Γιατί ΠΑΣΟΚ και ΣΥΡΙΖΑ έχουν ενστάσεις για το επώνυμο “Ντε Γκρες” της τέως βασιλικής οικογένειας

Lamianow.gr
By Lamianow.gr Add a Comment
5 Min Read

Και το όνομα αυτών Ντε Γκρες. Αυτό είναι το επίθετο που επέλεξαν οι δύο γιοι του τέως Βασιλιά Κωνσταντίνου, Παύλος και Νικόλαος, μαζί με άλλα 8 μέλη της τέως βασιλικής οικογένειας, το οποίο σημαίνει Της Ελλάδος (de Grece) στα γαλλικά.

Σύμφωνα με τη νομοθεσία (νόμος Ε. Βενιζέλου του 1994), όλα τα μέλη της τέως βασιλικής οικογένειας πρέπει μεταξύ άλλων να δηλώσουν σεβασμό στο Σύνταγμα και στο πολίτευμα της χώρας, να αποδεχθούν το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος το 1974, που τερμάτισε τη βασιλεία στην Ελλάδα και να παραιτηθούν από τίτλους ευγενείας και οποιεσδήποτε αξιώσεις σε βάρος του δημοσίου, όπως και έκαναν με τη χθεσινή τους δήλωση μέσω δικηγόρου στο ληξιαρχείο Αθηνών.

Η δήλωση έγινε αποδεκτή και από τον υπουργό Εσωτερικών, Θεόδωρο Λιβάνιο, ενώ το σχετικό ΦΕΚ αναμένεται να εκδοθεί άμεσα.

Η επιλογή όμως του συγκεκριμένου επωνύμου από την τέως βασιλική οικογένεια έχει προκαλέσει αντιδράσεις στα κόμματα της αντιπολίτευσης, με τον ΠΑΣΟΚ και τον ΣΥΡΙΖΑ να κάνουν λόγο για κρυφή ατζέντα και προβληματική επιλογή.

- Advertisement -
Γιατί ΠΑΣΟΚ και ΣΥΡΙΖΑ έχουν ενστάσεις για το επώνυμο "Ντε Γκρες" της τέως βασιλικής οικογένειας
https://lamianow.gr/wp-content/uploads/2024/03/Iamia-Now-01-1-2-1-scaled.jpg

“Ζητήματα” βλέπει το ΠΑΣΟΚ

“Εγείρει ζητήματα” είναι η θέση του ΠΑΣΟΚ όπως εκφράστηκε από τον βουλευτή Επικρατείας και συνταγματολόγου, Παναγιώτη Δουδωνή ο οποίος αναφέρθηκε σε “έμμεση μη αναγνώριση του υπάρχοντος πολιτειακού καθεστώτος”.

Όπως δήλωσε χθες, “επίθετα τα οποία συνιστούν έμμεση μη αναγνώριση του υπάρχοντος πολιτειακού καθεστώτος δε μπορούν να γίνουν κατά τον νόμο αποδεκτά. Το “de Grecia” εγείρει ζητήματα. Και επιπλέον στον νόμο 2215/1994 αναφέρεται το όνομά του εκλιπόντος τέως βασιλιά ως Γλύξμπουργκ”.

Ο κ. Δουδωνής επανήλθε με δηλώσεις του σήμερα στον ΣΚΑΙ, εξηγώντας ότι η κυβέρνηση Μητσοτάκη κλείνει με τον τρόπο αυτό το μάτι στο δεξιό ακροατήριό της, μιλώντας για “δεξιά στροφή” Μητσοτάκη. Ερωτηθείς για το ότι το επίθετο “Ντε Γκρες” το χρησιμοποιούσε από το 2004 ο Μισέλ ντε Γκρες, το μόνο μέλος της τέως βασιλικής οικογένειας που είχε ελληνική υπηκοότητα, ο βουλευτής έκανε λόγο για επίθετο ενός διάσημου συγγραφέα, δίνοντας μια καλλιτεχνική διάσταση στη συγκεκριμένη επιλογή.

Ο εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ, Κώστας Τσουκαλάς, προχώρησε χθες ένα βήμα παραπέρα ζητώντας από τη ΝΔ να διευκρινίσει αν έχει πρόθεση να συμπεριλάβει στα ψηφοδέλτιά υποψήφιο Ντε Γκρες.

Μιλώντας στο Action 24 υποστήριξε ότι με την επιλογή επωνύμου “αφήνουν να δημιουργούνται συνειρμοί”.

“Ως ΠΑΣΟΚ – Κίνημα Αλλαγής δεν αμφισβητούμε το υφιστάμενο νομικό πλαίσιο” ξεκαθάρισε ο Εκπρόσωπος Τύπου του κόμματος. “Εμείς αυτό που λέμε είναι ότι η επιλογή του επιθέτου “Ντε Γκρες” ή “Ντε Γκρέτσια” στην ουσία έρχεται σε αντίφαση με αυτά που ορίζει ο προαναφερθείς νόμος ως προς τις παραιτήσεις από διεκδικήσεις. Όταν λένε ότι παραιτούνται από τον τίτλο και κάθε μελλοντική διεκδίκηση αυτού και ταυτόχρονα επιλέγουν το συγκεκριμένο επίθετο, τότε αφήνουν να δημιουργούνται συνειρμοί. Στην Ελλάδα άλλωστε δεν νομίζω ότι υπάρχουν πολλά επίθετα με την λέξη “Ντε”. Εκτιμώ πως αυτό δεν πρέπει να γίνει και θεωρώ ότι υπάρχουν βάσιμες ερμηνευτικές του νόμου αμφιβολίες για το εάν αυτό αντίκειται στο πνεύμα της διάταξης. Και αναρωτιέμαι αν σε περίπτωση λήψης της ιθαγένειας, μέλη της πρώην βασιλικής οικογένειας, πρόκειται να συμπεριληφθούν, όπως γράφεται σε διάφορα site, στο ψηφοδέλτιο της Νέας Δημοκρατίας. Η Νέα Δημοκρατία να ενημερώσει τον ελληνικό λαό αν προτίθεται να συμπεριλάβει μέλη της πρώην βασιλικής οικογένειας στα ψηφοδέλτια της” διερωτήθηκε ο κ. Τσουκαλάς ολοκληρώνοντας την παρέμβαση του επί του ζητήματος.

ΣΥΡΙΖΑ: Προβληματική η επιλογή του επιθέτου Ντε Γκρες

Η ελληνική έννομη τάξη δεν αναγνωρίζει “τίτλους ευγενείας”, τονίζει σε ανακοίνωση του ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ αναφορικά με το επώνυμο που επέλεξαν για την πολιτογράφησή τους οι δέκα συγγενείς του τέως βασιλιά.

Αναφέρει ακόμη ότι το θέμα της ιθαγένειας σε μέλη της τέως βασιλικής οικογένειας θα μπορούσε να είναι απολύτως τυπικό.

Η επιλογή όμως του επωνύμου “Ντε Γκρες”, δηλαδή “της Ελλάδος”, σύμφωνα με όσα βλέπουν το φως της δημοσιότητας, είναι προβληματική. Η ελληνική έννομη τάξη δεν αναγνωρίζει “τίτλους ευγενείας” κάτι που επιχειρείται να υπονοηθεί υπόγεια μέσω του συγκεκριμένου επιθέτου”.

Κλείνοντας υπογραμμίζει: “‘Αλλωστε, το πολιτειακό έχει λυθεί οριστικά & αμετάκλητα το 1974. Όταν στις μέρες μας, χιλιάδες άνθρωποι, που ζουν με τις οικογένειές τους και εργάζονται για δεκαετίες στην Ελλάδα, βρίσκουν μπροστά τους παράλογα και άδικα εμπόδια για να πολιτογραφηθούν με νόμους της κυβέρνησης, η ΝΔ επικεντρώνεται στην κτήση ιθαγένειας για την τέως βασιλική οικογένεια, κλείνοντας το μάτι στο ακροδεξιό ακροατήριο”.

the toc.gr

Share This Article
Leave a Comment

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *