Γιατί κάποιοι άνθρωποι υποφέρουν από υποτροπιάζουσα κατάθλιψη

Lamianow.gr
By Lamianow.gr
2 Min Read

Οι άνθρωποι που υποφέρουν από επαναλαμβανόμενες κρίσεις κατάθλιψης μπορεί να μην είναι σε θέση να δημιουργήσουν νέες αναμνήσεις, υποστηρίζει μια νέα έρευνα που διενεργήθηκε από επιστήμονες στο πανεπιστήμιο του Σίδνεϊ.

-Advertisement-

Οι επιστήμονες ανακάλυψαν, ότι όσοι υποφέρουν από χρόνια κατάθλιψη έχουν σημαντικά μικρότερο ιππόκαμπο απ’ ό,τι οι υγιείς άνθρωποι. Όπως αναφέρουν, η ψυχική αυτή ασθένεια τείνει να συρρικνώνει αυτήν την περιοχή του εγκεφάλου. Ο ιππόκαμπος είναι το τμήμα του εγκεφάλου που σχετίζεται με τη δημιουργία νέων αναμνήσεων, την αποθήκευση των αναμνήσεων και τη σύνδεσή τους με άλλα συναισθήματα.

-Advertisement-

Η μνήμη και τα συναισθήματα συνδέονται, καθώς τείνουμε να σχηματίζουμε μνήμες γύρω από συναισθηματικά γεγονότα –για παράδειγμα, θυμόμαστε κάποιον που μας έκανε να γελάσουμε ή να νιώσουμε ντροπή.

Ενώ οι άνθρωποι που υπέφεραν ένα επεισόδιο κατάθλιψης είχαν παρόμοιο μέγεθος ιππόκαμπου με κάποιον υγιή, αυτή η περιοχή του εγκεφάλου ήταν συρρικνωμένη σε εκείνους που είχαν βιώσει επαναλαμβανόμενες κρίσεις της διαταραχής αυτής.

=Advertisement=

«Αυτό υποδηλώνει, ότι η κατάθλιψη συρρικνώνει τον ιππόκαμπο» αναφέρουν οι ερευνητές του αυστραλιανού πανεπιστημίου.

Επομένως, η συγκεκριμένη έρευνα τονίζει την ανάγκη της πρώιμης θεραπείας της κατάθλιψης, ειδικά στους εφήβους και τους νέους ανθρώπους, καταλήγουν οι επιστήμονες.

Η έρευνα ήταν παγκόσμια και έγινε σε ένα δείγμα 9.000 και πλέον και ανθρώπων. Είναι η μεγαλύτερη έρευνα που έχει γίνει και που συγκρίνει το μέγεθος του εγκεφάλου σε ανθρώπους που έχουν κατάθλιψη και σε υγιή άτομα.

Η κατάθλιψη είναι μια πολύ κοινή ψυχική ασθένεια, η οποία επηρεάζουν τουλάχιστον έναν στους έξι ανθρώπους κατά τη διάρκεια της ζωής τους. Τα συμπεράσματα της έρευνας δημοσιεύτηκαν στο επιστημονικό περιοδικό Molecular Psychiatry.

Share This Article
Follow:
Η ανεξάρτητη ηλεκτρονική εφημερίδα ενημέρωσης της Λαμίας και της Στερεάς Ελλάδας. Γιατί η ενημέρωση χρειάζεται άποψη.