Τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα η Τράπεζα της Ελλάδος τη Δευτέρα είναι ενδεικτικά της βελτίωσης της εμπιστοσύνης στις τάξεις των καταθετών, ιδιαίτερα των ιδιωτών, οι οποίοι αύξησαν τα υπόλοιπά τους στο υψηλότερο επίπεδο από τον Ιούνιο του 2015, την περίοδο δηλαδή που επιβλήθηκαν τα capital controls.
Σε αντίθεση με τις αρχές του 2017, όταν κυριάρχησε η αβεβαιότητα για το κλείσιμο της δεύτερης αξιολόγησης, το ξεκίνημα της εφετινής χρονιάς είναι ενθαρρυντικό, δημιουργώντας προσδοκίες για αύξηση των καταθετικών υπολοίπων κατά τουλάχιστον 5 δισ. ευρώ σε δωδεδκάμηνη βάση.
Τραπεζικό στέλεχος επισημαίνει σχετικά πως το γεγονός ότι ο Φεβρουάριος ήταν …κενός από φορολογικές υποχρεώσεις για την πλειονότητα των φορολογούμενων, σε συνδυασμό με το κλίμα ηρεμίας που επικρατεί μετά τη γρήγορη συμφωνία της κυβέρνησης με τους πιστωτές για το κλείσιμο της τρίτης αξιολόγησης, συνέβαλαν καθοριστικά στη βελτίωση των μεγεθών.
Σημειώνει δε, ότι «οι εκροές σε επενδυτικούς τίτλους και τραπεζικούς λογαριασμούς του εξωτερικού σταμάτησαν, ενώ καταγράφηκαν καταθέσεις χαρτονομισμάτων και ρευστοποιήσεις αμοιβαίων κεφαλαίων ξένων οίκων, που στήριξαν τη ρευστότητα των τεσσάρων συστημικών ομίλων».
Ως αποτέλεσμα, τα υπόλοιπα των φυσικών προσώπων στις ελληνικές τράπεζες ενισχύθηκαν σε μηνιαία βάση το Φεβρουάριο κατά 584 εκατ. ευρώ, ενώ την ίδια περίοδο πέρυσι είχαν υποχωρήσει κατά 568 εκατ. ευρώ.
Η μεταβολή αυτή μάλιστα ήταν αποτέλεσμα κατά κύριο λόγο της αύξησης των υπολοίπων στους ανοιχτούς λογαριασμούς, Ταμιευτηρίου και τρεχούμενους, στους οποίους καταγράφηκαν καθαρές εισροές 447 εκατ. ευρώ.
Από την άλλη πλευρά, στις προθεσμιακές καταθέσεις τα υπόλοιπα συμπλήρωσαν οκτώ συνεχείς μήνες ανόδου, σκαρφαλώνοντας στο υψηλότερο σημείο τους από το Νοέμβριο του 2016, κι αυτό παρά τα χαμηλά επιτόκια που προσφέρουν οι τράπεζες.
Συνολικά από τον περασμένο Απρίλιο, όταν σταμάτησε η πτώση των υπολοίπων, αφού πλέον είχε διαφανεί ότι η δεύτερη αξιολόγηση του μνημονίου βαίνει προς το τέλος της, οι κάτοικοι εσωτερικοί, συμπεριλαμβανομένου και του Δημοσίου, έχουν ενισχύσει τη ρευστότητα των τραπεζών κατά 10 δισ. ευρώ.
Δηλαδή η μέση μηνιαία εισροή καταθέσεων σε αυτό το δεκάμηνο έφτασε το 1 δισ. ευρώ, επιτρέποντας στις τράπεζες να περιορίσουν τη χρηματοδότησή τους από τον έκτακτο μηχανισμό στήριξης της Τράπεζας της Ελλάδος (ELA).
Με τον τρόπο αυτό εξοικονομούν σε ετήσια βάση 100 εκατ. ευρώ, καθώς το κόστος των καταθέσεων κυμαίνεται σήμερα στο 1/3 του επιτοκίου που πληρώνουν στην κεντρική τράπεζα για τον ELA.
Πηγή: in.gr