Γιατί ο Ντράγκι ”σέρνει” στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο τον Σόιμπλε;

Lamianow.gr
By Lamianow.gr Add a Comment
2 Min Read

Με προσφυγή στο Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης απειλεί…
τη Γερμανία η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα με αφορμή έναν νέο νόμο που αφαιρεί από την ΕΚΤ εποπτικές εξουσίες.

-Advertisement-

Την Πέμπτη, το γερμανικό κοινοβούλιο υπερψήφισε σχέδιο νόμου που επιτρέπει στο υπουργείο Οικονομικών να καθορίζει αυτό τα σχέδια αναδιάρθρωσης τραπεζών και τη διαχείριση επιχειρηματικού ρίσκου.

Με τον νέο νόμο το Βερολίνο ουσιαστικά αποδυναμώνει την ΕΚΤ από το να ελέγχει προληπτικά τράπεζες και να ζητεί την λήψη μέτρων όπως την ανακεφαλαιοποίησή τους όταν κρίνει ότι έχουν πρόβλημα φερεγγυότητας.

Σύμφωνα με το Bloomberg, η ΕΚΤ εξετάζει τώρα το ενδεχόμενο να προσφύγει στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή ζητώντας να προσφύγει, όπως έχει δικαίωμα, στο Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης κατά της Γερμανίας με «αιχμή του δόρατος» τον νέο νόμο.

- Advertisement -

Αφορμή για την αντιπαράθεση μεταξύ ΕΚΤ και Βερολίνου είναι η διάταξη περί «έγκαιρης παρέμβασης» που περιλαμβάνεται στην οδηγία για την Ανάκαμψη και Εξυγίανση των Τραπεζών που καλούνται να μεταφέρουν τα κράτη-μέλη στο εθνικό δίκαιό τους.

-Advertisement-
=Advertisement=

Ουσιαστικά, η οδηγία δίνει στις εποπτικές αρχές την εξουσία να διατάσσει αύξηση μετοχικού κεφαλαίου, να συγκαλεί συνέλευση μετόχων και να απολύει τη διοίκηση σε ορισμένες περιπτώσεις.

Έτσι, ο επίμαχος νόμος καθιστά αδύνατη την παρέμβαση της ΕΚΤ, με εξαίρεση όταν κάποια τράπεζα θα βρίσκεται στα πρόθυμα της κατάρρευσης, παραβιάζοντας ωστόσο, το πνεύμα της οδηγίας.

Πάντως, η νομική υπηρεσία της ΕΚΤ έχει εκδώσει από τις 2 Σεπτεμβρίου γνωμοδότηση σύμφωνα με την οποία η κεντρική τράπεζα μπορεί να αγνοήσει τον γερμανικό νόμο.

«Η ΕΚΤ δεν δεσμεύεται από κυβερνητικούς κανονισμούς ή από παρόμοια μέτρα που ενδέχεται να επηρεάζουν την ανεξαρτησία της ή την ομαλή λειτουργία του Κοινού Μηχανισμού Εποπτείας» αναφέρεται χαρακτηριστικά.

Share This Article
Follow:
Η ανεξάρτητη ηλεκτρονική εφημερίδα ενημέρωσης της Λαμίας και της Στερεάς Ελλάδας. Γιατί η ενημέρωση χρειάζεται άποψη.
Leave a comment

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *