«Γαμ@@@ αστόχησα!» -Οταν παραλίγο να πυροβολήσουν τη βασίλισσα Ελισάβετ 

lamianow
By lamianow Add a Comment
5 Min Read

Ισως ποτέ άλλοτε δεν έφτασε κανείς τόσο κοντά στο να δολοφονήσει τη βασίλισσα Ελισάβετ. Ηταν το 1981, όταν ο Κρίστοφερ Τζον Λιούις, ένας διαταραγμένος έφηβος από τη Ν. Ζηλανδία, έβαλε την έβαλε στο στόχαστρο, κατά την επίσκεψή της στη χώρα του.

-Advertisement-

Η σφαίρα αστόχησε, αλλά σύμφωνα με έρευνα του δημοσιογράφου Χάμις ΜακΝίλι, για την ιστοσελίδα Stuff, ο 17χρονος είχε εμμονή να εξαλείψει τη βασιλική οικογένεια, ενώ η κυβέρνηση της Ν. Ζηλανδίας πάσχιζε να αποκρύψει πόσο κοντά έφτασε αυτός ο νεαρός στο να σκοτώσει την Ελισάβετ.

Στα 17 του, ο Λιούις είχε απασχολήσει την αστυνομία, για ληστεία, εμπρησμό και βασανισμό ζώων. Ανάμεσα στα είδωλά του ήταν ο κατά συρροήν δολοφόνος Τσαρλς Μάνσον.

Στις 14 Οκτωβρίου 1981, έβαλε γάντια, γέμισε το τουφέκι του μέσα σε μία εγκαταλελειμμένη τουαλέτα στην πόλη Ντούνεντιν και σημάδεψε την αυτοκινητοπομπή της βασίλισσας, που περνούσε εκείνη την ώρα. Αργότερα, η αστυνομία βρήκε δημοσιεύματα για τη βασιλική οικογένεια στο διαμέρισμά του, όπως και έναν λεπτομερή χάρτη για τη διαδρομή που θα ακολουθούσε η Ελισάβετ εκείνη την ημέρα.

- Advertisement -

Η βασίλισσα είχε μόλις βγει από την Rolls-Royce της, για να χαιρετίσει τους 3.500 ανθρώπους που είχαν συγκεντρωθεί για να την υποδεχθούν, όταν ακούστηκε ένας κρότος. Η αστυνομία αμέσως προσπάθησε να υποβαθμίσει το γεγονός. Είπε στους εκπροσώπους των βρετανικών ΜΜΕ ότι αρχικά επρόκειτο για πινακίδα που έπεσε, αλλά μετά τις επίμονες ερωτήσεις των δημοσιογράφων, οι αστυνομικές αρχές έκαναν λόγο για πυροτεχνήματα που έπεσαν εκεί κοντά.

Σύμφωνα όμως με τον Τομ Λιούις, πρώην αστυνομικό, ο τότε πρωθυπουργός της Ν. Ζηλανδίας Ρόμπερτ Μίλντουν, φοβόταν ότι αν αποκαλυπτόταν πως ένας έφηβος παραλίγο να σκοτώσει την Ελισάβετ, τότε κανένα μέλος της βασιλικής οικογένειας δεν θα επισκέπτονταν ξανά τη χώρα.

Τελικά, ο Λιούις έβαλε τέλος στη ζωή του, στα 33 του, στη φυλακή, περιμένοντας να δικαστεί για τη δολοφονία νεαρής γυναίκας και την απαγωγή του παιδιού της. Λίγο πριν αυτοκτονήσει, είπε στη σύντροφό του για την περιβόητη απόπειρα δολοφονίας της βασίλισσας: «Γαμώτο… αστόχησα».

Τις οχτώ φορές που ανακρίθηκε ο έφηβος, το 1981, μεταξύ άλλων είπε στους αστυνομικούς ότι του είχε δοθεί εντολή να σκοτώσει τη βασίλισσα από έναν που ο ίδιος ήξερε ως «ο Χιονάνθρωπος» και ο ίδιος τον φοβόταν. Αργότερα, ο Λιούις ισχυρίστηκε ότι τον επισκέφθηκαν υψηλόβαθμοι αξιωματούχοι της κυβέρνησης της Ν. Ζηλανδίας, το διάστημα των 13 ημερών που ανακρινόταν, και του είπαν να μην μιλήσει ποτέ για το συμβάν.

«Αν αναφερόμουν ποτέ στα γεγονότα που είχαν σχέση με την ανάκρισή μου ή ότι πυροβόλησα θα μου έκαναν κάτι πολύ χειρότερο από το να με σκοτώσουν», ανέφερε στο προσχέδιο της αυτοβιογραφίας του, που βρέθηκε δίπλα στο άψυχο σώμα του, όταν αυτοκτόνησε και εκδόθηκε μετά τον θάνατό του.

Οταν το 1995 η βασίλισσα επισκέφθηκε ξανά τη Νέα Ζηλανδία, ο 31 ετών τότε Λιούις θεωρήθηκε σοβαρή απειλή για την ασφάλειά του. Ετσι, η αστυνομία τον έστειλε δωρεάν διακοπές, στο νησί Γκρέιτ Μπάριερ, στα βόρεια της χώρας. Ομως, δεν ήταν υπό 24ωρη παρακολούθηση. «Αρχισα να νιώθω σαν γαλαζοαίματος», έγραφε ο Λιούις για την 10ήμερη εξορία του.

Σύμφωνα με τον αστυνομικό Τομ Λιούις, ο οποίος είχε εργαστεί στην υπόθεση του 1981, οι αρχές ήθελαν να κρατήσουν τον προβληματικό νέο μακριά από το επίκεντρο, στη δεύτερη βασιλική επίσκεψη και να υποβαθμίσουν το πόσο κοντά είχε φτάσει την πρώτη φορά. Σύμφωνα με τον ίδιο επίσης, η αρχική κατάθεση του νεαρού στην αστυνομία έχει καταστραφεί.

Ο Μάρεϊ Χάναν, που διετέλεσε δικηγόρος του Κρίστοφερ Τζον Λιούις, δήλωσε ότι η αστυνομία δεν ήθελε να προχωρήσει σε κατηγορίες για προδοσία- που το 1981 επέφεραν τη θανατική ποινή- και εξέφρασε την πεποίθηση ότι υπήρξε εντολή άνωθεν να «κλείσουν το στόμα» του επίδοξου δολοφόνου. «Ηταν πολιτικά πολύ δύσκολα διαχειρίσιμο για τη Ν. Ζηλανδία το γεγονός ότι έγινε απόπειρα δολοφονίας της βασίλισσας. Νομίζω ότι η κυβέρνηση δέχθηκε την άποψη ότι ήταν λίγο τρελός και μεγάλωσε δύσκολα, οπότε δεν ήταν πολύ αυστηρή απέναντί του», συμπλήρωσε.

Οταν τελικά ο Λιούις δικάστηκε, κατηγορήθηκε μόνο για οπλοκατοχή σε δημόσιο χώρο. Η απόπειρα δολοφονίας «ξεχάστηκε» ήσυχα.

Πηγή: Guardian

Πηγή:  iefimerida.gr

Share This Article
Leave a Comment

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *