Γερμανός βουλευτής SPD: ΕΕ «γιοκ» όσο είναι Πρόεδρος ο Ερντογάν

lamianow
By lamianow Add a Comment
3 Min Read

Όσο πλησιάζουν οι βουλευτικές εκλογές στη Γερμανία τόσο ανεβαίνουν οι τόνοι της πολιτικής αντιπαράθεσης. Οι τεταμένες σχέσεις με την Άγκυρα και οι πρόσφατες δηλώσεις του υποψήφιου Καγκελάριου των Σοσιαλδημοκρατών Μάρτιν Σουλτς να διακοπούν οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις με την Τουρκία έχουν πυροδοτήσει τον δημόσιο διάλογο. 

Δριμεία κριτική στην πολιτική του Τούρκου Πρόεδρου Ταγίπ Ερντογάν άσκησε και η Άγκελα Μέρκελ ωστόσο όπως έγινε γνωστό από πολιτικούς που συμμετείχαν στην τελευταία επίσημη συνεδρίαση της κοινοβουλευτικής ομάδας της Χριστιανικής Ένωσης, η Γερμανίδα Καγκελάριος θέλει να κρατήσει ανοιχτές διόδους επικοινωνίας. Η Τουρκία είναι χώρα-μέλος του ΝΑΤΟ και επίσης οι Γερμανοί που συνελήφθησαν το τελευταίο διάστημα θα πρέπει να βοηθηθούν, φέρεται να δήλωσε.

Ο Σοσιαλδημοκράτης βουλευτής Γιοχάνες Καρς μιλώντας σήμερα στο Γερμανικό Ραδιόφωνο Deutschlandradio υπεραμύνθηκε της πρόσφατης πρότασης του Μάρτιν Σουλτς και δήλωσε: «Οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις έχουν νόημα μόνο εάν η δημοκρατική Τουρκία κινηθεί προς την Ευρώπη. Για μεγάλο χρονικό διάστημα αυτό συνέβαινε. Και εγώ ο ίδιος ήμουν υπέρμαχος της ένταξης της Τουρκίας στην ΕΕ. Αλλά αυτό δεν θα λειτουργήσει πλέον όσο Πρόεδρος της χώρας είναι ο Ερντογάν και συμπεριφέρεται όπως συμπεριφέρεται».

«Μακροπρόθεσμα χρειαζόμαστε την Τουρκία»

- Advertisement -

Ωστόσο λίγους μήνες νωρίτερα ο Σοσιαλδημοκράτης υπουργός Εξωτερικών Ζίγκμαρ Γκάμπριελ, μετά το αμφιλεγόμενο δημοψήφισμα στην Τουρκία για τις συνταγματικές αλλαγές και την ενίσχυση των εξουσιών του Ταγίπ Ερντογάν, είχε δηλώσει επί λέξει πως «η γερμανική κυβέρνηση είναι κάθετα αντίθετη στη διακοπή των διαπραγματεύσεων».

Πώς συμβαδίζουν οι δυο αυτές διαφορετικές στάσεις; Ο Γιοχάνες Καρς απαντά: «Η ουσία παραμένει. Μακροπρόθεσμα χρειάζεται να έχουμε καλές σχέσεις με την Τουρκία και τους Τούρκους. Εάν δει κανείς το αποτέλεσμα των προεδρικών εκλογών στην Τουρκία θα διαπιστώσει ότι υπήρξε μια μικρή πλειοψηφία για τον Ερντογάν. Αυτό σημαίνει πως μακροπρόθεσμα χρειαζόμαστε την Τουρκία. Πρέπει να συνεργαστούμε καλά με την Τουρκία (…). Γεγονός όμως είναι επίσης ότι η χώρα άλλαξε το τελευταίο διάστημα και ο Ερντογάν συμπεριφέρεται όλο και πιο απαράδεκτα, όλο και πιο αντιδημοκρατικά. Και κάποτε θα πρέπει να τραβήξει κανείς μια διαχωριστική γραμμή όσον αφορά τις ενταξιακές διαπραγματεύσεις, διότι αυτές οι διαπραγματεύσεις συνεχίζουν να προϋποθέτουν ότι η Τουρκία θα κινείται σε ένα επίπεδο που θέλουμε να φθάσουμε, κυρίως αναφορικά με τα δημοκρατικά στάνταρ. Για αυτό ακριβώς το λόγο ήταν σωστή η πρόταση του Μάρτιν Σουλτς».

Πηγή: protothema.gr

Share This Article
Leave a Comment

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *