Ο πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτείων Αμερικής, Ντόναλντ Τραμπ, ήρθε αντιμέτωπος με τη σκληρή πραγματικότητα των αριθμών και προχώρησε σε δεύτερη αναδίπλωση μέσα σε λίγα 24ωρα.
Εισαγωγές smart phone, ηλεκτρονικών υπολογιστών, σκληρών δίσκων, μνημών, οθονών και επεξεργαστών, θα εξαιρούνται των υπερ-δασμών του 145%. Δηλαδή, με μια υπογραφή, εξαιρείται από τους δασμούς περίπου το ένα τέταρτο των εισαγωγών από την Κίνα.
Από τα περίπου 440 δισ. δολάρια που είναι η αξία των εισαγωγών των ΗΠΑ από την Κϊνα, πάνω από τα 100 δισεκατομμύρια δολάρια αφορούν στα προϊόντα υψηλής τεχνολογίας. Δεδομένου μάλιστα ότι η Κίνα θα επιβάλει τους υψηλούς δασμούς στις εισαγωγές από τις ΗΠΑ (τουλάχιστον δεν έχει ανακοινώσει κάτι προς το παρόν) είναι αμφίβολο αν με τα δεδομένα, όπως διαμορφώνονται μετά και τη δεύτερη υπαναχώρηση Τραμπ, θα υπάρξει κάποια μείωση στο έλλειμμα του εμπορικού ισοζυγίου των ΗΠΑ απέναντι στην Κίνα.
Η κυβέρνηση των ΗΠΑ βλέπονταν την Apple να προσπαθεί να κάνει μαζικές εισαγωγές της τελευταίας στιγμής για να προλάβει τους αυξημένους φόρους, αλλά και τους καταναλωτές να τρέχουν έντρομοι στα καταστήματα για να αγοράσουν το πολυπόθητο κινητό προλαβαίνοντας τις ανατιμήσεις, αντιλήφθηκε τις επιπτώσεις και έκανε πίσω.
Οι συνέπειες των δασμών στα προϊόντα της Apple
Οι συνέπειες δεν έχουν να κάνουν μόνο με τις πωλήσεις της Apple που είναι και η μεγαλύτερη σε όρους χρηματιστηριακής αξίας εταιρεία του πλανήτη. Έχουν να κάνουν με το σύνολο της αγοράς τεχνολογίας: τις πωλήσεις της Nvidia που κρατά στα χέρια της την αγορά της τεχνητής νοημοσύνης, αλλά και κάθε προϊόν που κρύβει στο εσωτερικό του έναν μικροεπεξεργαστή: σχεδόν όλες τις ηλεκτρικές συσκευές δηλαδή καθώς ζούμε στην εποχή της διασύνδεσης των πάντων με το διαδίκτυο.
Αν το ζητούμενο των εξωφρενικών δασμών ήταν να πιεστούν οι αμερικανικοί τεχνολογικοί κολοσσοί για να μεταφέρουν την παραγωγή τους σε αμερικανικό έδαφος, πλέον κατέστη σαφές και στον πρόεδρο των Ηνωμένων Πολιτειών το ανέφικτο του πράγματος.
Το παράδειγμα της Apple είναι αρκετό για να καταλάβει κάποιος τους όρους της παγκοσμιοποιημένης παραγωγής. Όπως έχει κατ’ επανάληψη εξηγήσει ο επικεφαλής της εταιρείας που κατασκευάζει το iPhone, η παραγωγή δεν γίνεται στην Κίνα λόγω χαμηλού εργατικού κόστους. Γίνεται επειδή δεν υπάρχει σε άλλο μέρος του πλανήτη τόσο μεγάλος αριθμός εξειδικευμένων τεχνικών ικανών να κατασκευάζουν τόσα εκατομμύρια συσκευές.
Το εργοστάσιο της Foxtronn στην Κίνα απασχολεί περισσότερους εργάτες από τον πληθυσμό πολλών χωρών του πλανήτη. Εκτιμάται ότι στο λεγόμενο iPhone-City, όπως λέγεται το σύμπλεγμα εργοστασίων της Foxtronn, απασχολούνται πάνω από 1,2 εκατομμύρια εργάτες οι οποίοι έχουν εξεδικευτεί στην παραγωγή και με τη συμβολή του αμερικανικού κολοσσού ο οποίος και μετέφερε την τεχνογνωσία.
Για να “χτιζόταν” κάτι τέτοιο ξανά από την αρχή σε αμερικανικό έδαφος θα απαιτούνταν πολλά χρόνια και σίγουρα το κόστος παραγωγής θα ήταν πολύ υψηλότερο. Και να ήταν μόνο το θέμα του εργατικού δυναμικού. Είναι και αυτό των πρώτων υλών. Οι ΗΠΑ δεν έχουν επάρκεια. Μάλλον έγινε αντιληπτό και αυτό.
Μένει τώρα να φανεί ποιες θα είναι οι επόμενες κινήσεις σε αυτό τον εμπορικό πόλεμο μετά τις δύο υπαναχωρήσεις Τραμπ αξίας πολλών δισεκατομμυρίων δολαρίων η καθεμία. Σίγουρα θα υπάρξει ανακούφιση από αύριο που ανοίγουν οι αγορές (ειδικά για τις magnificent 7 που είναι οι επτά μεγαλύτερες τεχνολογικές εταιρείες του πλανήτη- όπως η αβεβαιότητα είναι ακόμη εδώ…
πηγη thetoc