Για κτηματολόγιο, ακρίβεια, αγροτικά, ΟΠΕΚΕΠΕ και τεκμαρτή φορολόγηση ο Γ. Σαρακιώτης στη Βουλή

Lamianow.gr Add a Comment
9 Min Read

Τα ζητήματα που αφορούν στη λήξη της προθεσμίας για το Κτηματολόγιο, την άκρως προβληματική λειτουργία του ΟΠΕΚΕΠΕ, τα μεγάλα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι αγροτοκτηνοτρόφοι, την τεκμαρτή φορολόγηση των ελεύθερων επαγγελματιών και των αυτοαπασχολουμένων, τη μείωση των εισοδημάτων και την αύξηση των εργατικών ατυχημάτων, την αύξηση στις τιμές των φαρμάκων, την ακρίβεια που πλήττει τη μεσαία τάξη έθιξε ο βουλευτής Φθιώτιδας του ΣΥ.ΡΙΖ.Α. – Προοδευτική Συμμαχία, Γιάννης Σαρακιώτης κατά την πρώτη του ομιλία στη Βουλή, ως κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του κόμματος της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης, στη συζήτηση επί του Σχεδίου Νόμου του Υπουργείου Ψηφιακής Μεταρρύθμισης.   

Αρχικά, αναφέρθηκε στην πρόσφατη δήλωση του Πρωθυπουργού, κ. Κυριάκου Μητσοτάκη για το θέμα της ακρίβειας σημειώνοντας τα εξής: 

«Δεν μπορώ να μην ξεκινήσω τη σημερινή μου τοποθέτηση σχολιάζοντας τα όσα είπε στο τελευταίο Υπουργικό Συμβούλιο ο Πρωθυπουργός, ο κ . Μητσοτάκης. Και αναφέρομαι στη φράση “θα πολεμήσουμε τους μύθους της ακρίβειας με περισσότερη δουλειά”. Είναι πραγματικά εκπληκτικό το ότι ο Έλληνας Πρωθυπουργός την καθημερινότητα των πολιτών, δηλαδή την καθημερινότητα της ακρίβειας, την καθημερινότητα της αισχροκέρδειας, τη χαρακτηρίζει “μύθο”. Είτε δεν έχει καμία επαφή με την πραγματικότητα και δεν μπορεί να αντιληφθεί τι συμβαίνει τα τελευταία χρόνια στις επιχειρήσεις, τα νοικοκυριά, την ελληνική κοινωνία, είτε το μεγαλύτερο θέμα των τελευταίων ετών προσπαθεί και πάλι να το αντιμετωπίσει με επικοινωνιακό τρόπο.», ενώ παρακάτω συμπλήρωσε: 

«Αν ο κ. Μητσοτάκης συναναστρέφεται μόνο με τους τραπεζίτες ή μόνο με τους Υπουργούς, μπορώ να αντιληφθώ γιατί προέβη σε αυτόν τον χαρακτηρισμό. Γιατί πράγματι σ’ αυτές τις κατηγορίες η Κυβέρνηση έχει δράσει και βλέπουμε τα αποτελέσματα. Ποια είναι αυτά; Νομοθέτησε η Νέα Δημοκρατία για αύξηση κατά 46% των μισθών των εξωκοινοβουλευτικών Υπουργών. Είδαμε τις προηγούμενες ημέρες ότι είχαμε αύξηση των αμοιβών των κορυφαίων τραπεζικών στελεχών. Ενώ οι αμοιβές τους κυμαίνονταν γύρω στις 300.000 ευρώ, πλέον θα λαμβάνουν από με ένα έως ενάμιση εκατομμύριο ευρώ. Άρα, αφού αυτός είναι ο κύκλος, αυτοί είναι οι άνθρωποι με τους οποίους συναναστρέφεται ο κ. Μητσοτάκης, μπορώ να αντιληφθώ τον χαρακτηρισμό για “μύθους της ακρίβειας”».

Για τις αυξήσεις στις τιμές σειράς φαρμακευτικών σκευασμάτων δήλωσε:

«Μάλλον θα είναι μύθος ότι αυξήθηκαν πριν από κάποιες ημέρες πάνω από οκτακόσια φάρμακα ευρείας χρήσης. Προφανώς, δεν ήταν απόφαση του κ. Γεωργιάδη, δεν ήταν απόφαση της Κυβέρνησης του κ. Μητσοτάκη. Μάλλον ο Αίσωπος το νομοθέτησε, όχι η Νέα Δημοκρατία.». 

