Τα τρία τέταρτα των Γερμανών πολιτών εκφράζονται υπέρ της στενότερης πολιτικής συνεργασίας των χωρών της Ε.Ε. σε δημοσκόπηση που έγινε για λογαριασμό του πρώτου δημόσιου τηλεοπτικού σταθμού ARD. Οι εννιά στους δέκα πολίτες, μάλιστα, επιθυμούν στενότερη συνεργασία στο θέμα της αντιμετώπισης της προσφυγικής κρίσης.
Η μεγάλη πλειοψηφία, το 79%, είναι πεπεισμένη ότι χάρη στην Ε.Ε. τα «πάει καλά οικονομικά», δηλαδή 11% παραπάνω σε σχέση με αντίστοιχη δημοσκόπηση τον περασμένο μήνα.
Επίσης, το 74%, πιστεύουν ότι ζουν καλύτερα λόγω της Ε.Ε., δηλαδή 4% παραπάνω σε σχέση με πριν από ένα μήνα. Και η συνολική εικόνα της Ε.Ε. έχει βελτιωθεί ελαφρά στα μάτια των Γερμανών: το 61% θεωρεί ότι η Ε.Ε. αναμιγνύεται πολύ σε εθνικές υποθέσεις, δηλαδή 1% λιγότερο σε σχέση με τη δημοσκόπηση του Ιουνίου.
Το 52% των Γερμανών πιστεύει τώρα, δηλαδή μετά το βρετανικό δημοψήφισμα, ότι η συμμετοχή της χώρας τους στην Ε.Ε έχει πλεονεκτήματα και μόνο το 11% ότι έχει μειονεκτήματα.
Στην προηγούμενη δημοσκόπηση, το ποσοστό ήταν 46%, δηλαδή τώρα είναι κατά 13% μικρότερο. Το ένα τρίτο (36%) πιστεύει ότι η συμμετοχή της Γερμανίας στην Ε.Ε. συνεπάγεται και πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα.
Το ποσοστό των ευρωσκεπτικιστών μειώθηκε κατά 3% και ανέρχεται τώρα συνολικά σε 11%. Το ποσοστό αυτό είναι όμως 45% στους ψηφοφόρους του δεξιού λαϊκιστικού κόμματος Εναλλακτική για τη Γερμανία (ΑfD). Σε όλα τα άλλα κόμματα το ποσοστό είναι κάτω από 10% και ειδικά στους Πράσινους οι 7 στους 10 βλέπουν περισσότερα πλεονεκτήματα.
Μόνο οι τρεις στους δέκα Γερμανούς πιστεύουν ότι θα χειροτερέψει η οικονομική τους κατάσταση λόγω του Brexit, ενώ το 59% θεωρεί τους Βρετανούς αξιόπιστους εταίρους της Γερμανίας. Οι μισοί ερωτηθέντες (46%) πιστεύουν ότι τώρα οι υπόλοιπες 27 χώρες θα «έλθουν πιο κοντά», ενώ το 48% πιστεύει το αντίθετο.
Σχεδόν τα δύο τρίτα, το 64%, φοβάται τη ενίσχυση των αντιευρωπαϊκών δυνάμεων μετά το βρετανικό δημοψήφισμα, δηλαδή των δεξιών λαϊκιστών. Τέσσερις στους δέκα (41%) ανησυχούν ότι θα υπάρχουν και άλλες αποχωρήσεις από την Ε.Ε.. Πάνω από το ένα τρίτο των ερωτηθέντων πιστεύει ότι τώρα θα χειροτερέψουν οι γερμανοβρετανικές σχέσεις.
Προφανώς το αποτέλεσμα του βρετανικού δημοψηφίσματος οδήγησε τους Γερμανούς να γίνουν πιο σκεπτικιστές ως προς τα δημοψηφίσματα. Το Δεκέμβριο του 2011, το 54% των πολιτών πίστευε ότι τα δημοψηφίσματα έχουν καλύτερα αποτελέσματα σε σχέση με τις αποφάσεις των κοινοβουλίων, ενώ τώρα μόνο το 42% έχει αυτή τη γνώμη.
Αν την προσεχή Κυριακή γίνονταν εκλογές στη Γερμανία, το 34% θα ψήφιζε το χριστιανοδημοκρατικό/χριστιανοκοινωνικό κόμμα (CDU/CSU), δηλαδή 2% περισσότερο σε σχέση με τον περασμένο μήνα. Επίσης την πολιτική της ‘Ανγκελας Μέρκελ εγκρίνει το 59% των ερωτηθέντων. Πρόκειται για το καλύτερο ποσοστό από το 2015.
Ο κυβερνητικός εταίρος της, το σοσιαλδημοκρατικό κόμμα (SPD), ενισχύεται επίσης ελαφρά και θα ελάμβανε 22%, δηλαδή 1% παραπάνω σε σχέση με τη δημοσκόπηση του Ιουνίου και επομένως ο κυβερνητικός συνασπισμός θα λάμβανε συνολικά 56%.
Όλα τα υπόλοιπα κόμματα της αντιπολίτευσης διατηρούν τα ποσοστά τους: oι Πράσινοι (Die Grünen)13%, η Αριστερά (Die Linke)10% και το Φιλελεύθερο Κόμμα (FDP), το οποίο τώρα βρίσκεται εκτός Κοινοβουλίου, 6% . Εξαίρεση αποτελεί το Κόμμα Εναλλακτική για τη Γερμανία (AfD), το οποίο χάνει 3% και θα ελάμβανε 12 % και είναι πιθανόν αυτό το ευρωσκεπτικιστικό, δεξιό λαϊκιστικό κόμμα να συνεχίσει να χάνει σε επιρροή λόγω του Brexit.