Ακόμη κι αν αρθούν στα μέσα Μαϊου τα περιοριστικά μέτρα για τις μετακινήσεις και τη λειτουργία των επιχειρήσεων – προς το παρόν έχουν παραταθεί μέχρι τις 20 Απριλίου – επιτρέποντας στη γερμανική οικονομία να ανασάνει το καλοκαίρι, η παραγωγή αναμένεται να συρρικνωθεί φέτος κατά 2,8% σύμφωνα με την έκθεση του Γερμανικού Συμβουλίου Οικονομικών Εμπειρογνωμόνων. Αν τα μέτρα διαρκέσουν περισσότερο ή σταματήσει κι άλλο η παραγωγή, η οικονομία μπορεί να γνωρίσει ύφεση της τάξης του 5,4%. Και στις δύο περιπτώσεις θα πρόκειται για τη χειρότερη κάμψη από το 2009.
Το εύρος των εκτιμήσεων αντανακλά την πρόκληση που αντιμετωπίζουν οι οικονομολόγοι στον υπολογισμό της έκτασης των οικονομικών επιπτώσεων της πανδημίας του κορωνοϊού που σάρωσε μέσα σε λίγες εβδομάδες την Ευρώπη και ολόκληρη την υφήλιο. Μια άλλη έκθεση σήμερα καταγράφει την μεγαλύτερη καταγεγραμμένη πτώση του δείκτη οικονομικής εμπιστοσύνης στην ευρωζώνη, καθώς απομακρύνεται το σενάριο μιας σύντομης επιστροφής στην κανονικότητα -αν και στη Γερμανία επιστήμονες επεξεργάζονται ένα project που μπορεί να σημάνει το σταδιακό τέλος των περιοριστικών μέτρων στη χώρα.
«Απαιτείται σαφής δέσμευση της ευρωζώνης για πρόσθετα χρηματοδοτικά εργαλεία»
Όπως τόνισε το συμβούλιο των Γερμανών εμπειρογνωμόνων τα παραδοσιακά μέτρα τόνωσης της οικονομίας με στόχο μια ώθηση στη βραχυπρόθεσμη οικονομική δραστηριότητα δεν είναι πολλά υποσχόμενα, αφού έχουν παραλύσει μεγάλα τμήματα του δημόσιου βίου λόγω των περιορισμών στις μετακινήσεις και τη λειτουργία επιχειρήσεων με στόχο την ανάσχεση της διασποράς του κορωνοϊού. Αντίθετα, όπως λένε, η κυβέρνηση Μέρκελ πρέπει να εστιάσει την προσοχή της σε μέτρα που θα βοηθήσουν τις επιχειρήσεις και τα νοικοκυριά να ανακάμψουν μετά την άρση του lockdown, όπως η έγκαιρη ενημέρωσή τους για τα διαθέσιμα εργαλεία, αλλά και για τα κριτήρια που θα πρέπει να πληρούνται για τη σταδιακή άρση των περιορισμών.
Οι Γερμανοί οικονομικοί εμπειρογνώμονες είπαν ακόμη ότι θα βοηθούσε στη σταθεροποίηση των χρηματαγορών μια σαφής δέσμευση σε επίπεδο ευρωζώνης για την παροχή πρόσθετων χρηματοδοτικών εργαλείων αν χρειαστεί, που θα μπορούσαν να περιλαμβάνουν τη χρήση του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας και την αγορά ομολόγων από την ΕΚΤ μέσω έκτακτων προγραμμάτων όπως τα OMT (Πρόγραμμα Επαναγοράς Ομολόγων).
Πηγή: iefimerida.gr