Έντονη ανησυχία επικρατεί στο υπουργείο Εθνικής Άμυνας από την προκλητική συμπεριφορά που επιδεικνύουν οι Τούρκοι στο Αιγαίο τις τελευταίες ημέρες. Με επίκεντρο την περιοχή της Χίου, η Άγκυρα λειτουργεί σε καθημερινή βάση σαν να έχει αποφασίσει να καταστήσει τις Οινούσσες «γκρίζα ζώνη». Με συχνότητα που δημιουργεί προβληματισμό για τις πραγματικές επιδιώξεις της κυβέρνησης Νταβούτογλου, τουρκικά μαχητικά αεροσκάφη κάνουν υπερπτήσεις πάνω από νησιά και νησίδες στην περιοχή των Οινουσσών ενώ πλοία της τουρκικής ακτοφυλακής προσπαθούν να σταματήσουν ελληνικές δραστηριότητες στο σύμπλεγμα των Οινουσσών παρενοχλώντας αλιευτικά που ψαρεύουν μέσα στα ελληνικά χωρικά ύδατα για να αποστείλουν το μήνυμα ότι η κυριαρχία του νησιωτικού συμπλέγματος είναι αμφισβητούμενη!
Το παράδοξο είναι ότι η έξαρση της τουρκικής επιθετικότητας, 20 χρόνια μετά την κρίση στα Ίμια, γίνεται ενώ στο Αιγαίο βρίσκεται ισχυρή ναυτική δύναμη του ΝΑΤΟ η οποία έχει ενεργοποιηθεί με σκοπό να βοηθήσει την Ελλάδα ώστε να μειωθούν οι προσφυγικές ροές. Ωστόσο, ενώ οι προκλητικές ενέργειες των Τούρκων που αμφισβητούν ευθέως την ελληνική κυριαρχία γίνονται κάτω από την… μύτη συμμαχικών πολεμικών πλοίων, το ΝΑΤΟ τηρεί στάση απόλυτης ουδετερότητας η οποία στην πράξη καθίσταται ουδετεροφιλία υπέρ της τουρκικής αναθεωρητικής πολιτικής.
Όσο λοιπόν το ΝΑΤΟ κρατά στάση παρατηρητή, οι Τούρκοι περιπολούν στα ελληνικά χωρικά ύδατα, με επίκεντρο την περιοχή των Οινουσσών σαν να πλέουν σε τουρκικά χωρικά ύδατα, παρενοχλώντας ελληνικά αλιευτικά και μη υπακούοντας στις οδηγίες από τα πληρώματα των ελληνικών κανονιοφόρων να απομακρυνθούν από την ελληνική χωρική θάλασσα.
Αξιωματικοί των ενόπλων δυνάμεων θεωρούν τρία τα πιθανότερα σενάρια που πυροδοτούν την έξαρση της τουρκικής προκλητικότητας:
1. Δεδομένης της οικονομικής κατάστασης του ελληνικού κράτους, οι Τούρκοι θέλουν να εξαντλήσουν την ελληνική πλευρά, αφού αναγκάζουν το Πεντάγωνο να διαθέτει σημαντικό αριθμό πόρων (είτε πρόκειται για ανθρώπινες δυνάμεις, είτε για περιπολίες πλοίων ή πτήσεις μαχητικών αεροσκαφών) σπαταλώντας καύσιμα και ανεβάζοντας το οικονομικό κόστος για την Ελλάδα χωρίς όμως πρακτικό αποτέλεσμα αφού οι επιθετικές ενέργειες της Άγκυρας συνεχίζονται,
2. Η τουρκική πλευρά δοκιμάζει πολεμικά σενάρια και αναζητά «τρύπες» στα ελληνικά αμυντικά σχέδια ενώ ελέγχει και τον βαθμό ετοιμότητας του Πολεμικού Ναυτικού και της Πολεμικής Αεροπορίας, ωστόσο
3. Δεν μπορεί να αποκλειστεί το ενδεχόμενο η Τουρκία να στήνει μια κρίση αντίστοιχη με αυτή στα Ίμια το 1996.
Από σήμερα ξεκινά τουρκική άσκηση στην περιοχή νοτίως της Ρόδου, ενώ για την επόμενη εβδομάδα η τουρκική πλευρά έχει σχεδιάσει μεγάλης κλίμακας άσκηση στο Αιγαίο, από την εξέλιξη της οποίας στο υπουργείο Εθνικής Άμυνας θεωρούν ότι θα βγάλουν χρήσιμα συμπεράσματα.
Η κανονιοφόρος «Κραταιός» εκδιώκει την τουρκική ακταιωρό
Μετά το επεισόδιο της Μεγάλης Παρασκευής στις Οινούσσες όπου η ελληνική κανονιοφόρος Κραταιός εξεδίωξε ακταιωρό της τουρκικής ακτοφυλακής όμως οι Τούρκοι πέτυχαν τελικώς την απομάκρυνση τόσο της ελληνικής μηχανότρατας που ψάρευε γύρω από το νησί, όσο του ελληνικού πολεμικού πλοίου αλλά και των τουρκικών σκαφών που έπλευσαν στην περιοχή για να ενισχύσουν την ακταιωρό της τουρκικής ακτοφυλακής, η Άγκυρα δεν επέλεξε την αποκλιμάκωση αλλά συνέχισε τις προκλήσεις. Τουρκικά σκάφη παραβίασαν την ελληνική χωρική θάλασσα ανήμερα της Κυριακής του Πάσχα ενώ οι προκλήσεις συνεχίστηκαν και την Δευτέρα του Πάσχα με νέους πλόες πλοίων της τουρκικής ακτοφυλακής στα ελληνικά χωρικά ύδατα στις Οινούσσες.
Ανησυχητικό είναι το γεγονός της ανάδειξης από μέρος του τουρκικού Τύπου, όπως η φιλοκυβερνητική «Sozcu», των διεκδικήσεων της Άγκυρας και του ισχυρισμού ότι δήθεν 17 νησιά στο Αιγαίο έχουν… καταληφθεί από την Ελλάδα, ενώ παράλληλα ο αρχηγός του τουρκικού γενικού επιτελείου στρατηγός Χουλουσί Ακάρ επισκέφθηκε την τουρκική φρεγάτα Gokova, επίσκεψη που σύμφωνα με τους Τούρκους έγινε μετά την υποτιθέμενη παραβίαση του τουρκικού εναέριου χώρου -σύμφωνα με την τουρκική εκδοχή- από τον Έλληνα Αρχηγό ΓΕΕΘΑ ναύαρχο Αποστολάκη κατά την διάρκεια επίσκεψής του ναυάρχου Αποστολάκη σε νησιά των Δωδεκανήσων στις 20 Απριλίου.