Τον αργό ρυθμό που οι πρόσφυγες μετεγκαθίστανται από την Ελλάδα κυρίως προς την Γερμανία αλλά και γενικότερα στα κράτη-μέλη της ΕΕ, σχολιάζει βουλευτής των Πρασίνων στη Handelsblatt, ενώ και η Frankfurter Allgemeine Zeitung συμπεραίνει ότι η Γερμανία εθελοτυφλεί στο προσφυγικό πρόβλημα.
«Στο πεδίο της πολιτικής ασύλου η ΕΕ δεν έχει να επιδείξει ιδιαιτέρως αλληλεγγύη. Αυτή η τάση φαίνεται σε ό,τι αφορά την ανακούφιση της Ελλάδας και της Ιταλίας. Επειδή εκεί έφταναν τα περισσότερα πλοιάρια με πρόσφυγες, οι αρχηγοί των ευρωπαϊκών κυβερνήσεων είχαν αποφασίσει το 2015 τη μεταφορά έως και 160.000 προσφύγων από τις δύο αυτές χώρες σε άλλες μέχρι το Σεπτέμβριο του 2017. Εντούτοις η λεγόμενη ‘μετεγκατάσταση’ εξελίσσεται σε υποτονικούς ρυθμούς», σημειώνει η Handelsblatt, αναφέροντας ακριβή στοιχεία: «Σύμφωνα με την Κομισιόν μέχρι τις 21 Δεκεμβρίου μόνο 9703 πρόσφυγες ταξίδεψαν από την Ελλάδα ή την Ιταλία προς άλλες χώρες. Η Γερμανία είναι τρίτη κατά σειρά, έχοντας δεχθεί 1099 πρόσφυγες, μεταξύ των οποίων 644 από την Ελλάδα, μετά τη Γαλλία (2696) και την Ολλανδία (1214)».
Η Ηandelsblatt συνομίλησε με τον βουλευτή των Πρασίνων Φόλκερ Μπεκ, ο οποίος πρόσφατα κατέθεσε ερώτηση προς το γερμανικό υπ. Εσωτερικών για τη μετεγκατάσταση προσφύγων στη Γερμανία. Ο Φόλκερ Μπεκ επικρίνει τη γερμανική κυβέρνηση για καθυστερήσεις στην εφαρμογή της συμφωνίας. «Η γερμανική κυβέρνηση περιγράφει εύσχημα το ευρωπαϊκό σύστημα ασύλου», λέει ο ίδιος στην εφημερίδα και εκτιμά ότι το Βερολίνο δεν θα καταφέρει να εκπληρώσει την υπόσχεσή του προς την Ελλάδα και την Ιταλία περί υποδοχής άλλων 27000 αιτούντων άσυλο μέχρι τον Σεπτέμβριο του 2017. Αν και το γερμανικό υπ. Εσωτερικών στην έγγραφη απάντησή του προς τον βουλευτή των Πρασίνων κάνει λόγο για αύξηση του ρυθμού μετεγκατάστασης, η εφημερίδα σημειώνει: «Από τον προηγούμενο Σεπτέμβριο η Γερμανία προσφέρει 500 θέσεις μετεγκατάστασης. Στόχος είναι κάθε εβδομάδα να καταφθάνουν 250 αιτούντες από την Ελλάδα και άλλοι τόσοι από την Ιταλία, ανέφερε εκπρόσωπος του Τόμας ντε Μεζιέρ. Αλλά ακόμη και με αυτόν τον ρυθμό ο αρχικός στόχος δεν μπορεί να υλοποιηθεί».
Η Ειδομένη της Ευρώπης
Αναφορικά με το προσφυγικό πάλι, η Frankfurter Allgemeine Zeitung στη δημοσιογραφική αναδρομή του 2016 μέσα από τις εικόνες της χρονιάς συμπεριλαμβάνει σε «gros plan» μια φωτογραφία του γαλλικού πρακτορείου ειδήσεων από τα προσφυγικά καταλύματα της Ειδομένης. «Η Ειδομένη στα σύνορα της Ελλάδας με την ΠΓΔΜ έγινε ο πιο γνωστός προσφυγικός καταυλισμός της Ευρώπης», γράφει χαρακτηριστικά η εφημερίδα.
«Μετά το κλείσιμο της βαλκανικής οδού από τις γειτονικές χώρες οι προσφυγικές ροές σταματούσαν εδώ. Κάθε τόσο πρόσφυγες και μετανάστες προσπαθούσαν να περάσουν τα συρματοπλέγματα. Και κάθε τόσο αναγκάζονταν να επιστρέψουν στην Ειδομένη. Εν τέλει ο προσφυγικός καταυλισμός της Ειδομένης εκκενώθηκε ειρηνικά. (…) Oι πρόσφυγες της Ειδομένης μεταφέρθηκαν σε άλλους καταυλισμούς ανά την Ελλάδα. Ιδίως τα ελληνικά νησιά κοντά στα τουρκικά παράλια γέμισαν ασφυκτικά. Από τη γερμανική σκοπιά το πρόβλημα έχει πάψει να υπάρχει, κι όμως είναι ακόμη εκεί», σημειώνει η FAZ.