Το τσιτά -γνωστό στα ελληνικά και ως γατόπαρδος- απειλείται τα τελευταία χρόνια με εξαφάνιση, όχι μόνο εξαιτίας της λαθροθηρίας αλλά και εξαιτίας του εμπορίου των μικρών σε ηλικία αιλουροειδών τα οποία θεωρούνται το νέο trend στα… κατοικίδια και επιπλέον, σύμβολο status των υπερ-πλουσίων.
Κάθε χρόνο διακινούνται περί τα 300 νεαρά τσιτά μόνο στη Σομαλιλάνδη, τη χώρα που βρίσκεται στο Κέρας της Αφρικής (όσο και ο πληθυσμός των ενηλίκων τσιτάχ στην περιοχή, σύμφωνα με στοιχεία της οργάνωσης Cheetah Conservation Fund (CCF).
Η Σομαλιλάνδη αποτελεί κομβική αρτηρία των διακινητών στο Κέρας της Αφρικής, καθώς είναι το σημείο από το οποίο περνούν τα πανέμορφα αιλουροειδή λαθραία από τα σύνορα, είτε κρυμμένα σε ξύλινα κιβώτια, είτε σε χαρτόκουτες προκειμένου να «περάσουν» με βάρκες στον Κόλπο του Άντεν που βρίσκεται βόρεια και να φτάσουν στην Αραβική Χερσόνησο που είναι και ο τελικός προορισμός.
Μόλις 7.500 τσιτά έχουν απομείνει στην άγρια φύση, ενώ σύμφωνα με την οργάνωση, περί τα 1.000 βρίσκονται σε συνθήκες αιχμαλωσίας στις χώρες του Περσικού Κόλπου, σε χέρια ιδιωτών.
Σημειώνεται δε, ότι οι παράνομες αγοραπωλησίες γίνονται ηλεκτρονικά και οι ψηφιακές πλατφόρμες είναι γεμάτες από σχετικές διαφημίσεις.
huffpost