Γιάννης Οικονόμου: Οι κρατικές ενισχύσεις είναι απαραίτητες δεν μπορούν όμως να στηρίζουν για πάντα-Είναι ανάγκη ένα νέο παραγωγικό μοντέλο στη Φθιώτιδα

Νewsroom
By Νewsroom Add a Comment
3 Min Read

Στην συζήτηση συμμετείχαν οι κ.κ. Θανάσης Κυρίτσης, Πρόεδρος Επιμελητήριου Φθιώτιδας, Γιώργος Γιαννίτσης Πρόεδρος ΒΙ.ΠΕ Λαμίας, Γιάννης Βλαχογιάννης, Πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Λαμίας, Λευτέρης Μπράζας, Πρόεδρος της Ομοσπονδίας Επαγγελματιών -Βιοτεχνών Φθιώτιδας, Κώστας Καραγεώργος, Πρόεδρος Επισιτιστικών Επαγγελμάτων.

Η συζήτηση έγινε σε μια περίοδο που βρίσκεται σε εξέλιξη η σταδιακή επαναλειτουργία των επιχειρήσεων αλλά και η διάθεση στην αγορά των χρηματοδοτικών εργαλείων που έχει σχεδιάσει η κυβέρνηση προκειμένου να ενισχυθεί η ρευστότητα των επιχειρήσεων.

Αφού έγινε ενημέρωση και περιγραφή αυτών των χρηματοδοτικών εργαλείων η συζήτηση επικεντρώθηκε σε 3 άξονες:

Ποιες είναι οι πρώτες ενδείξεις από την επαναλειτουργία των επιχειρήσεων. Στα μέτρα ενίσχυσης της ρευστότητας και κυρίως πως μπορούν οι επιχειρήσεις να τα αξιοποιήσουν.

Ποιες παρεμβάσεις πρέπει συνολικά να γίνουν προκειμένου να μπορέσει υπάρξει   βιώσιμη επανεκκίνηση της τοπικής μας οικονομίας.

Κοινή ήταν η διαπίστωση ότι θα πρέπει να ασκηθεί πίεση στις τράπεζες έτσι ώστε να υπάρξει ουσιαστική αξιοποίηση των μέτρων που έχει σχεδιάσει η κυβέρνηση χωρίς να τίθενται επιπλέον περιορισμοί και απαιτήσεις από αυτούς που ήδη προβλέπουν τα μέτρα που έχουν σχεδιαστεί.

Ταυτόχρονα, είναι επιτακτική ανάγκη να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα των οφειλών σε παρόχους ηλεκτρικής ενέργειας με δεδομένο ότι οι λογαριασμοί που θα κληθούν να πληρώσουν άμεσα πολλοί επιχειρηματίες δεν ανταποκρίνονται σε πραγματικές καταναλώσεις της περιόδου που ήταν εκτός λειτουργίας.

Το πιο σημαντικό όμως που προέκυψε και από αυτή την κουβέντα είναι η ανάγκη για
ένα νέο παραγωγικό μοντέλο στην περιοχή μας.

Και αυτό γιατί οι κρατικές ενισχύσεις, που φυσικά και είναι αναγκαίες, δεν μπορούν να στηρίζουν στο διηνεκές την βιωσιμότητα των επιχειρήσεων και την ανάπτυξη μιας περιοχής. Στη Φθιώτιδα εδώ και πάρα πολλά χρόνια έχει σταματήσει να παράγεται καινούριος πλούτος. Εδώ και πολλά χρόνια δεν μπαίνει φρέσκο χρήμα.

Αυτό το έλλειμμα, που με κάθε κρίση έχει ακόμη πιο δυσμενείς συνέπειες για το εισόδημα και τη ζωή των πολιτών δεν μπορεί να το υποκαταστήσει για πολύ καιρό καμία λογική κρατικών ενισχύσεων.

Εκείνο που μπορεί να κάνει το κράτος και οφείλει να «τρέξει» η κυβέρνηση είναι να σχεδιάσει και να υλοποιήσει άμεσα μια στρατηγική περιφερειακής ανάπτυξης που θα αξιοποιήσει παραγωγικούς συντελεστές που βρίσκονται σε αδράνεια όπως είναι η ΠΕΛ, τα ιαματικά λουτρά, το Λιμάνι της Στυλίδας, η αγροτική παραγωγή και η κτηνοτροφία, ιστορικά και πολιτιστικά τοπόσημα κ.α. Αυτά είναι που θα πυροδοτήσουν το σπιράλ της βιώσιμης ανάπτυξης (δουλειές για να γίνουν τα έργα- δουλειές στη λειτουργία των έργων- μικρότερες επενδύσεις δορυφορικά των έργων- προστιθέμενη αξία σε τοπικές δραστηριότητες- αύξηση επισκεψιμότητας) από την οποία έχει ανάγκη ο τόπος μας.

Share This Article
Leave a comment

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *