένη των εκλογών θα έπρεπε να αναζητήσουν κανονική εργασία.

pinakas10

Παράλληλα, πριν από λίγους μήνες μονιμοποιήθηκαν οι 72 ειδικοί φρουροί οι οποίοι όμως τοποθετήθηκαν σε θέσεις διοικητικού προσωπικού.

Συνολικά, οι μόνιμοι υπάλληλοι από 576 τον Ιανουάριο του 2015 έγιναν σήμερα 634, ενώ οι εργαζόμενοι με συμβάσεις ιδιωτικού δικαίου από 607 που παρέμεναν στάσιμοι από το 2010 εκτοξεύτηκαν στους 730 τους τελευταίους μήνες.

Εκτός αυτών η σημερινή ηγεσία της Βουλής απελευθέρωσε τις μετατάξεις που είχαν απαγορευτεί οριζόντια από το 2010 ώστε να σταματήσει η ρουσφετολογική μετακίνηση δημοσίων υπαλλήλων από υπηρεσίες που κακοπλήρωναν στο προνομιακό καθεστώς του Κοινοβουλίου. Εκτοτε πραγματοποιούνταν μόνο αποσπάσεις που σημαίνει ότι ο υπάλληλος μετακόμιζε μεν στη Βουλή, όμως η οργανική του θέση παρέμενε στην αρχική υπηρεσία που καθόριζε και το ύψος των μισθών, επιδομάτων κ.λπ.

Το καθεστώς απαγόρευσης ήρε τον περασμένο Φεβρουάριο η Βουλή με τη σύμφωνη γνώμη ΣΥΡΙΖΑ, ΚΙΝ.ΑΛ., ΚΚΕ και ΑΝ.ΕΛ. Εκείνη η απόφαση άνοιξε παράθυρο 10 ημερών ώστε οι 64 αποσπασμένοι στη Βουλή να κάνουν τις αιτήσεις και να πετύχουν τη μετάταξή τους. Ωστόσο, αυτό που προηγήθηκε αποτυπώνει μια φαιδρή μεθόδευση. Σύμφωνα με πληροφορίες, η προνομιακή γνώση της επικείμενης άρσης των μετατάξεων κινητοποίησε στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ ώστε να αποσπάσουν συγγενείς και φίλους στη Βουλή. Το παράδειγμα της θυγατέρας της κυρίας Χριστοδουλοπούλου είναι χαρακτηριστικό. Για να γίνει η μετάταξή της έπρεπε να προηγηθεί η απόσπαση. Τον Δεκέμβριο του 2018 λοιπόν εγκρίθηκε η απόσπαση και σχεδόν ενάμιση μήνα μετά μετακινήθηκε στο Κοινοβούλιο. Τον Φεβρουάριο η Επιτροπή Κανονισμού της Βουλής στην οποία μετέχει και ο κ. Θοδωρής Δρίτσας, σύζυγος της κυρίας Χριστοδουλοπούλου, έλαβε την απόφαση για την άρση των μετατάξεων.

Εκεί που λιάζονταν βρήκε « κάποιες γνωριμίες»

Ολο το παρασκήνιο για τα ρουσφέτια και η κυνική δήλωση που προκάλεσε καθολική κατακραυγή και σάλο στον κομματικό μηχανισμό του ΣΥΡΙΖΑ – Η ταπεινωτική έξοδος από τα ψηφοδέλτια και η μισή συγγνώμη (μόνο σε συντρόφους και κόμμα)

Στην πολιτική υπάρχει η «ηρωική έξοδος», αλλά στην περίπτωση της Τασίας Χριστοδουλοπούλου ο όρος που ταιριάζει περισσότερο είναι η «ταπεινωτική έξοδος». Το αρνητικό φορτίο μετριάζεται κάπως από το γεγονός ότι -σε αντίθεση με τον πρόεδρο της Βουλής Νίκο Βούτση- ήταν ειλικρινής όταν μίλησε για γνωριμίες και διασυνδέσεις. Σε κάθε περίπτωση, όμως, ο τρόπος με τον οποίο αποχωρεί από το Κοινοβούλιο δεν είναι και ο καλύτερος, ειδικά για εκείνη που δηλώνει ούλτρα αριστερή και φανατική δικαιωματίστρια.

Ενδεικτικό της νοοτροπίας της είναι το γεγονός ότι απευθύνθηκε και απολογήθηκε αποκλειστικά και μόνο στους συντρόφους και στο κόμμα της, λες και δεν είχε εκλεγεί από τους πολίτες, λες και δεν είναι υπόλογη έναντι του λαού. Στην πραγματικότητα, δεν πρόκειται για αναγνώριση λάθους και μεταμέλεια όσον αφορά τη μετάταξη της κόρης της σε υπηρεσία της Βουλής. Η συγγνώμη της αφορά αποκλειστικά την όποια πολιτική ζημιά προκάλεσε προεκλογικά στον ΣΥΡΙΖΑ. Με άλλα λόγια, από τη στάση της απουσιάζει παντελώς η κοινωνία.

Οπως αποκαλύφθηκε, η κόρη της Μάχη-Στεφανία, η οποία μέχρι πρότινος εργαζόταν στα ΕΛ.ΤΑ., μετατάχθηκε στη Βουλή. Η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ και αντιπρόεδρος της Βουλής, μετά τις σχετικές αποκαλύψεις, επιβεβαίωσε την αποκάλυψη δίνοντας την ειλικρινή, πλην κυνική εξήγηση: «Ναι μεν έχει όλα τα προσόντα, αλλά δεν βγήκε ξαφνικά η Βουλή να φωνάζει για να την προσλάβει. Προφανώς, αξιοποιήθηκαν κάποιες διασυνδέσεις».

poso-auksithikan

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Αλέξης Τσίπρας ούρλιαζε στο γραφείο του, ενώ σάλος έχει προκληθεί τόσο στον κομματικό μηχανισμό όσο και στην εκλογική βάση του ΣΥΡΙΖΑ. Στο Μέγαρο Μαξίμου χαρακτήριζαν την τηλεοπτική της εμφάνιση «απαράδεκτη». Τράβαγαν τα μαλλιά τους για τη φράση περί «αξιοποίησης γνωριμιών και διασυνδέσεων», λέει κυβερνητικό στέλεχος. Οι απανωτές ηθικές λαθροχειρίες υπουργών και βουλευτών με τα βολέματα συγγενών και φίλων οδήγησαν το Μέγαρο Μαξίμου σε άτακτη οπισθοχώρηση. Κάπως έτσι, ολοκληρώθηκε μια καταστροφική εβδομάδα στο ελληνικό Κοινοβούλιο. Ως αποτέλεσμα, η «θεία Τασία», όπως την αποκαλούν χαϊδευτικά στο κόμμα, τα άκουσε από αρκετά κυβερνητικά στελέχη. Σε αυτούς απάντησε εμμέσως, μέσω της ανακοίνωσής της: «Δεν θα αναζητήσω άλλοθι. Η ιστορία μου και η πορεία μου είναι γνωστή σε όλους. Πίστευα ότι αυτή, μαζί με την ειλικρίνειά μου, θα συνεκτιμηθεί. Διαψεύστηκα».

Δεν είναι η πρώτη φορά που η Τασία πυροβολεί τα πόδια του ΣΥΡΙΖΑ, εμφανιζόμενη εκτός πραγματικότητας και προκαλώντας το κοινό αίσθημα. Στο peak της προσφυγικής κρίσης του 2015 και ενώ βρισκόταν στο τιμόνι του υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής, είχε ξεστομίσει την παροιμιώδη πλέον φράση: «Στις πλατείες δεν υπάρχουν μετανάστες. Βγαίνουν τα πρωινά απλώς για να λιαστούν». Μεταξύ άλλων, είχε υποστηρίξει ότι δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα με το θέμα των παράνομων μεταναστών. Ηταν η ίδια που λίγο αργότερα είχε υποδείξει στους δημοσιογράφους «να αρχίσετε να τους αποκαλείτε ‘‘πρόσφυγες’’», αρνούμενη ότι υπήρχαν και πολλοί οικονομικοί μετανάστες μεταξύ των εκατοντάδων χιλιάδων που έφταναν στην Ελλάδα.

pinakas005

Ακόμα και μετά την απομάκρυνσή της από το υπουργείο, η Τασία Χριστοδουλοπούλου συνέχισε να λάμπει ως προεδρεύουσα στη Βουλή. Ενα ακόμη αμνημόνευτο περιστατικό ήταν όταν είχε αρνηθεί να προχωρήσει -μετά από διαμαρτυρία βουλευτών- σε καταμέτρηση για ζήτημα που έθεσαν βουλευτές της Ν.Δ. Τότε είχε πει: «Εχετε πολλή πλάκα, συνεχίστε, δώστε πόνο», αφήνοντας άφωνους όσους βρίσκονταν μέσα στη Βουλή. Αυτό, όμως, ήταν πταίσμα μπροστά στα καμώματά της σε άλλη συνεδρίαση που αφορούσε την υπόθεση Novartis. Τότε, εμφανώς εκνευρισμένη, είχε ακουστεί από το ανοιχτό μικρόφωνο να λέει: «Αϊ στον διάολο».Φυσικά δεν θα μπορούσε να λείπει και η περίφημη δήλωσή της «είμαι περήφανη που ζητούσα τα Σκόπια να λέγονται σκέτο ‘‘Μακεδονία’’». Κατά τη διάρκεια της ομιλίας της στη συζήτηση για τον Προϋπολογισμό είχε κάνει λόγο και για «Μακεδόνες».

Παρ’ όλα αυτά, η απουσία της από τα ψηφοδέλτια του ΣΥΡΙΖΑ δεν είναι μικρή υπόθεση. Λίγα χρόνια νωρίτερα, άλλωστε, ο Αλέξης Τσίπρας διατηρούσε στενές σχέσεις με το ζεύγος Θοδωρή Δρίτσα και Τασίας Χριστοδουλοπούλου, περνώντας και το Πάσχα μαζί τους. Ιδιαίτερη επιρροή ασκεί μέχρι σήμερα στη Νεολαία του ΣΥΡΙΖΑ. Πολλά στελέχη της αντιμετωπίζουν την πολύχρονη ακτιβιστική δράση της με δέος.

Η μεταμόρφωση

Η Τασία είναι γνωστή για τον εκρηκτικό χαρακτήρα της. Οι κακοπροαίρετοι τη χαρακτηρίζουν «αυταρχική» και ορισμένοι «σχεδόν υστερική». Ακόμα και αυτοί, όμως, αναγνωρίζουν ότι η εξουσία τη μεταμόρφωσε. Η παλιά έντασή της σταδιακά αντικαταστάθηκε από ήρεμους τόνους και ευγενικούς τρόπους. Η Αναστασία, όπως είναι το κανονικό της όνομα, γεννήθηκε στην Αθήνα και τελείωσε τη Νομική Σχολή. Από τα νεανικά της χρόνια ήταν άκρως μαχητική, αλλά πάντα κάτω από τη σκιά του αδελφού της Αγησίλαου Χριστοδουλόπουλου, γνωστού ως Λάκη, ο οποίος έφυγε από τη ζωή πολύ νωρίς. Ο αδελφός της ήταν από τα ηγετικά στελέχη της Κομμουνιστικής Οργάνωσης «Μαχητής» στη δικτατορία και μετά από διασπάσεις έγινε αρχηγός της. Η νεαρή τότε Τασία εντάχθηκε από νωρίς στην οργάνωση. Τα πρώτα χρόνια της Μεταπολίτευσης είχε κάνει σπίτι της τα κομματικά γραφεία. Αν και υπερηφανεύεται ιδιαίτερα για τη νεανική της δράση, δεν έπαιξε πρωταγωνιστικό ρόλο στον χώρο της άκρας Αριστεράς εκείνης της εποχής. Από ένα χρονικό σημείο και μετά η πολιτική και η επαγγελματική της διαδρομή θα συναρθρωθούν.

Η απάντηση του υπουργείου Διοικητικής Ανασυγκρότησης

Σε απάντηση δημοσιεύματος της εφημερίδας «Πρώτο Θέμα» με τίτλο «Φόρτωσαν το Δημόσιο με 30.000 Συριζαίους συμβασιούχους, 10.000 στα ΝΠΙΔ, με κόστος για την τσέπη μας 1,2 δις επιπλέον», το Γραφείο Τύπου του Υπουργείου Διοικητικής Ανασυγκρότησης, εξέδωσε την ακόλουθη ανακοίνωση:

«Το δημοσίευμα είναι εντελώς ανακριβές, παραπλανητικό και αποσκοπεί μόνο στη δημιουργία λανθασμένων εντυπώσεων.

Όλες οι προσλήψεις μονίμων και συμβασιούχων που καλύπτονται από τον κρατικό Προϋπολογισμό στο Δημόσιο γίνονται αποκλειστικά μέσω ΑΣΕΠ.

Από τα επίσημα στοιχεία της Απογραφής που δεν επιδέχονται καμιά αμφισβήτηση, το τακτικό προσωπικό του Δημοσίου όχι μόνο δεν έχει αυξηθεί αλλά παρουσιάζει μείωση κατά 10.000 περίπου στα χρόνια της διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ (576.856 Δεκέμβριος 2014- 565.324 Δεκέμβριος 2018)

Οι συμβασιούχοι του Δημοσίου που επιβαρύνουν τον κρατικό προϋπολογισμό παραμένουν στο ίδιο επίπεδο με οριακές εποχικές διακυμάνσεις την ίδια περίοδο. (48.084 Δεκέμβριος 2015 – 48.300 Δεκέμβριος 2017- 49.469 Δεκέμβριος 2018). Επισημαίνεται ότι για τον Δεκέμβριο του 2014 δεν υπάρχουν πλήρη στοιχεία και ήταν η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ αυτή που καθιέρωσε την ολοκληρωμένη καταγραφή όλων των κατηγοριών και την πλήρη διαφάνεια.

Άρα, δεν υπάρχει καμία αύξηση του προσωπικού του Δημοσίου. Πρόκειται περί μεγάλης ανακρίβειας καθώς σκόπιμα υπολογίζονται στους συμβασιούχους εργαζόμενοι σε προγράμματα πανεπιστημίων ή προγράμματα ΕΣΠΑ ή ανταποδοτικών πόρων, που δεν προκαλούν δημοσιονομική επιβάρυνση.

Η μεγαλύτερη παραπληροφόρηση όμως, γίνεται με τους Μετακλητούς. Έως το Νοέμβριο του 2015 στο μητρώο μισθοδοτούμενων του Ελληνικού Δημοσίου, στην εργασιακή σχέση “Μετακλητοί” καταγράφονταν μόνο οι απλοί μετακλητοί υπάλληλοι και όχι οι πάσης φύσεως Ειδικοί Σύμβουλοι Ειδικοί Συνεργάτες, Επιστημονικοί Συνεργάτες κλπ των Υπουργών, Υφυπουργών, Γενικών, Ειδικών Γραμματέων κλπ. Με άλλα λόγια, όλα τα προηγούμενα χρόνια, υπήρχε πλήρης αδιαφάνεια από πλευράς των εκάστοτε κυβερνήσεων.

Πλέον στην εργασιακή σχέση «Μετακλητοί», καταχωρούνται οι ειδικοί σύμβουλοι, οι ειδικοί συνεργάτες και επιστημονικοί συνεργάτες, γενικοί ειδικοί γραμματείς και γενικά οι πάντες των οποίων η θέση χαρακτηρίζεται από το νόμο ως θέση Μετακλητού. Αποτελεί συνειδητή επιλογή της Κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, η απόλυτη διαφάνεια.

Όλοι οι εργαζόμενοι στο δημόσιο τομέα θυμούνται τις στρατιές των μετακλητών επί κυβέρνησης ΝΔ και μπορούν να συγκρίνουν.

Αναφέρει ακόμη το δημοσίευμα για αύξηση μισθολογικής δαπάνης στο δημόσιο, υπονοώντας ότι αυτή οφείλεται σε αύξηση του προσωπικού. Απολύτως ανακριβές. Καταρχήν η μισθολογική δαπάνη του δημοσίου είναι εντός των προβλέψεων του Μεσοπρόθεσμου Πλαισίου Δημοσιονομικής Στρατηγικής, κάτι που δεν αμφισβητείται από κανέναν, συμπεριλαμβανομένων και των θεσμών. Η όποια μικρή αύξηση σε απόλυτα νούμερα οφείλεται στην καταβολή των αναδρομικών και στο ξεπάγωμα των Μισθολογικών Κλιμακίων, δηλαδή στην άρση των αδικιών του παρελθόντος.

Τέλος αναφορικά με τις μετατάξεις στη Γενική Γραμματεία Συντονισμού, οφείλουν να γνωρίζουν οι συντάκτες του δημοσιεύματος, ότι πρόκειται για δημόσια υπηρεσία η οποία αποτελείται από μόνιμους υπαλλήλους και όχι μετακλητούς. Οι μετατάξεις αφορούν μονίμους υπαλλήλους και δεν προκαλούν δημοσιονομική επιβάρυνση.

Η αλήθεια είναι ότι η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ με απόλυτο σεβασμό στο δημοσιονομικό πλαίσιο και στον κανόνα 1 προς 1, προχωρά τις απαραίτητες προσλήψεις στο Δημόσιο, προκειμένου να στηριχτούν η Υγεία, η Παιδεία, το Κοινωνικό κράτος και οι υπηρεσίες εξυπηρέτηση του Πολίτη.

Η ΝΔ συστηματικά απαξιώνει το Δημόσιο και στοχοποιεί τους Δημοσίους Υπαλλήλους στην επιδίωξή της να προχωρήσει σε ιδιωτικοποιήσεις των δημοσίων υπηρεσιών και σε απολύσεις»

Το Πρώτο ΘΕΜΑ απαντά: Οι μισές αλήθειες της Μαριλίζας δεν αλλάζουν την αληθινή εικόνα

Μετά από μία εβδομάδα «οργίων» στη Βουλή με διορισμούς και μετατάξεις, που ξεσήκωσαν δημόσια κατακραυγή και ανάγκασαν τον Αλέξη Τσίπρα να καλέσει τον Νίκο Βούτση για να μπει φρένο σε αυτές τις πρακτικές, και αφού κράτησαν ακόμα και το Εθνικό Τυπογραφείο ανοιχτό για τα ρουσφέτια του ΣΥΡΙΖΑ, η υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου, επιχειρεί με μισές αλήθειες και παραπλανητικούς ισχυρισμούς, να δικαιολογήσει τα αδικαιολόγητα της αυταπόδεικτης διεύρυνσης του κρατικού μηχανισμού που συντελέστηκε στη διάρκεια της υπερτετραετούς κυβερνητικής θητείας του ΣΥΡΙΖΑ με το βόλεμα κάθε λογής «ημετέρων» και κατά προτίμηση συγγενών και φίλων.

Παρά τις αθρόες συνταξιοδοτήσεις υπηρετούντων στο Δημόσια που παρατηρήθηκαν τα τελευταία χρόνια, αποτελεί γεγονός αναμφισβήτητο ότι ο πληθυσμός των μισθοδοτούμενων από το δημόσιο είναι μεγαλύτερος από εκείνον που παρέλαβε η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, όπως προκύπτει από τα επίσημα στοιχεία που παρουσίασε αναλυτικά το «Πρώτο Θέμα» της Κυριακής.

Μπορεί το τακτικό προσωπικό να κατέγραψε μια ελαφρά μείωση της τάξης του 2,03%, όπως επεσήμανε το «Θέμα», όλες οι άλλες κατηγορίες, όμως, μισθοδοτούμενων από το Δημόσιο έχουν αυξηθεί με πιο χαρακτηριστική περίπτωση το έκτακτο προσωπικό με συμβάσεις ορισμένου χρόνου και ωρομίσθιες συμβάσεις που αυξήθηκε κατά 45,82% με διπλό στόχευση: αφενός να παρακάμπτονται οι θεσπισμένες διαφανείς διαδικασίες πρόληψης μέσω ΑΣΕΠ και αφετέρου να εμφανίζεται πλασματική μείωση της ανεργίας.

Άλλωστε, αρμόδιοι και αναρμόδιοι υπουργοί του ΣΥΡΙΖΑ όλα τα τελευταία χρόνια δεν έκαναν τίποτε άλλο από να προαναγγέλλουν προσλήψεις. Έφθασαν μάλιστα μέχρι του σημείου να εμφανίσουν εικονική έξοδο των ιερέων από το Δημόσιο για να προσλάβουν άλλους στις θέσεις τους, ενώ ακόμη και τώρα δεν παύουν να πανηγυρίζουν και να επαίρονται ισχυριζόμενοι ότι πέτυχαν να προσλαμβάνεται ένας εργαζόμενος για κάθε έναν που αποχωρεί, αντί για τη σχέση ένα προς πέντε που ίσχυσε τα προηγούμενα χρόνια

Δεν είναι τυχαίο, εξάλλου, ότι οι μεγαλύτερες αυξήσεις προσωπικού παρατηρούνται στα Νομικά Πρόσωπα Ιδιωτικού Δικαίου, στα οποία είναι ευχερέστερη η παράκαμψη του ΑΣΕΠ, κυρίως για τους επί συμβάσει απασχολούμενους που σε όσες αλχημιστικές προσεγγίσεις και αν καταφύγουν οι κυβερνητικοί ιθύνοντες δεν μπορούν να αποκρύψουν την αύξησή τους .

Η πιο κραυγαλέα, ωστόσο, απόδειξη της μετατροπής του Δημοσίου σε χώρο βολέματος συγγενών και φίλων αποτελεί ο κλάδος των μετακλητών υπαλλήλων που επί των ημερών της απερχόμενης παρουσίασε αλματώδη άνοδο και απαρτίζεται στη συντριπτική πλειονότητα από πρόσωπα που έχουν προσωπικούς, οικογενειακούς ή κομματικούς δεσμούς με μεγαλοσχήμονες κυβερνητικούς αξιωματούχους.

Αντίστοιχη εικόνα παρουσιάζεται και σε επίπεδο γενικών και ειδικών γραμματέων υπουργείων, όπως και μελών σε διοικητικά συμβούλια εταιρειών και οργανισμών του ευρύτερου δημόσιου τομέα, που εκτινάχθηκαν έτσι ώστε να «σιτιστεί το Πρυτανείο» ο αδηφάγος κομματικός στρατός του κυβερνητικής παράταξης και να εκμαυλιστούν οι «πρόθυμοι» από όμορους χώρους που προσέτρεξαν για να λάβουν μερίδιο από την –παραδοσιακή, κατά τα ψέματα- μετατροπή του Δημοσίου σε λάφυρο της κυβερνητικής εξουσίας.

Συγκεκριμένα:

1. Για τους Συμβασιούχους του Δημοσίου η ανακοίνωση του υπουργείου ισχυρίζεται: «Για τους συμβασιούχους του Δημοσίου που επιβαρύνουν τον κρατικό προϋπολογισμό, σημειώνει ότι παραμένουν στο ίδιο επίπεδο με οριακές εποχικές διακυμάνσεις την ίδια περίοδο. (48.084 Δεκέμβριος 2015 – 48.300 Δεκέμβριος 2017- 49.469 Δεκέμβριος 2018).Επισημαίνει επίσης ότι πρόκειται για μεγάλη ανακρίβεια τα περί αύξησης του προσωπικού του Δημοσίου, καθώς «σκόπιμα» υπολογίζονται στους συμβασιούχους εργαζόμενοι σε προγράμματα πανεπιστημίων ή προγράμματα ΕΣΠΑ ή ανταποδοτικών πόρων, που δεν προκαλούν δημοσιονομική επιβάρυνση».

Απάντηση Πρώτου Θέματος: Στον πίνακα με την εξέλιξη των συμβασιούχων ορισμένου χρόνου το Π.Θ. δεν υπολογίζει τους συμβασιούχους σε πανεπιστημιακά προγράμματα – Ειδικών Λογαριασμών Κονδυλίων Έρευνας – όπως ψευδώς και παραπλανητικά αναφέρει η ανακοίνωση του υπουργείου αλλά μόνο τις εξής κατηγορίες που επιβαρύνουν τον κρατικό προϋπολογισμό:

– Ορισμένου χρόνου, συμβάσεις έργου, ωρομίσθιοι, χρηματοδοτούμενα από Κρατικό Προϋπολογισμό

– Ορισμένου χρόνου, συμβάσεις έργου, ωρομίσθιοι, χρηματοδοτούμενα από Κρατικό Προϋπολογισμό για αντιμετώπιση προσφυγικής/μεταναστευτικής κρίσης και για αντιμετώπιση φυσικών καταστροφών

– Ορισμένου χρόνου, συμβάσεις έργου, ωρομίσθιοι, συγχρηματοδοτούμενα μέσω ΕΣΠΑ ή μέσω Ανταποδοτικών τελών ή μέσω Αντιτίμου, αυτοχρηματοδοτούμενα

– Προσληφθέντες μέσω προγραμμάτων ΟΑΕΔ

Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της «Απογραφής» οι εργαζόμενοι των συγκεκριμένων 4 κατηγοριών αυξήθηκαν κατά 29.163 την τετραετία ΣΥΡΙΖΑ 2015 – 2018

2. Για τους μετακλητούς το υπουργείο υποστηρίζει: «Η μεγαλύτερη παραπληροφόρηση όμως, γίνεται με τους Μετακλητούς, τονίζει το υπουργείο Διοικητικής Ανασυγκρότησης και εξηγεί: «Έως το Νοέμβριο του 2015 στο μητρώο μισθοδοτούμενων του Ελληνικού Δημοσίου, στην εργασιακή σχέση “Μετακλητοί” καταγράφονταν μόνο οι απλοί μετακλητοί υπάλληλοι και όχι οι πάσης φύσεως Ειδικοί Σύμβουλοι Ειδικοί Συνεργάτες, Επιστημονικοί Συνεργάτες κλπ των Υπουργών, Υφυπουργών, Γενικών, Ειδικών Γραμματέων κλπ. Με άλλα λόγια, όλα τα προηγούμενα χρόνια, υπήρχε πλήρης αδιαφάνεια από πλευράς των εκάστοτε κυβερνήσεων. Πλέον στην εργασιακή σχέση «Μετακλητοί», καταχωρούνται οι ειδικοί σύμβουλοι, οι ειδικοί συνεργάτες και επιστημονικοί συνεργάτες, γενικοί ειδικοί γραμματείς και γενικά οι πάντες των οποίων η θέση χαρακτηρίζεται από το νόμο ως θέση Μετακλητού. Αποτελεί συνειδητή επιλογή της Κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, η απόλυτη διαφάνεια». Παράλληλα ισχυρίζεται ότι η μισθολογική δαπάνη είναι εντός των προβλέψεων του Μεσοπρόθεσμου Πλαισίου Δημοσιονομικής Στρατηγικής, ενώ προσθέτει ότι η όποια μικρή αύξηση σε απόλυτους αριθμούς οφείλεται στην καταβολή των αναδρομικών και στο ξεπάγωμα των Μισθολογικών Κλιμακίων, «δηλαδή στην άρση των αδικιών του παρελθόντος».

Απάντηση Πρώτου Θέματος: Το υπουργείο δεν διαψεύδει τα στοιχεία που παραθέτει το δημοσίευμα του Πρώτου Θέματος. Επιχειρεί ωστόσο να δημιουργήσει εντυπώσεις λέγοντας ότι επι ημερών ΣΥΡΙΖΑ άλλαξε η μεθοδολογία για την καταγραφή των μετακλητών και ειδικών συμβούλων και γι αυτό εμφανίζεται αυξημένος ο αριθμός σε σχέση με το παρελθόν. Η πραγματικότητα ωστόσο είναι αρκετά διαφορετική. Από τον Ιανουάριο του 2015 έως τα τέλη του 2018 έχουν υπάρξει τουλάχιστον 14 αποφάσεις του υπουργικού συμβουλίου για αυξήσεις των ενιαίων θέσεων των ειδικών συμβούλων, συνεργατών και μετακλητών υπαλλήλων στα πολιτικά γραφεία υπουργών και υφυπουργών της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ (τότε ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ). Σε πολλές από αυτές τις θέσεις που βρίσκονται στο ρετιρέ των μισθολογικών απολαβών διορίστηκαν συγγενείς των μελών της κυβέρνησης. Ενδεικτικά, θυμίζουμε τις περιπτώσεις του γραμματέα νεολαίας του ΣΥΡΙΖΑ Ιάσονα Σχινά-Παπαδόπουλου που τοποθέτησε τον αδελφό του σε θέση ειδικού συμβούλου στο οικονομικό γραφείο της Γενικής Γραμματείας Πρωθυπουργού και την μητέρα του σε θέση ειδικής συμβούλου στο πολιτικό γραφείο του υπουργού Υγείας Ανδρέα Ξανθού. Αλλά και τις περιπτώσεις συγγενών των Νίκου Βούτση, Νίκου Τόσκα, Νίκου Παρασκευόπουλου, Δημήτρη Βίτσα, Σίας Αναγνωστοπούλου, Ρένας Δούρου, Τασίας Χριστοδουλοπούλου ακόμα και του Αλέξη Τσίπρα που βολεύτηκαν σε κάποιο υπουργείο.

– Τον Μάρτιο του 2015 το υπουργικό συμβούλιο ενέκρινε 5 θέσεις στο πολιτικό γραφείο του Αντιπροέδρου της Κυβέρνησης Γιάννη Δραγασάκη με κόστος 127.000 το χρόνο. Εκεί βρέθηκε ο ανιψιός του τότε υπουργού Εσωτερικών Νίκου Βούτση, αρχικά ως διευθυντής του πολιτικού γραφείου και μετά ως ειδικός σύμβουλος.

– Τον Οκτώβριο του 2015 αυξήθηκαν κατά 7 οι ειδικοί σύμβουλοί – μετακλητοί και 10 οι αποσπασμένοι στο γραφείο του αναπληρωτή υπουργού Εσωτερικών Γιάννη Μουζάλα με ετήσιο κόστος 210.000 ευρώ.

– Τον Νοέμβριο 2015 υπήρξε απόφαση του υπουργικού συμβουλίου για αύξηση των ενιαίων θέσεων ειδικών συμβούλων και συνεργατών καθώς και των μετακλητών υπαλλήλων του υπουργού Εσωτερικών , κατά 10. Σύμφωνα με έγγραφο της Διεύθυνσης Προϋπολογισμού της Γενικής Κυβέρνησης η επιβάρυνση του κρατικού προϋπολογισμού υπολογίστηκε σε 265.000 ευρώ κατ έτος. Τον ίδιο μήνα στο πολιτικό γραφείο του τότε υπουργού Εσωτερικών Π. Κουρουμπλή τοποθετήθηκε ως ειδική σύμβουλος η σύζυγος του Νίκου Βούτση. Στο ίδιο υπουργείο ήταν μετακλητή και η ανιψιά του κ. Κουρουμπλή και η ανιψιά του αναπληρωτή υπουργού Νίκου Τόσκα. Η τελευταία μάλιστα άλλαξε «κλιμάκιο» από μετακλητή έγινε ειδική σύμβουλος και ο μισθός της αυξήθηκε από τα 1.100 ευρώ σε 1.800 ευρώ. Τον Αύγουστο του 2018 με νέα απόφαση του υπουργικού συμβουλίου δημιουργήθηκαν άλλες 2 θέσεις με ετήσιο κόστος 67.000 ευρώ.

– Δεκέμβριος του 2015 το υπουργικό συμβούλιο αποφάσισε να αυξήσει κατά 5 τους ειδικούς συμβούλους και κατά 5 τους μετακλητούς στο πολιτικό γραφείο του αναπληρωτή υπουργού Δικαιοσύνης Δημήτρη Παπαγγελόπουλου (225.000 ευρώ το χρόνο)

Είναι ενδεικτικό ότι τον Ιανουάριο του 2016 η κυβέρνηση σε σχετική ερώτηση της ΝΔ υποστήριξε ότι εως την 19η Ιανουαρίου 2016, οι μετακλητοί ήταν μόνον 618. Περίπου 10 μήνες μετά, τον Νοέμβριο του 2016, η Όλγα Γεροβασίλη, ως υπουργός Διοικητικής Ανασυγκρότησης, ανέφερε ότι οι μετακλητοί σε κυβερνητικούς και πολιτειακούς φορείς ανέρχονταν σε 885. Τι μεσολάβησε και αυξήθηκαν κατά 267; Μεταξύ άλλων είχε μεσολαβήσει ήταν μια νέα σειρά αποφάσεων του υπουργικού συμβουλίου για αυξήσεις θέσεων:

– Τον Μάρτιο του 2016 εγκρίθηκαν νέες θέσεις στο πολιτικό γραφείο του υπουργού Δικαιοσύνης, με κόστος μισθοδοσίας 130.000 ετησίως. Εκεί είχαν τοποθετηθεί από το 2015 η ανιψιά και ο σύζυγος (σ.σ. με απόσπαση) της τότε αναπληρώτριας υπουργού Παιδείας Σίας Αναγνωστοπούλου.

– Τον Αύγουστο του 2016 το υπουργικό συμβούλιο αποφάσισε να αυξήσει κατά 3 τις θέσεις ειδικών συμβούλων/συνεργατών στο πολιτικό γραφείο του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών με κόστος 72.000 ευρώ/έτος.

– Τον Σεπτέμβριο του 2016, 3 νέες θέσεις στο πολιτικό γραφείο της υπουργού Τουρισμού με κόστος 120.000 ευρώ κατ έτος. Τον Δεκέμβριο του ίδιου έτους με νέα απόφαση προστέθηκαν άλλες 3 θέσεις στο ίδιο υπουργείο με δαπάνη στα 90.000 ευρώ.

– Τον Σεπτέμβριο του 2016, εγκρίθηκαν 5 θέσεις για το γραφείο του υπουργού Υγείας και άλλες 3 για τον αναπληρωτή του. Συνολικό κόστος 196.000 ευρώ ανά έτος.

– Τον Ιανουάριο του 2017, εγκρίθηκαν από το υπουργικό συμβούλιο για το υπουργείο Ψηφιακής Πολιτικής 295.000 ευρώ το χρόνο για συνολικά 10 θέσεις ειδικών συμβούλων-συνεργατών-μετακλητών.

– Τον ίδιο μήνα εγκρίθηκαν άλλα 256.000 ευρώ το χρόνο για 7 θέσεις ειδικών συμβούλων-συνεργατών-μετακλητών και 10 θέσεις αποσπασμένων στο γραφείο του υπουργού Μεταναστευτικής Πολιτικής.

3. Για το τακτικό προσωπικό του Δημοσίου το υπουργείο στην ανακοίνωσή του υποστηρίζει: «Επικαλείται μάλιστα τα επίσημα στοιχεία της Απογραφής, σύμφωνα με τα οποία «το τακτικό προσωπικό του Δημοσίου όχι μόνο δεν έχει αυξηθεί αλλά παρουσιάζει μείωση κατά 10.000 περίπου στα χρόνια της διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ (576.856 Δεκέμβριος 2014- 565.324 Δεκέμβριος 2018)».

Απάντηση Πρώτου Θέματος: Ο σχετικός πίνακας που δημοσιεύει το Πρώτο Θέμα επισημαίνει ότι το τακτικό προσωπικό μειώθηκε κατά 2,03% την περίοδο 2014 – 2018)

πηγή protothema
Share This Article
Leave a Comment

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *