Γιατί πίνουμε περισσότερο σε περιόδους έντονου στρες

Δήμητρα Γιωτίδου
By Δήμητρα Γιωτίδου Add a Comment
3 Min Read

Τον λόγο για τον οποίο πολλοί άνθρωποι πίνουν περισσότερο αλκοόλ όταν θέλουν να χαλαρώσουν πιστεύουν ότι ανακάλυψαν Αμερικανοί επιστήμονες.

-Advertisement-

Σε πειράματα στο εργαστήριο ανακάλυψαν ότι τα αυξημένα επίπεδα στρες αλλάζουν το χημικό προφίλ του εγκεφάλου, αμβλύνοντας τις αντιδράσεις που φυσιολογικά θα προκαλούσε η κατανάλωση αλκοόλ και έτσι πρέπει να πίνει κανείς ολοένα περισσότερο για να χαλαρώσει.

Αυτό είναι πολύ επικίνδυνο διότι μπορεί ακούσια να οδηγήσει σε εθισμό, προειδοποιούν οι επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο της Πενσυλβάνια.

Στη μελέτη, που δημοσιεύεται στην επιθεώρηση Neuron, οι επιστήμονες χρησιμοποίησαν αρουραίους για να εξετάσουν τη σχέση ανάμεσα στο στρες και την εθιστική χρήση αλκοόλ.

- Advertisement -

Τα ζώα που εκτέθηκαν σε στρες για μία ώρα, έπιναν οικειοθελώς σημαντικά μεγαλύτερες ποσότητες νερού με αλκοόλ 15 ώρες αργότερα και επί αρκετές εβδομάδες, έναντι συνομήλικών τους ζώων που δεν είχαν εκτεθεί στο στρεσογόνο ερέθισμα.

Αυτό οφειλόταν στην παραγωγή εξασθενημένων μηνυμάτων από την «καρδιά» του συστήματος επιβράβευσης του εγκεφάλου, την κοιλιακή καλυπτήρια περιοχή, γράφουν οι ερευνητές στο άρθρο τους.

Τα εξασθενημένα μηνύματα σε αυτή την περιοχή είχαν ως συνέπεια την μειωμένη απελευθέρωση ντοπαμίνης, της ουσίας που είναι υπεύθυνη για την ανάπτυξη του αισθήματος της ευχαρίστησης και έτσι τα ζώα έπιναν ολοένα περισσότερο νερό με αλκοόλ.

Τα ευρήματα αυτά υποδηλώνουν ότι «παρότι οι αντιδράσεις του εγκεφάλου στο στρες αναπτύχθηκαν για την προστασία μας, οι εθιστικές ουσίες όπως το αλκοόλ χρησιμοποιούν τους μηχανισμούς αυτούς για να ξεγελούν τον εγκέφαλο και να τον κάνουν να επιζητά ολοένα μεγαλύτερες δόσεις», δήλωσε ο επικεφαλής ερευνητής δρ Τζων Ντάνι, διευθυντής στο Τμήμα Νευροεπιστήμης της Ιατρικής Σχολής Perelman του πανεπιστημίου.

Τα καλά νέα είναι πως όταν οι επιστήμονες ενέχυσαν στα ζώα μία χημική ουσία που λέγεται CLP290, το κύκλωμα της ευχαρίστησης του εγκεφάλου ανέκτησε τη φυσιολογική λειτουργία του και τα ζώα μείωσαν την κατανάλωση αλκοόλ.

Αν και τα ευρήματα αυτά προέρχονται από έρευνα με αρουραίους, οι ερευνητές εκτιμούν ότι ισχύουν και στους ανθρώπους αφού τα συστήματα επιβράβευσης και ευχαρίστησης είναι παρόμοια.

Πιστεύουν επίσης ότι τα ευρήματά τους θα μπορούσαν να έχουν αντίκτυπο στην αντιμετώπιση του συνδρόμου μετατραυματικού στρες, που συχνά οδηγεί στην χρήση ουσιών και αλκοόλ.

Πηγή

Share This Article
Leave a Comment

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *