Ένας έμπορος αυτοκινήτων που δραστηριοποιείται στην ευρύτερη περιοχή της Λυών, για να γιορτάσει τα 25 χρόνια από την ίδρυση της μικρομεσαίας επιχείρησής του με την επωνυμία Starterre, αποφάσισε να δώσει «πριμ απόδοσης» που κυμαίνονται από 500 και φθάνουν τα… 35.000 ευρώ!
Όπως αναφέρει το enikos.gr, συνολικά οι εργαζόμενοι στη Starterre θα εισπράξουν περίπου 1,6 εκατ. ευρώ τον Οκτώβριο – ενώ ο μηνιαίος μισθός τους θα καταβληθεί κανονικά. Ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας Ζαν-Λουί Μπρισό διευκρίνισε ότι τα πριμ θα ξεκινούν από τα 500 ευρώ για τους νεοπροσληφθέντες και θα φθάνουν μέχρι τα 35.000 ευρώ για όσους παρέχουν τις υπηρεσίες τους για περισσότερα από 20 χρόνια στην επιχείρηση.
Κληθείς από την τοπική τηλεόραση να δικαιολογήσει τη γενναιοδωρία της Starterre, ο Γάλλος μάνατζερ είπε ότι η εταιρεία θεωρεί «απόλυτα φυσιολογική» τη χορήγηση του μπόνους. «Απαιτείται ενσυναίσθηση και αλτρουισμός για να διατηρήσει κανείς την επιτυχία της επιχείρησής του» σημειώνει ο Ζαν-Λουί Μπρισό. Η Starterre θα διανείμει μόλις το 0,64% του ετήσιου τζίρου της, καθώς η λυωνέζικη εταιρεία προβλέπει ότι θα πουλήσει εφέτος περί τα 17.000 αυτοκίνητα (καταγράφοντας μια εντυπωσιακή αύξηση της τάξεως του 28% συγκριτικά με το 2016) και θα εισπράξει στα ταμεία της 250 εκατ. ευρώ περίπου. «Ανέκαθεν η εταιρεία μας επιβράβευε τους συνεργάτες της, άλλωστε το μοντέλο διοίκησής της είναι συμμετοχικό. Πολλοί από τους συνεργάτες μας έχουν επενδύσει τα πιο παραγωγικά χρόνια της ζωής τους για να ανθήσει η Starterre» εξηγεί ο Γάλλος μάνατζερ.
Παραδείγματα εργοδοτών με «ενσυναίσθηση και αλτρουισμό» βρίσκει κανείς και σε αναπτυσσόμενες οικονομίες. Μια εταιρεία εισαγωγών-εξαγωγών στην Ινδία, αναφέρει το CNN, κάθε φθινόπωρο όταν πλησιάζει η μεγάλη γιορτή των ινδουιστών, το Ντιβαλί, ανταμείβει ορισμένα στελέχη της ακόμη πιο πλουσιοπάροχα από όσο η γαλλική εμπορία αυτοκινήτων Starterre.
Σύμφωνα με το αμερικανικό δίκτυο ενημέρωσης, το 2016 η εταιρεία αυτή που έχει ετήσιο τζίρο περί τα 7,7 εκατ. ευρώ μοίρασε 400 διαμερίσματα και 1.200 αυτοκίνητα σε 1.700 εκ των 5.500 εργαζομένων που απασχολεί. Γιατί τόση γαλαντομία μόνο στο ένα τρίτο των εργαζομένων και στους άλλους τίποτα; «Όσοι δεν παίρνουν μια χρονιά μπόνους είναι πιο παραγωγικοί την επόμενη» εξηγεί στέλεχος της επιχείρησης.
“Πήρα ένα από τα πιο υψηλά πριμ καθώς είμαι από τους πιο παλιούς. Πήρα περίπου 30.000 ευρώ”, είπε ένας από τους εργαζόμενους.
“Πάντα είχαμε ένα συμμετοχικό μάνατζμεντ, δίνουμε μεγάλη ελευθερία στα επιτελεία μας ώστε να αναδειχθούν τα ταλέντα. Οι αποφάσεις λαμβάνονται αρκετά συχνά συλλογικά και λαμβάνουμε σοβαρά υπόψη μας την γνώμη των υπαλλήλων μας και πάντα είμαστε μέσα στην συλλογικότητα. ΟΙ μισθολογικές μας βάσεις έχουν θεσπιστεί πάνω σ αυτή τη φιλοσοφία εδώ και 25 χρόνια”, είπε ο επιχειρηματίας.
Δείτε το βίντεο που δημοσιεύει το enikos.gr: