Μπορεί να έχει περάσει σχεδόν μια εβδομάδα από την ανακοίνωση των Ρώσων ότι αποσύρουν κάθε επενδυτικό ενδιαφέρον από την Ελλάδα, ωστόσο το θέμα δεν έχει πάψει να συζητείται… τόσο σε κυβερνητικό όσο και σε διπλωματικό επίπεδο. Κι αυτό γιατί ο αντίκτυπος της είναι μεγάλος στις ελληνορωσικές σχέσεις, εν γένει, που μπήκαν σε φάση μεγάλης δοκιμασίας.
Πληροφορίες που έρχονται από τη ρωσική πρωτεύουσα τα τελευταία 24ωρα αναφέρουν ότι η Μόσχα εδώ και καιρό πίεζε την ελληνική κυβέρνηση για μια έμπρακτη απόδειξη των καλών προθέσεων απέναντι της. Κι ότι είχε εξασφαλίσει μια υπόσχεση, για “κάτι” συγκεκριμένο, ενόψει της υλοποίησης του μαμούθ προγράμματος αποκρατικοποιήσεων που θα πρέπει να αρχίσει να τρέχει άμεσα.
Ωστόσο, από τις διερευνητικές προσεγγίσεις που έγιναν όλο το διάστημα που μεσολάβησε από το τελευταίο ταξίδι του κ. Τσίπρα στη Μόσχα μέχρι σήμερα, δεν προέκυψε καμία έμπρακτη απόδειξη ότι η Αθήνα σκοπεύει να δώσει κάτι και στη Ρωσία. Αντιθέτως, τα μηνύματα ήταν εντελώς διαφορετικά.
Και κάπως έτσι φτάσαμε στην ανακοίνωση της απόφασης που αναφέρει ότι η κρατική εταιρία Rossiyskie Zheleznye Dorogi (RZD) εισηγήθηκε στον βασικό μέτοχο της, δηλαδή το ρωσικό δημόσιο, να μην συμμετάσχει στους διαγωνισμούς για το 100% της ΤΡΑΙΝΟΣΕ, για το 51% του Οργανισμού Λιμένος Θεσσαλονίκης και για το 100% της Ελληνικής Εταιρείας Συντήρησης Σιδηροδρομικού Τροχαίου Υλικού (ΕΕΣΣΤΥ ή Rosco).
Για την ιστορία, η κατ’ αρχήν εξήγηση που δόθηκε είχε να κάνει με την αποχώρηση του CEO της εταιρίας., που είχε κάνει τις σχετικές εισηγήαεις. Η δεύτερη ανάγνωση, όμως;