Γεννηματά:Η Κυβέρνηση έχει μια τελευταία ευκαιρία να υπερασπιστεί τα εθνικά συμφέροντα, τα κυριαρχικά δικαιώματα και την εθνική γραμμή

5 Min Read

Σημεία ομιλίας της Επικεφαλής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης και Προέδρου του ΠΑΣΟΚ Φώφης Γεννηματά στην εκδήλωση της Κ.Ο. της Δημοκρατικής Συμπαράταξης:

«Μεταρρυθμίσεις στην πράξη: αναγκαίες αλλαγές για μία κοινωνία αξιοπρέπειας, αλληλεγγύης και κοινωνικής δικαιοσύνης»

Η συνάντησή μας αυτή γίνεται σε μια χρονική στιγμή που ο ανθρωπισμός και η αλληλεγγύη δοκιμάζονται.

Που το ίδιο το Ευρωπαϊκό οικοδόμημα τίθεται σε αμφισβήτηση μέσα από το δράμα των προσφύγων, την αδυναμία να ληφθούν γρήγορα αποφάσεις και να προστατευθούν τα ανθρώπινα δικαιώματα.

Δεν αισθάνομαι ότι αυτό που συμβαίνει στην Ειδομένη τιμά τη χώρα μου αντίθετα είναι ντροπή.

Την τιμή της Ευρώπης σώζουν οι απλοί Έλληνες πολίτες που αν και ταλαιπωρημένοι και οι ίδιοι μετά από 6 χρόνια μνημόνια βρίσκουν τη δύναμη να συμπαρασταθούν στους πρόσφυγες, στην πράξη και όχι στα λόγια.

Απλοί πολίτες που καλύπτουν το κενό και την παντελή απουσία της Κυβέρνησης.

Η εκδήλωση μας πραγματοποιείται μία μέρα πριν την κρίσιμη σύνοδο για το προσφυγικό. Όπου η Κυβέρνηση έχει μια τελευταία ευκαιρία να υπερασπιστεί τα εθνικά συμφέροντα, τα κυριαρχικά δικαιώματα και την εθνική γραμμή που χαράχτηκε στη συνάντηση των αρχηγών. Μέχρι σήμερα δεν έχει ισχύσει τίποτα από όσα συμφωνήσαμε.

Τονίζω ιδιαίτερα τα θέματα των εθνικών συμφερόντων διότι η σιωπή του Πρωθυπουργού στην Σμύρνη οι ασάφειες στην συμφωνία με την Τουρκία και οι κίνδυνοι που αναδύονται για το Ελσίνκι είναι ανησυχητικά φαινόμενα σε σχέση με την υπεράσπιση πάγιων θέσεων μας στην εξωτερική πολιτική.

Την ίδια στιγμή η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ είναι μια κυβέρνηση χωρίς συνοχή, χωρίς κύρος, χωρίς προοπτική. Το λάθος Μουζάλα είναι σίγουρα ολίσθημα, έχει ζητήσει συγνώμη. Ο κος Καμμένος εκβιάζει στην πιο δύσκολη στιγμή για την χώρα.

Το καράβι είναι ακυβέρνητο και το πλήρωμα σε ανταρσία.

Η κρίση της κυβέρνησης δεν μπορεί να μετατραπεί σε εθνική κρίση.

Καλείται ο πρωθυπουργός να δώσει λύση.

Για μας, για τη Δημοκρατική Συμπαράταξη η καταπολέμηση του Κοινωνικού αποκλεισμού, η ισότιμη συμμετοχή όλων των πολιτών στην Κοινωνική ζωή αποτελεί πυρήνα της σκέψης μας κυρίως όμως της πράξης μας.

Ιστορικά το ΠΑΣΟΚ έχει το πλεονέκτημα και το προοδευτικό πρόσημο των κοινωνικών του πολιτικών.

Το έχουμε αποδείξει με όλες τις μεγάλες μεταρρυθμίσεις που έχουν την σφραγίδα των Κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ.

Σήμερα που η κοινωνική συνοχή δοκιμάζεται δραματικά, είναι αναγκαία η προβολή και η οριοθέτηση του ιδεολογικού και πολιτικού μας προτάγματος, με σαφή οριοθέτηση απέναντι σε νεοφιλελεύθερες λογικές ή εύκολους λαϊκισμούς και καταστροφικά δήθεν «αριστερά» ψέματα.

Η παραδοσιακή συντηρητική συνταγή προσεγγίζει το κράτος πρόνοιας ως προνομιακό πεδίο άσκησης παρεμβάσεων της φιλανθρωπίας.

Η πολιτική του «οίκτου» και του «συμπονετικού» ανθρώπου δεν μπορεί να αποτελεί καν δημόσια πολιτική καθώς μεταθέτει την ευθύνη του κράτους στην ατομική συμπεριφορά.

Από την άλλη οι ιδεοληψίες του ΣΥΡΙΖΑ για ένα κράτος με γραφειοκρατικό συγκεντρωτισμό παράγει αναποτελεσματικές, ανεπαρκείς και αδιαφανείς πολιτικές, όπως και προνομιακές συνεργασίες με ελιτίστικες ή ημέτερες οργανώσεις.

Εμείς, στο χώρο της σοσιαλδημοκρατίας και της κεντροαριστεράς, δίνουμε έμφαση στο συντονισμό δημοσίων, ιδιωτικών και εθελοντικών φορέων, επιφυλάσσοντας όμως τη θεσμική προτεραιότητα στο δημόσιο τομέα για τη ρύθμιση των σχετικών πολιτικών.

Οι πολιτικές πρόνοιας δεν αποτελούν μόνο προσωρινή και επί μέρους ανακούφιση των ασθενέστερων και ευπαθών ομάδων.

Ιδιαίτερα στην Ελλάδα του 2016, αποτελούν βασική πηγή ανάπτυξης, καθώς κάθε δημόσια παροχή σε εισοδηματική ενίσχυση, υπηρεσίες και αγαθά υμβάλλει ταυτόχρονα στην αναθέρμανση της αγοράς, στην επένδυση σε κοινωνικές δομές, κοινωνική επιχειρηματικότητα, κοινωνική οικονομία, κλπ.

Άρα αποτελούν ενεργητικές πολιτικές, που δρουν ταυτόχρονα στο μοντέλο ανάπτυξης και στις πολιτικές απασχόλησης.

Εξάλλου για το ΠΑΣΟΚ, ανέκαθεν, η κοινωνική πολιτική, η κοινωνική δικαιοσύνη ήταν και συντελεστής παραγωγής και κινητήρια δύναμη της ανάπτυξης.

Σήμαινε περισσότερες δεξιότητες και κατανάλωση για τους εργαζόμενους, αύξηση της παραγωγικότητας της παραγωγής και του πλούτου.

Η αναδιανομή ήταν και είναι σκοπός γιατί είναι συστατικό της κοινωνίας που θέλουμε.

Η υπέρβαση της κρίσης προϋποθέτει σήμερα γενναίες αλλαγές, πάντα στη βάση των ιδεών και των αξιών μας, για ένα κράτος ευημερίας που εξασφαλίζει την αξιοπρεπή διαβίωση και την ασφάλεια των πολιτών αλλά και τη λογοδοσία και τη διαφάνεια με αποτελεσματικότητα της δημόσιας παρέμβασης.

Έχει έρθει η ώρα για προοδευτικές μεταρρυθμίσεις.

Μεταρρυθμίσεις στην πράξη και όχι στα λόγια.

Share This Article
Leave a comment

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Exit mobile version