Για το ζήτημα της τεκμαρτής φορολόγησης των ελεύθερων επαγγελματιών και των αυτοαπασχολουμένων ανέφερε τα εξής:

«Μάλλον είναι μύθος το γεγονός ότι η συντριπτική πλειοψηφία της μεσαίας τάξης, των αυτοαπασχολούμενων, των μικρομεσαίων επιχειρηματιών, το καλοκαίρι με το που έλαβαν τα εκκαθαριστικά της εφορίας έτριβαν τα μάτια τους εξαιτίας της νομοθέτησης του περασμένου Δεκεμβρίου από τον κ. Χατζηδάκη του τεκμαρτού. Θα πρέπει να μας απαντήσουν τα στελέχη της Νέας Δημοκρατίας αν θεωρούν φυσιολογικό βάσει του νομοσχεδίου ένα μικρό καφενείο σε ένα μικρό ορεινό χωριό να καταβάλλει για φόρο 3.000 ή 3.500 ευρώ όταν κάνει καθημερινά τζίρο 15 ευρώ, 20 ευρώ και 30 ευρώ. Είδα ένα περίπτερο -και δεν το πίστευα- σε χωριό να πρέπει να καταβάλει 4.200 ευρώ για φόρο. Σίγουρα πάντως οι πολίτες δεν ζουν τον μύθο τους στην Ελλάδα με αυτά που είδαν και στα εκκαθαριστικά τους εξαιτίας της φορολόγησης του κ. Χατζηδάκη.».

Κλιμακώνοντας την κριτική του απέναντι στην οικονομική πολιτική της Κυβέρνησης, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥ.ΡΙΖ.Α. – Προοδευτική Συμμαχία σημείωσε:

«Το μόνο βέβαιο είναι ότι δεν είναι μύθος, καθώς προκύπτει από επίσημες έρευνες οικονομικών ινστιτούτων ότι η χώρα μας πλέον έχει το χαμηλότερο ημερομίσθιο στην Ευρωπαϊκή Ένωση, το χαμηλότερο μεροκάματο. Κυρίες και κύριοι της Νέας Δημοκρατίας, καταφέρατε να ξεπεράσουμε τη Βουλγαρία και σε αυτόν τον τομέα!», ενώ ανέδειξε και τις συνέπειες των νομοθετικών πρωτοβουλιών της Κυβέρνησης πάνω στα θέματα της εργασίας, λέγοντας:

«Μετά το ξέσπασμα της πανδημίας, είχαμε μια αύξηση του μέσου χρόνου εργασίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση κατά 3%. Στη χώρα μας η αύξηση ήταν τριπλάσια, έφτασε το 9%. Και δεν μπορούμε από αυτά τα νούμερα να βγάζουμε εκτός τη σκληρή πραγματικότητα και το αποτέλεσμα των νομοθετημάτων του κ. Μητσοτάκη. Η σκληρή πραγματικότητα είναι η τεράστια αύξηση στα εργατικά ατυχήματα, η τεράστια αύξηση στα θανατηφόρα εργατικά ατυχήματα, ο θάνατος του πυροσβέστη πριν από κάποιες μέρες εξαιτίας της υπερεργασίας. Αυτή δυστυχώς είναι η πραγματικότητα που βιώνουν σήμερα οι Έλληνες πολίτες.».

Ο βουλευτής της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης στη Φθιώτιδα, αναφέρθηκε και στην επίσκεψη του κ. Μητσοτάκη στη Θεσσαλία, σημειώνοντας: 

«Προχθές, που επισκέφθηκε τη Θεσσαλία, τον συνόδευε για την προστασία του ολόκληρη η δύναμη της Αστυνομίας στη Θεσσαλία, τη Στερεά Ελλάδα και τα περίχωρα. Γιατί ο λαοπρόβλητος ηγέτης ήθελε όλη αυτή την παρουσία της Αστυνομίας; Δεν μπορώ να το αντιληφθώ. Δεν ήθελε να του σφίξουν το χέρι οι πλημμυροπαθείς για το ότι αποκατέστησε τόσο γρήγορα τα προβλήματα που δημιουργήθηκαν από την περσινή κακοκαιρία; Δεν μπορώ να το αντιληφθώ γιατί έπρεπε να απασχοληθεί τέτοιος μεγάλος αριθμός αστυνομικών για να προστατεύσουν τον Έλληνα Πρωθυπουργό από τις επευφημίες των πολιτών της Θεσσαλίας.», ενώ τόνισε τα μεγάλα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι αγρότες και οι κτηνοτρόφοι της χώρας, στηλιτεύοντας παράλληλα και την λειτουργία του ΟΠΕΚΕΠΕ:

«Μιας και ήταν στη Θεσσαλία, δεν μπορούμε να παραλείψουμε αυτά που περνάει ο πρωτογενής τομέας τα τελευταία χρόνια, οι αγρότες, οι κτηνοτρόφοι, καθώς για πρώτη φορά στην Ευρωπαϊκή Ένωση ο Οργανισμός Πληρωμών – αναφέρομαι στον ΟΠΕΚΕΠΕ – βρίσκεται υπό εποπτεία. Σε καμία χώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης όλα αυτά τα χρόνια δεν έχει συμβεί κάτι αντίστοιχο. Προφανώς, είναι η σύγκλιση με την Ευρωπαϊκή Ένωση που θα επιτύγχανε ο κ. Μητσοτάκης. Την πέτυχε με το να είμαστε ο αποδιοπομπαίος τράγος και σε αυτόν τον τομέα. […] Για πρώτη φορά ο ΟΠΕΚΕΠΕ ελέγχεται για τις παράνομες πληρωμές που είχαν γίνει το 2020, το 2021 και το 2022. Ω του θαύματος, για πρώτη φορά παράνομες πληρωμές έγιναν επί της Κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας!»

Τέλος, και σε συνέχεια της υπ’ αριθ. 5765/10-07-2024 κοινοβουλευτικής ερώτησής του σχετικά με την αναγκαιότητα χορήγησης παράτασης για την υποβολή εκπρόθεσμων δηλώσεων που αφορούν τη Φθιώτιδα από το Ελληνικό κτηματολόγιο, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος δήλωσε: 

«Κλείνοντας, κύριε Υπουργέ, γνωρίζετε πολύ καλά τα θέματα τα οποία έχουν προκύψει με την κτηματογράφηση σε πολλές περιοχές της χώρας μας. Είναι ενδεικτικό το γεγονός ότι στις 30 Ιουνίου στη Φθιώτιδα, στην Ευρυτανία, έκλεισε το σύστημα υποβολής εκπρόθεσμων δηλώσεων για το Ελληνικό Κτηματολόγιο, γεγονός το οποίο έχει προκαλέσει σειρά αντιδράσεων, όχι μόνο από τους κλάδους οι οποίοι ασχολούνται -μηχανικούς, δικηγόρους κ.λπ.,- με την επίλυση αυτών των ζητημάτων, αλλά και απ’ όλους τους δημάρχους της περιοχής, ακόμη και από στελέχη του κόμματός σας.  Είναι ένα ζήτημα στο οποίο είχατε αφήσει υπόνοιες για την παράταση μέχρι 30 Νοεμβρίου. Υπήρχαν δηλώσεις και του αρμόδιου Υπουργού. Γι’ αυτό και θεώρησαν όλοι οι εμπλεκόμενοι ότι θα δοθεί παράταση μέχρι τις 30 Νοεμβρίου. Και ξαφνικά στις 30 Ιουνίου σταμάτησε αυτή η διαδικασία. Είναι κάτι το οποίο πρέπει να το δείτε και να το διορθώσετε, καθώς έχει να κάνει με την περιουσία των πολιτών και θα προχωρήσετε σε μια νέα επιβάρυνση εφ’ όσον δεν δοθεί παράταση και δεν προχωρήσουμε σε αυτές τις διαδικασίες τακτοποίησης. Και μιας και δεν δίνετε παράταση, όπως απαντάτε σε ερωτήσεις και αναφορές που έχουμε καταθέσει, πείτε μας ενδεικτικά, αν μη τι άλλο· ποιο είναι το ποσοστό της κτηματογράφησης στη Φθιώτιδα και στην Ευρυτανία και είστε τόσο αδιάλλακτος στο να δοθεί αυτή η παράταση;»

Share This Article
Leave a comment

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Exit mobile version