Στη συζήτηση που διεξάγεται στην Ολομέλεια της Βουλής για το νομοσχέδιο του Υπ. Αγροτικής Ανάπτυξης τοποθετήθηκε ο βουλευτής Φθιώτιδας Γιάννης Οικονόμου. Το συγκεκριμένο νομοσχέδιο είναι ιδιαίτερα σημαντικό γιατί δίνει μια λύση στο πολύ σημαντικό ζήτημα με τους αγριόχοιρους και τα προβλήματα που προκαλούν και στην περιοχή της Φθιώτιδας.
Πρόκειται για ένα πολύ σοβαρό ζήτημα το οποίο ο κ. Οικονόμου έχει αναδείξει με παρεμβάσεις του το τελευταίο χρονικό διάστημα τόσο με κοινοβουλευτική ερώτηση στις 25/6 όσο και με επιστολή του στις 10/7 προς τους αρμόδιους υπουργούς. Με το άρθρο 14 του νομοσχεδίου του Υπ. Αγροτικής Ανάπτυξης δίνεται πλέον η δυνατότητα θήρας των αγριόχοιρων σε όλη την διάρκεια του κυνηγετικού έτους ή της κυνηγετικής περιόδου αλλά και σε περιοχές που δεν επιτρέπεται αυτή.
«Πρόκειται για ένα πολύ σοβαρό ζήτημα που έχει οδηγήσει σε απόγνωση εκατοντάδες παραγωγούς στην πατρίδα μου στη Φθιώτιδα αλλά όχι μόνο. Στα χωριά του Δομοκού, στην Ανατολική Φθιώτιδα, στη Λοκρίδα στα χωριά της Μακρακώμης και της Σπερχειάδας εδώ και 3 περίπου χρόνια, οι παραγωγοί μας βλέπουν ολόκληρες σπορές να καταστρέφονται γεγονός που ισοδυναμεί και με οικονομική καταστροφή αν συνυπολογίσει κανείς ότι οι ζημιές αυτές δεν αποζημιώνονται από τον ΕΛΓΑ.» τόνισε κατά τη διάρκεια της ομιλίας του ο κ. Οικονόμου.
«Καταλαβαίνετε λοιπόν κύριε Υπουργέ την ικανοποίηση που αισθάνομαι για την σημερινή σας νομοθέτηση. Αυτό όμως δεν έχει τόση σημασία. Εκείνο που έχει σημασία είναι η ανακούφιση και η ικανοποίηση που θα νιώσουν οι άνθρωποι στα χωριά μας ότι επιτέλους σε ένα θέμα που δεν εξαρτάται ούτε από το Eurogroup, δεν επηρεάζεται από τις ελληνοτουρκικές σχέσεις, δεν σχετίζεται με κασέτες και μαγνητοφωνήσεις, δεν έχει να κάνει με τον κορωνοϊό η κυβέρνηση του ασχολήθηκε και δίνει μια λύση» ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Οικονόμου.
Στη συνέχεια ο κ. Οικονόμου αναφέρθηκε στη σύνδεση του πρωτογενή τομέα με το παραγωγικό μοντέλο της χώρας μας και στις στρεβλώσεις που υπάρχουν φέρνοντας δύο χαρακτηριστικά παραδείγματα:
Η Ελλάδα που δεν έχει ούτε ένα εργοστάσιο εισαγωγής αυτοκίνητων την περίοδο 15-19 πλήρωσε 3,5 δις για εισαγωγή αυτοκινήτων από (Ιταλία – Γαλλία- Γερμανία- Ισπανία). Από τις ίδιες χώρες για εισαγωγή τροφίμων ζωικής προέλευσης πλήρωσε 4,5 δις ευρώ
Για εισαγωγή κρέατος και αυγών η χώρα μας την περίοδο 15-19 πλήρωσε 5,5 δις ευρώ την ίδια περίοδο το σύνολο των άμεσων ενισχύσεων στους παραγωγούς μας ήταν 10 δίς ευρώ.
«Είναι προφανές ότι για την αντιστροφή της κατάστασης απαιτείται ένα ολοκληρωμένο σχέδιο στήριξης και εκσυγχρονισμού του πρωτογενούς τομέα και μάλιστα άμεσα. Η επιτυχία της χώρας και του πρωθυπουργού να εξασφαλίσει για τα επόμενα χρόνια από το ταμείο ανάκαμψης και τα υπόλοιπα χρηματοδοτικά εργαλεία 72 δις, δημιουργούν τις προϋποθέσεις για να αλλάξουμε κατεύθυνση και να πετύχουμε πράγματα. Είναι στο χέρι μας και είναι ζήτημα επιλογής κύριε Υπουργέ με ποια ιεράρχηση και με ποια βαρύτητα θα συμμετάσχει η Ελληνική αγροτική, κτηνοτροφική και αλιευτική παραγωγή στην αλλαγή του αναπτυξιακού μας υποδείγματος και του παραγωγικού μας μοντέλο.» καταλήγει ο κ. Οικονόμου.