Γιατί δεν πρέπει να κοιμάστε λιγότερο από 7 ώρες την ημέρα

Lamianow.gr
By Lamianow.gr Add a Comment
2 Min Read

Η στέρηση του ύπνου επηρεάζει τόσο τις γνωστικές όσο και τις συναισθηματικές λειτουργίες, προκαλώντας σε ήπιες περιπτώσεις από ζάλη, υπνηλία και μειωμένη εγρήγορση μέχρι παραισθήσεις και παραλήρημα σε πιο σοβαρές.

Εάν ο ύπνος διαρκεί λιγότερο από 7 ώρες ημερησίως φαίνεται να αυξάνεται ο κίνδυνος για καρδιοαγγειακά νοσήματα, όπως υπέρταση και υπερχοληστερολαιμία, ενώ παχυσαρκία και φλεγμονή πιθανότατα σχετίζονται και αυτές με έλλειψη και διαταραχές στον ύπνο.

Δερματικά εξανθήματα

Λιγότερος ύπνος μπορεί να οδηγήσει σε αύξηση των φλεγμονών στο σώμα, μαζί με περισσότερη ορμόνη του στρες, κορτιζόλη, η οποία μπορεί με τη σειρά της να είναι αιτία εμφάνισης παθήσεων όπως η ακμή, η ψωρίαση, η δερματίτιδα ή το έκζεμα.

- Advertisement -

Αύξηση βάρους

Η χρόνια έλλειψη ύπνου αυξάνει τον κίνδυνο εμφάνισης παχυσαρκίας κατά 15%. Ο λιγότερος ύπνος μειώνει την ορμόνη λεπτίνη, η οποία σηματοδοτεί ότι είμαστε χορτάτοι και αυξάνει την ορμόνη που διεγείρει την πείνα, τη γρελίνη. Σε μελέτη βρέθηκε ότι γυναίκες που κοιμήθηκαν λιγότερο από 5 ώρες έφαγαν επιπλέον 329 θερμίδες την επόμενη μέρα.

Πρόωρη γήρανση

Η έρευνα δείχνει ότι όσοι κοιμούνται λίγες ώρες έχουν αυξημένα σημάδια γήρανσης του δέρματος. Κατά τη διάρκεια του βαθιού ύπνου επισκευάζονται τα κατεστραμμένα κύτταρα και όσοι δεν κοιμούνται αρκετά έχουν μειωμένη ελαστικότητα, ξηρότητα και ορατές ρυτίδες.

SleepDeprived_web_600.jpg

Αυξάνεται ο κίνδυνος εκδήλωσης διαβήτη

Αν ο βαθύς ύπνος σου δεν είναι αρκετός, μπορεί να μειωθεί η ευαισθησία του σώματος στην ινσουλίνη αυξάνοντας τον κίνδυνο για διαβήτη τύπου 2.

Πίεση στην καρδιά

Η στέρηση ύπνου για μεγάλο χρονικό διάστημα συνδέεται με υψηλότερη πίεση του αίματος και υψηλότερα επίπεδα φλεγμονής. Μακροπρόθεσμα αυξάνεται ο κίνδυνος ανάπτυξης παθήσεων της καρδιάς αλλά και θνησιμότητας κατά 48%.

πηγη-newmoney.gr

Share This Article
Follow:
Η ανεξάρτητη ηλεκτρονική εφημερίδα ενημέρωσης της Λαμίας και της Στερεάς Ελλάδας. Γιατί η ενημέρωση χρειάζεται άποψη.
Leave a Comment

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *