Αναφορικά με την ψήφιση του εργασιακού νομοσχεδίου από τους Βουλευτές της Ν.Δ. και μόνο, τοποθετήθηκε ο Βουλευτής Φθιώτιδας του ΣΥ.ΡΙΖ.Α.-Προοδευτική-Συμμαχία Γιάννης Σαρακιώτης, τονίζοντας ότι «η απορρύθμιση και η ελαστικοποίηση των εργασιακών σχέσεων συνεχίζεται σε αμείωτους ρυθμούς από την Κυβέρνηση της Ν.Δ.».
Όπως επεσήμανε ο κ. Σαρακιώτης: «Η Κυβέρνηση κρύβεται πίσω από ευρωπαϊκές οδηγίες, προκειμένου να υλοποιήσει το σχεδιασμό της αποκλειστικά υπέρ των μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων. Με αυτόν τον τρόπο, ο κ. Γεωργιάδης λαμβάνει τη σκυτάλη των πολιτικών εναντίον κάθε εργατικού δικαιώματος από τον κ. Χατζηδάκη, ο οποίος “είχε προλάβει” στη θητεία του να προχωρήσει στην κατάργηση του βάσιμου λόγου απόλυσης, στην κατάργηση της προστασίας των εργολαβικών εργαζομένων, στην κατάλυση των συλλογικών διαπραγματεύσεων και του συνταγματικού δικαιώματος της μονομερούς προσφυγής στη διαιτησία και στην απαξίωση του Σώματος Επιθεώρησης Εργασίας (Σ.ΕΠ.Ε.). Τότε το πρόσχημα ήταν η πανδημία, σήμερα η Κυβέρνηση επικαλείται την ύπαρξη ευρωπαϊκής οδηγίας (!) η οποία, όμως, αναφέρεται στην εισαγωγή διαφανών και προβλέψιμων όρων εργασίας στην Ε.Ε. και όχι στην άρση κάθε εργατικού δικαιώματος».
Εν συνεχεία, ο Βουλευτής Φθιώτιδας αναφέρθηκε αναλυτικά σε ορισμένες βασικές διατάξεις του νομοσχεδίου υπογραμμίζοντας ότι: «Το νομοσχέδιο καθιστά εξάμηνη την περίοδο μαθητείας, χωρίς ωστόσο δικαίωμα σε επίδομα ανεργίας μετά το τέλος της και χωρίς να δικαιούται ο εργαζόμενος καμία αποζημίωση απόλυσης, ενώ “ανοίγει την Κερκόπορτα” ώστε να οδηγηθούν οι εργαζόμενοι σε απασχόληση 13 ωρών χωρίς μέριμνα για ανάπαυση και τήρηση ωραρίου, ελλείψει ελεγκτικών μηχανισμών. Παράλληλα, θεσμοθετείται η απασχόληση κατά την έκτη ημέρα στο σύνολο σχεδόν των επιχειρήσεων, αφαιρώντας ένα δικαίωμα δεκαετιών για τον κόσμο της εργασίας, να εργάζεται δηλαδή επί πενθήμερο με δύο συνεχόμενες ημέρες ανάπαυσης, τη στιγμή μάλιστα που σε άλλα κράτη-μέλη της Ε.Ε. υλοποιούν το 35ωρο/εβδομάδα χωρίς μείωση μισθού. Όσον αφορά, μάλιστα, ορισμένους μεγάλους κλάδους της βιομηχανίας το νομοσχέδιο εισάγει τη μόνιμη κατάργηση της κυριακάτικης αργίας, ενώ εδραιώνονται οι ατομικές συμβάσεις εργασίας εις βάρος των συλλογικών».
Κλείνοντας, ο κ. Σαρακιώτης σχολίασε και το πολυδιαφημισμένο «ξεπάγωμα των τριετιών» αναφέροντας: «Αντί να ενσκήψει στα προβλήματα των εργαζομένων, η Κυβέρνηση τα αντιμετωπίζει με επικοινωνιακά πυροτεχνήματα. Διαφημίζει το “ξεπάγωμα των τριετιών” χωρίς να προβλέπει την οποιαδήποτε αναδρομική ισχύ για την περίοδο 2012-2023 και καταδικάζει, έτσι, μια ολόκληρη γενιά. Δημιουργεί μια ψευδεπίγραφη εικόνα επίπλαστης ευημερίας ότι οι εργαζόμενοι θα δουν αυξήσεις στις αποδοχές τους από 1/1/2024, τη στιγμή που ένα μεγάλο μέρος τους θα τις λάβει… το 2027!»