Ένας 38χρονος δεν μπορούσε να αναπνεύσει, για χρόνια από τη μύτη. Δεν είχε δεχθεί χτύπημα και δεν είχε ορατή ανωμαλία. Όπως αποδείχθηκε, είχε έκτοπο δόντι που μεγάλωσε ανάποδα.
Ένας 38χρονος είχε προβλήματα με την αναπνοή του, από τη μύτη. Για χρόνια. Δεν είχε δεχθεί χτύπημα στο πρόσωπο, όπως δεν είχε κάποιες ορατές ανωμαλίες. Άρχισε να επισκέπτεται γιατρούς, για να μάθει τι του συμβαίνει -και να αποκαταστήσει το πρόβλημα. Αρχικά του είπαν πως το διάφραγμα του είχε πάρει μια κλίση (το οστό και ο χόνδρος που χωρίζουν τα ρουθούνια είχαν στραβώσει) και οστικές αναπτύξεις προεξείχαν από το πίσω μέρος της μύτης.
Γιατροί, γναθοχειρουργοί και στοματοχειρουργοί έπεσαν πάνω του, για να διαπιστώσουν ποιο ήταν το ακριβές θέμα. Στην πιο επεμβατική εξέταση που έκαναν, βρήκαν “μια σκληρή, λευκή μάζα” στο δεξί ρουθούνι. Είχε όλα τα χαρακτηριστικά ενός “ανεστραμμένου έκτοπου δοντιού”. Όπως αναφέρει η μελέτη που δημοσιεύτηκε στο ιατρικό περιοδικό New England Journal of Medicine ήταν ένα δόντι -14 χιλιοστών- που είχε βγει ανάποδα και ήταν σε τελείως λάθος μέρος.
Οι χειρουργοί το αφαίρεσαν χωρίς επιπλοκές και τρεις μήνες αργότερα, ο ασθενής ανέπνεε κανονικά. Οι επιστήμονες εξήγησαν στο Insider πως τα έκτοπα δόντια δεν είναι κάτι το ασυνήθιστο. Κατά κύριο λόγο ωστόσο, αναπτύσσονται σε άλλα μέρη του στόματος, όταν δεν υπάρχει αρκετός χώρος κατά μήκους της γραμμής των ούλων. Όπως σε πολλά άλλα ορθοδοντικά ζητήματα και σε αυτό, παίζουν ρόλο τα γονίδια. Οι γυναίκες έχουν μεγαλύτερο ρίσκο ανάπτυξης έκτοπων δοντιών, τα οποία αρχίζουν να αναπτύσσονται στη μήτρα.
Υπήρχαν καταγραφές για ανάπτυξη στην άνω γνάθο, στις κοιλότητες κάτω από τα μάγουλα και στα πλαϊνά της μύτης. Δεν υπήρχαν πολλές για ανάπτυξη στο ιγμόρειο. Ήταν δυο και τώρα έγιναν τρεις.
news247.gr