Σε νέα σύνοδο στις 17 και 18 Μαρτίου παραπέμπονται οι οριστικές αποφάσεις για το προσφυγικό, καθώς η χθεσινή μαραθώνια Σύνοδος κορυφής – που ξεπέρασε τις 16 ώρες – ολοκληρώθηκε χωρίς να υπάρξει οριστική συμφωνία για το προσφυγικό, αλλά ένα κοινό ανακοινωθέν.
Τη δεύτερη μέρα των εργασιών της επόμενης Συνόδου κορυφής, στις 18 Μαρτίου θα συμμετάσχει και ο Αχμέτ Νταβούτογλου.
Οι ηγέτες της Ε.Ε συμφώνησαν να εξετάσουν τις προτάσεις της Τουρκίας για την επανεισδοχή των παράνομων μεταναστών.
Στην κοινή δήλωση οι ηγέτες δεσμεύτηκαν για:
– Την επιστροφή όλων των νέων παράτυπων μεταναστών που περνούν από την Τουρκία στα ελληνικά νησιά, με το κόστος να καλύπτεται από την Ε.Ε.
– Την επανεγκατάσταση, για κάθε Σύρο προς επανεισδοχή στην Τουρκία από τα ελληνικά νησιά, άλλου ένα Σύρου από την Τουρκία στα κράτη μέλη της ΕΕ, στο πλαίσιο των υφιστάμενων δεσμεύσεων.
– Να επιταχυνθεί η απελευθέρωση της βίζας με στόχο την άρση των προϋποθέσεων για τους Τούρκους πολίτες μέχρι τα τέλη του Ιουνίου του 2016.
– Να επιταχυνθεί η εκταμίευση των 3 δισ. ευρώ και να ληφθούν αποφάσεις για επιπρόσθετη χρηματοδότηση.
– Να γίνει προετοιμασία για τις αποφάσεις όσον αφορά το άνοιγμα νέων κεφαλαίων στις ενταξιακές διαπραγματεύσεις το συντομότερο δυνατό, χτίζοντας στα συμπεράσματα του Συμβουλίου του Οκτωβρίου του 2015.
– Να εργαστούν με την Τουρκία σε ένα κοινό έργο ώστε να βελτιώσουν τις ανθρωπιστικές συνθήκες στη Συρία κάτι που θα επιτρέψει στον τοπικό πληθυσμό και τους μετανάστες σαν ζήσουν σε περιοχές που θα είναι πιο ασφαλείς.
Κυβερνητικές πηγές θεωρούν ότι η Ελλάδα βγαίνει ενισχυμένη από τη Σύνοδο κορυφής, καθώς υποστηρίζουν ότι έφεραν στο προσκήνιο μία σειρά θεμάτων που την αφορούν.
Συγκεκριμένα από την κυβέρνηση αναφέρουν ότι επετεύχθη:
1. Επιτάχυνση της μετεγκατάστασης προσφύγων, “προκειμένου να ανακουφιστεί το βαρύ φορτίο που προς το παρόν πέφτει επάνω στην Ελλάδα”.
2. Υλοποίηση των δεσμεύσεων για επανεγκατάσταση προσφύγων από την Τουρκία σε χώρες της Ε.Ε.
3. Στήριξη στην Ελλάδα για άμεσες επιστροφές στην Τουρκία, των παράτυπων μεταναστών που δεν χρειάζονται διεθνή προστασία.
4. Κατεπείγουσα προώθηση οικονομικής βοήθειας πρός την Ελλάδα, στην βάση του εθνικού σχεδιασμού και σε συνεργασία με την Κομισιόν, για την αντιμετώπιση των ανθρωπιστικών αναγκών.
“Το κείμενο της δήλωσης ανταποκρίνεται στις θέσεις που διαμόρφωσε η σύσκεψη πολιτικών αρχηγών”, τόνιζαν συνεργάτες του πρωθυπουργού μετά το τέλος της σύσκεψης.
Αυτό που επεσήμαναν οι ίδιες πηγές είναι ότι “το τελικό κείμενο της δήλωσης, διαμορφώθηκε σε αντίθεση με τις επιδιώξεις μιας ομάδας κρατών μελών, που, επί της ουσίας, δεν επιθυμούσαν καμία απόφαση, καμία ενέργεια και καμία δέσμευση για το προσφυγικό ζήτημα.”
Ο Αλέξης Τσίπρας μεταβαίνει σήμερα στη Σμύρνη συνοδεία πολυμελούς αντιπροσωπείας του υπουργικού συμβουλίου (Γεροβασίλη, Σταθάκης, Σκουρλέτης, Κοτζιάς, Δρίτσας, Κουντουρά, Αμμανατίδης, Μάρδας) για να πάρει μέρος στο Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας Ελλάδας – Τουρκίας. Εκεί αναμένεται να συναντηθεί εκ νέου με με τον τούρκο πρωθυπουργό, Αχμέντ Νταβούτογλου.