Η Αστυνομία έχει αρχίσει να περικυκλώνει το χωριό Λίτσερατ στα δυτικά της χώρας, το οποίο έχει καταληφθεί εδώ και μήνες από διαδηλωτές για το κλίμα
Η γερμανική Αστυνομία αναπτύχθηκε γύρω από το Λίτσερατ την Τετάρτη και ξεκίνησε την απομάκρυνση των διαδηλωτών για το κλίμα στο χωριό.
Ο ενεργειακός γίγαντας RWE πρόκειται να καταστρέψει το χωριό στη δυτική Γερμανία για να ξεκινήσει επιχειρήσεις εξόρυξης άνθρακα. «Η RWE απευθύνει έκκληση στους καταληψίες να τηρήσουν το κράτος δικαίου και να τερματίσουν ειρηνικά την παράνομη κατοχή κτιρίων, εγκαταστάσεων και χώρων που ανήκουν στην RWE», ανέφερε η εταιρεία.
«Η εκκένωση του Λίτσερατ έχει ξεκινήσει», έγραψε η Αστυνομία στο Twitter. «Η περιοχή είναι περιφραγμένη. Οι άνθρωποι στην αποκλεισμένη περιοχή έχουν αυτή τη στιγμή την ευκαιρία να εγκαταλείψουν το σημείο χωρίς περαιτέρω αστυνομικά μέτρα».
Κατά τη διάρκεια της εκκένωσης, η Αστυνομία είπε ότι ακτιβιστές πέταξαν πέτρες και κροτίδες προς την κατεύθυνση των δυνάμεων ασφαλείας.
«Σταματήστε αμέσως τη ρίψη μολότοφ. Συμπεριφερθείτε ειρηνικά και μη βίαια!» έγραψε σε tweet η Αστυνομία.
Οι διαδηλωτές σχημάτισαν ανθρώπινες αλυσίδες, έφτιαξαν ένα αυτοσχέδιο οδόφραγμα από παλιά κοντέινερ και φώναζαν «είμαστε εδώ, είμαστε δυνατοί, γιατί κλέβετε το μέλλον μας;» Ορισμένοι διαδηλωτές προσπάθησαν να εμποδίσουν άλλους να πετάξουν μπουκάλια μπίρας προς την Αστυνομία.
Σύμφωνα με την DW, άνθρωποι έχουν αλυσοδεθεί σε δεντρόσπιτα που υπάρχουν στην περιοχή. «Έχουμε ήδη δει δύο ακτιβιστές να συλλαμβάνονται από την Αστυνομία. Είναι αρκετά τεταμένο το κλίμα. Τόσο η Αστυνομία όσο και οι ακτιβιστές αναμένουν ότι αυτό θα διαρκέσει τουλάχιστον για μερικές ημέρες, αν όχι εβδομάδες», λέει η ανταποκρίτρια του γερμανικού ειδησεογραφικού ιστότοπου.
Γιατί γκρεμίζεται το χωριό;
Η ενεργειακή εταιρεία RWE θέλει να επεκτείνει το ανοιχτό ορυχείο Garzweiler, το οποίο βρίσκεται δίπλα στο Λίτσερατ, και να αρχίσει να εξορύσσει λιγνίτη.
Πρώην κάτοικοι του χωριού, το οποίο έχει πλέον η εταιρεία, έχουν εγκαταλείψει εδώ και καιρό τον οικισμό.
Οι διαδηλωτές στο Λίτσερατ είπαν ότι αναμένουν η έξωση να ξεκινήσει από την Τετάρτη, αφού ένα περιφερειακό δικαστήριο τη Δευτέρα αποφάσισε ότι η απομάκρυνση των πολιτών θα μπορούσε να προχωρήσει.
Η RWE και η κυβέρνηση του κρατιδίου της Βόρειας Ρηνανίας-Βεστφαλίας συμφώνησαν το περασμένο φθινόπωρο να τερματίσουν την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας με βάση το λιγνίτη ήδη από το 2030 και όχι το 2038.
Οι περιβαλλοντικές οργανώσεις ήλπιζαν ότι το χωριό θα γλίτωνε αφού ο συνασπισμός του καγκελαρίου Όλαφ Σολτς, ο οποίος περιλαμβάνει το κόμμα των Πρασίνων, ανέλαβε την εξουσία τον Δεκέμβριο του 2021 με την υπόσχεση να καταργήσει σταδιακά τη χρήση άνθρακα.
Ωστόσο, ο πόλεμος της Ρωσίας στην Ουκρανία έχει επισπεύσει την ενεργειακή κρίση, αναγκάζοντας τη γερμανική κυβέρνηση να ανοίξει εκ νέου κλειστούς σταθμούς παραγωγής ενέργειας από άνθρακα για να εξασφαλίσει τις ανάγκες της χώρας σε ενέργεια.
Τα μέτρα της γερμανικής κυβέρνησης περιλαμβάνουν την ενεργοποίηση σταθμών ηλεκτροπαραγωγής με άνθρακα και την παράταση της διάρκειας ζωής των πυρηνικών σταθμών μετά τη μείωση των παραδόσεων φυσικού αερίου στην Ευρώπη από τη Ρωσία, σε ένα ενεργειακό αδιέξοδο που εκτόξευσε τις τιμές στα ύψη.
Το ορυχείο Garzweiler εξάγει περίπου 25 εκατομμύρια τόνους λιγνίτη κάθε χρόνο, σύμφωνα με την RWE. Η εταιρεία δήλωσε ότι υποστηρίζει τόσο την ενεργειακή μετάβαση όσο και την προσωρινή αύξηση της χρήσης λιγνιτικών μονάδων για να ξεπεράσει η Γερμανία την ενεργειακή κρίση.
Πηγή: Deutsche Welle, Reuters
kathimerini.gr