Γιατί τα Windows 10 ήταν δωρεάν; Όλες οι απαντήσεις

lamianow
By lamianow Add a Comment
6 Min Read

Το φαινόμενο ήταν γνωστό στους χρήστες των Windows. Κάποιο update δεν λειτουργεί και αρχίζουν τα προβλήματα, τα οποία σταματάνε με την παρέμβαση της Microsoft που με ένα update fix διορθώνει την κατάσταση. Με τον ερχομό των Windows 10, αντί να ελαττωθούν τα σφάλματα από τις ενημερώσεις, παρατηρείται ένας συνεχώς αυξανόμενος αριθμός αναφορών με προβλήματα που σχετίζονται με αυτές.

Έτσι έχουμε διαβάσει για ενημερώσεις ποτέ δεν τελειώνει η εγκατάσταση τους ποτέ, ή και ακόμα χειρότερα για ενημερώσεις που μετά από μια επανεκκίνηση καταστρέφουν το σύστημα.

Μερικά συστήματα εξακολουθούν να “χάνουν” τους δίσκους τους αφού τα Windows 10 δεν τους βλέπουν. Οι αναφορές για το συγκεκριμένο θέμα ξεκίνησαν αρχές Αυγούστου, και ενώ ορισμένα θέματα από αυτά έχουν καθοριστεί, το πάγωμα δίσκων SSD φαίνεται να υπάρχει σταθερά, ή δεν έχει διορθωθεί πλήρως. Αλλά δεν είναι μόνο αυτό.

Είναι επίσης αρκετά κοινό ότι ενημερώσεις καθυστερούν, και μπορεί να διαρκέσουν ώρες ή και περισσότερο για να ολοκληρωθούν. Να αναφέρουμε επίσης ότι υπάρχουν ενημερώσεις που δεν ολοκληρώνονται και τα Windows 10 γυρίζουν αυτόματα σε προηγούμενη κατάσταση του συστήματος.

- Advertisement -

Αυτό συνέβη πρόσφατα σε χρήστες που προσπάθησαν να εγκαταστήσουν την αθροιστική ενημερωμένη έκδοση KB3194496. Το θέμα προκλήθηκε από το χαρακτηριστικό προγραμματισμένης αποθήκευσης παιχνιδιών του Xbox Live, ακόμα και σε συστήματα που το Xbox Live δεν χρησιμοποιείται καθόλου.

Όλα τα παραπάνω θα ήταν επιτρεπτά, ή θα τα αντιμετωπίζαμε με περισσότερη ανεκτικότητα αν χρησιμοποιούσαμε beta εκδόσεις του προγράμματος Windows 10 Insider, καθώς σαν εκδόσεις προεπισκόπησης δικαιολογούν πιο εύκολα τέτοιες συμπεριφορές. “Final” εκδόσεις όμως που χρησιμοποιούνται σε περιβάλλοντα παραγωγής, εξακολουθούν να εμφανίζουν πολλές αναφορές σφαλμάτων για κάθε ενημερωμένη έκδοση που κυκλοφορεί από το “σταθερό” κανάλι του λειτουργικού.

Εδώ να αναφέρουμε άλλη μία “καινοτομία” της Microsoft που τελευταία άρχισε να διαθέτει πάρα πολλές αθροιστικές ενημερωμένες εκδόσεις. Αυτό σημαίνει μεγάλα ενιαία patch που συμπεριλαμβάνουν ενημερώσεις για όλα τα συστατικά του λειτουργικού συστήματος.

Οι αθροιστικές ενημερώσεις μπορεί να επιταχύνουν την διαδικασία ενημέρωσης, αλλά κάνουν τα πράγματα, πολύ πιο δύσκολα στην αντιμετώπιση προβλημάτων. Αν παρουσιαστεί κάποιο πρόβλημα, θα πρέπει να αφαιρέσετε το σύνολο της ενημέρωσης, ενώ παλαιότερα θα μπορούσατε απλά να καταργήσετε την ενημερωμένη έκδοση που εμφάνιζε το πρόβλημα.

Πως σας ακούγονται τα παραπάνω; Ας συνεχίσουμε γιατί η Microsoft δεν σταματάει σε αυτά:

Η εταιρεία δεν παρέχει στους χρήστες των εκδόσεων Home την δυνατότητα να μπλοκάρουν εντελώς τις ενημερώσεις ή να σταματήσουν την αυτόματη εγκατάστασή τους. Στην πραγματικότητα, αν τρέχετε Home ή Pro, έχετε πολύ λίγες επιλογές για να ελέγξετε ποιες ενημερώσεις θα εγκατασταθούν στο σύστημα.

Ενώ οι Pro χρήστες μπορούν να αναβάλουν ενημερώσεις (δεν μπορούν να τις μπλοκάρουν), η αναβολή ισχύει μόνο για τις ενημερώσεις που η Microsoft δεν θεωρεί κρίσιμες. Αυτό σημαίνει ότι όλες οι ενημερώσεις ασφαλείας θα εγκατασταθούν άμεσα, ακόμη και αν είναι ενεργοποιημένη η επιλογή Αναβολή Ενημερώσεων.

Το πρόγραμμα επεξεργασίας πολιτικής της ομάδας (Group Policy Editor), δεν είναι διαθέσιμο στις εκδόσεις Home. Το πρόγραμμα παρέχει την δυνατότητα αλλαγής κάποιας πολιτικής στους χρήστες εκδόσεων Pro, κάτι που τους επιτρέπει να απενεργοποιήσουν τις αυτόματες ενημερώσεις εντελώς.

Σύμφωνα με όλα τα παραπάνω που ισχύουν στο νέο μοντέλο των Windows 10 που σερβίρεται πια σαν Windows as a service, ή Windows σαν υπηρεσία, όλοι οι χρήστες του λειτουργικού θα πρέπει να περιμένουν να έχουν πάντα την τελευταία τεχνολογία της Microsoft στους υπολογιστές τους, ακόμα και αυτοί δεν την σηκώνουν.

Όπως είχαμε αναφέρει και από το iGuRu.gr η εταιρεία φαίνεται να έχει μετατραπεί σε ένα τεράστιο playground για testers. Εσείς μπορεί να νομίζετε ότι τρέχετε την τελευταία σταθερή έκδοση όμως όλα τα παραπάνω αποδεικνύουν το αντίθετο.

Η εταιρεία αν και διαθέτει διάφορες βαθμίδες δοκιμαστές beta για τα προϊόντα Windows, αδυνατεί να εκδώσει ενημερώσεις που απλά λειτουργούν. Υπάρχουν οι εσωτερικοί δοκιμαστές beta, μέσα από την Microsoft για παράδειγμα, αλλά και όλοι οι Windows Insiders σε δύο διαφορετικά rings, που δοκιμάζουν τα Windows 10 beta builds, πριν την επίσημη διάθεσή τους στο σταθερό κανάλι.

Έτσι ενώ οι χρήστες εκδόσεων Enterprise (Windows για επιχειρήσεις) μπορούν να μπλοκάρουν εντελώς τις ενημερώσεις, οι χρήστες των εκδόσεων Home και Pro θα πρέπει να τις εγκαταστήσουν.

Τι σημαίνει αυτό;

Όλοι οι χρήστες των Windows 10 είναι beta testers που δοκιμάζουν τα “δωρεάν” Windows για τους πελάτες των εκδόσεων Enterprise.

Πάμε πάλι: Υπάρχουν οι εσωτερικοί δοκιμαστές beta, μέσα από την Microsoft, όλοι οι Windows Insiders σε δύο διαφορετικά rings, οι Home και οι Pro χρήστες των Windows 10 είναι ουσιαστικά beta testers.

Λαμβάνοντας υπόψη ότι τα ζητήματα που αναφέρονται τακτικά κάθε φορά που κυκλοφορούν νέες ενημερώσεις, φαίνεται ότι αυτές οι ενημερώσεις δεν έχουν δοκιμαστεί αρκετά καλά.

Οι χρήστες των εκδόσεων Home και Pro που δεν πλήρωσαν τα Windows 10, αλλά τα αναβάθμισαν δωρεάν με την προσφορά της Microsoft, αναφέρουν στην εταιρεία μέσω της τηλεμετρίας χρήσιμες πληροφορίες, οι οποίες χρησιμοποιούνται για την επιδιόρθωση σφαλμάτων πριν οι ενημερώσεις κυκλοφορήσουν στους πολύτιμους πελάτες των επιχειρήσεων.

secnews

Share This Article
Leave a Comment

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *