Παρόλο που ο ανθρώπινος εγκέφαλος έχει την ικανότητα, να εκτελεί ταυτόχρονες εργασίες, μελέτες αποδεικνύουν πως είναι πολύ εύκολο να υπάρξει διάσπαση της προσοχής και ο κύριος υπαίτιος είναι το… Facebook!
Τα τελευταία χρόνια οι επιστήμονες προσπαθούν να απαντήσουν στο ερώτημα: γιατί κάνουμε πολλά πράγματα ταυτόχρονα και πόσο κακό είναι αυτό;
Όπως αποδεικνύεται αυτό είναι πραγματικά κακό, σύμφωνα με τους επιστήμονες, οι οποίοι κάνοντας ένα πείραμα εξόπλισαν ένα δωμάτιο με υπολογιστές και μελέτησαν τι έκαναν οι μαθητές στο χρόνο που τους είχε δοθεί.
Το πείραμα που περιγράφεται ανωτέρω, έδειξε ότι οι μαθητές, κατά μέσο όρο συγκεντρώνονται σε μια δραστηριότητα για περίπου… 31 δευτερόλεπτα!
Παρακάτω είναι το τυπικό μοτίβο ενός φοιτητή, ο οποίος υποτίθεται ότι πρέπει να διαβάσει, αλλά αποσυντονίζεται όλη την ώρα. Το μπλε χρώμα απεικονίζει το διάβασμα. Το κόκκινο, το Facebook και τα άλλα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.
Μήπως σας θυμίζει κάτι;
Οι επιστήμονες είναι ξεκάθαροι: Δεν είναι ότι οι μαθητές δεν διαβάζουν απλά δεν μπορούν να αντισταθούν στον πειρασμό να μπουν στο Facebook! «Το Facebook είναι ο βασικός συντελεστής και ο κύριος λόγος της διάσπασης της προσοχής κατά την εκτέλεση πολλαπλών εργασιών».
Ο εγκέφαλός σας θέλει να ελέγχει το Facebook κάθε 31 δευτερόλεπτα, αν και γνωρίζει ότι δεν πρέπει. Το γεγονός αυτό οδηγεί στο ερώτημα: Μπορείτε να σταματήσετε το μυαλό σας από την επιθυμία του να ελέγχετε συνεχώς τα social media;
«Ευτυχώς, ναι», επιβεβαιώνουν οι επιστήμονες.
Εδώ είναι πέντε επιστημονικές προτάσεις που θα σας βοηθήσουν να παραμείνετε προσηλωμένοι στις εργασίες σας:
Μποϊκοτάρετε την ίδια σας την τεμπελιά. Κάντε το δύσκολο να έχετε πρόσβαση στο Facebook και σε άλλους περισπασμούς.
Ξεκινήστε με τα δύσκολα.
Προσπαθήστε να αισθανθείτε ενθουσιασμό για τις εργασίες που πρέπει να ολοκληρώσετε.
Σκεφτείτε συνετά για το ποιες είναι οι προτεραιότητές σας.
Απενεργοποιείστε τους ήχους των ειδοποιήσεων από τις κοινοποιήσεις των εφαρμογών σας.
Πηγή: newmoney.gr