Σε πρόσωπο με πολιτικά χαρακτηριστικά καταλήγει όπως όλα δείχνουν ο Κυριάκος Μητσοτάκης, με τον χρόνο να μετράει αντίστροφα για τις ανακοινώσεις του, αφού επισκεφθεί την Πρόεδρο της Δημοκρατίας αύριο Τετάρτη, στο Προεδρικό Μέγαρο.
Συνομιλητές του πρωθυπουργού απορρίπτουν το ενδεχόμενο ο Κυριάκος Μητσοτάκης να προτείνει πρόσωπο “έκπληξη” υποστηρίζοντας ότι “τόσο η διεθνής κατάσταση όσο και το εσωτερικό, καθιστούν προτεραιότητα την σιγουριά της χώρας και την ενότητα της παράταξης”.
Με αυτό το σκεπτικό, αλλά και δεδομένου του ότι η “γαλάζια” Κ.Ο. προκρίνει πολιτικό πρόσωπο (σ.σ. “οι δικαστές και οι τραπεζίτες είναι για άλλη δουλειά”, είπε ο Νικήτας Κακλαμάνης χθες στο Μega) όλα δείχνουν ότι ο πρωθυπουργός έχει πάρει τις αποφάσεις του, ζυγίζοντας το γεγονός ότι οι γεωπολιτικές ανακατατάξεις αλλά και αστάθεια στην Ευρώπη, “επιβάλλουν” στο ύπατο πολιτειακό αξίωμα πρόσωπο που έχει περάσει από την κοινοβουλευτική διαδικασία και έχει “ψηθεί”.
Ο Κώστας Τασούλας έχει αυτά τα χαρακτηριστικά. Είναι προσηνής, ισορροπιστής στη Βουλή, εξελέγη στην θέση του Προέδρου της Βουλής με μεγάλη πλειοψηφία (249 ψήφους, ψηφίστηκε εκτός από τη Νέα Δημοκρατία και από το ΠΑΣΟΚ, τον ΣΥΡΙΖΑ και την Ελληνική Λύση) και διατηρεί άριστες σχέσεις με τον Κυριάκο Μητσοτάκη. Το γεγονός δε ότι τις τελευταίες ημέρες το ένα μετά το άλλο “γαλάζια” στελέχη υποστήριζαν δημόσια ότι ενωτικά χαρακτηριστικά δεν έχουν μόνο πρόσωπα από την κεντροαριστερά αλλά και από την κεντροδεξιά, ενισχύουν το σενάριο για μία επιλογή από το ίδιο πολιτικό στρατόπεδο, σενάριο που πάντως “σπάει” την εθιμοτυπία μία κεντροδεξιά παράταξη να προτείνει Πρόεδρο της Δημοκρατίας από την κεντροαριστερά.
Ένα μειονέκτημα της επιλογής Τασούλα είναι ότι θα βρει σύμφωνη μόνο την “γαλάζια” παράταξη, αφού ο Νίκος Ανδρουλάκης έχει ξεκαθαρίσει την θέση του για υποψήφιο Πρόεδρο της Δημοκρατίας από την κεντροαριστερά. Σε διαφορετική περίπτωση, όπως λένε οι πληροφορίες, το ΠΑΣΟΚ θα “κατεβάσει” την δική του πρόταση, και δεν πρόκειται να συμφωνήσει με την επιλογή του ΣΥΡΙΖΑ και του Σωκράτη Φάμελλου για την υποψηφιότητα της Λούκας Κατσέλη, η οποία είπε το “ναι”.
Η περίπτωση Βενιζέλου
Το σενάριο για πρόταση από τον Κυριάκο Μητσοτάκη του Ευάγγελου Βενιζέλου για το ανώτατο πολιτειακό αξίωμα “φούντωσε” μετά την εκδημία του Κώστα Σημίτη και την στάση που κράτησε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, τόσο με την πρώτη δήλωσή του όσο και με τον επικήδειο λόγο του. Πολλά “γαλάζια” στελέχη έσπευσαν ωστόσο να πουν ότι η πολιτικά ορθή στάση του Κυριάκου Μητσοτάκη στην απώλεια του Κώστα Σημίτη δεν πρέπει να συγχέεται με τις προθέσεις του για την επιλογή του ΠτΔ.
Η επιλογή Βενιζέλου πάντως θα εξασφάλιζε και τις 31 ψήφους του ΠΑΣΟΚ που μαζί με τις 156 της γαλάζιας Κ.Ο θα έφερναν ένα αποτέλεσμα 187 ψήφων και εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας στην τρίτη ψηφοφορία.
Ο πρώην πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ υπήρξε συνοδοιπόρος της Νέας Δημοκρατίας στα δύσκολα μνημονιακά χρόνια, κατηγορήθηκε για την συμπόρευση με τον Αντώνη Σαμαρά και για πολλούς ανέλαβε και προσωπικό πολιτικό κόστος. Η επιλογή του από την κυβερνώσα παράταξη θα αντικατόπτριζε στην πράξη την συναίνεση, δεν θα ήταν ωστόσο… ευχάριστη για πολλά στελέχη της “γαλάζιας” Κ.Ο, τα οποία βλέπουν “πολύ” ΠΑΣΟΚ μέσα στην κυβέρνηση, ενώ δεν ξεχνούν ότι ο Ευάγγελος Βενιζέλος υπήρξε πρόεδρος της αντίπαλης πολιτικής παράταξης.
Το κύρος του και το εύρος των γνώσεων του σε θέματα Συνταγματικού δικαίου αποτελούν αναμφίβολα “ατού” για την θέση του ΠτΔ και της επάξιας εκπροσώπησης της χώρας στο εξωτερικό. Για πολλούς ωστόσο, η βαριά…σκιά του μπορεί να προκαλέσει θέμα …διαρχίας, καίτοι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας δεν έχει ενεργό ρόλο. Ποια επιλογή θα επικρατήσει; Η απάντηση στο βιντεοσκοπημένο μήνυμα του Κυριάκου Μητσοτάκη, το πιθανότερο αύριο Τετάρτη, το αργότερο την Πέμπτη.
the toc.gr