Αίσθηση προκαλούν σε πολιτικούς αναλυτές, εντός και εκτός Ελλάδος, τα επίμονα και σε υπερβολικό βαθμό εγκώμια εκ μέρους του γάλλου επιτρόπου Πιέρ Μοσκοβισί στην ελληνική κυβέρνηση και ειδικά στον Αλέξη Τσίπρα.
Τα εγκώμια είναι εξόφθαλμα υπερβολικά και δεν δικαιολογούνται εκ της θέσεως του γάλλου επιτρόπου Οικονομικών, ο οποίος θα όφειλε να είναι περισσότερο προσεκτικός με το οικονομικό πρόγραμμα της υπερχρεωμένης Ελλάδας και τις απαραίτητες μεταρρυθμίσεις που όλο αναβάλλονται ή καθυστερούν.
Η εμμονή του Πιέρ Μοσκοβισί με την Ελλάδα και την αριστερά του Αλέξη Τσίπρα δικαιολογείται από το γεγονός ότι ο γάλλος πολιτικός θα είναι κορυφαίος υποψήφιος (Spitzenkandidat) των Σοσιαλιστών για την προεδρία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, στην θέση του Γιουνκέρ και χρειάζεται οπωσδήποτε τις ψήφους και την στήριξη του ΣΥΡΙΖΑ.
Πρόσφατα μάλιστα ο Πιέρ Μοσκοβισί ήρθε στην Αθήνα «για να γιορτάσει», όπως είπε, την έξοδο της Ελλάδας από τις μνημονιακές δεσμεύσεις: «Μετά το φόβο μου όταν ανέβηκε στην εξουσία το 2015, στο πρόσωπο του Αλέξη Τσίπρα τελικά ανακάλυψα έναν λαμπρό, επιδέξιο και γενναίο άνθρωπο που πέτυχε να μεταστρέψει το λαό του. Αποκαλύφθηκε, πολιτικός άνδρας», δήλωσε ο Ευρωπαίος Επίτροπος.
Σε κομμάτια η γαλλική αριστερά
Η γαλλική αριστερά και σοσιαλδημοκρατία, η οποία βρίσκεται σε μεγάλη κρίση ταυτότητας και εκλογικής απήχησης την τελευταία δεκαετία και έχει αποδεκατιστεί από τον Εμανουέλ Μακρόν, δείχνει μεγάλο ενδιαφέρον για τους Ελληνες ομολόγους της και για τα τεκταινόμενα στον χώρο. Ο Πιέρ Μοσκοβισί είναι ένα μόνο από τα πρόσωπα-κλειδιά της γαλλικής σοσιαλδημοκρατίας η οποία σήμερα έχει κατακερματιστεί και διασπαστεί, και τα εκλογικά της ποσοστά είναι μονοψήφια.
Ενα από τα παρακλάδια του άλλοτε κραταιού γαλλικού Σοσιαλιστικού κόμματος είναι το κόμμα «Ανυπότακτη Γαλλία», με επικεφαλής τον Ζαν Λυκ Μελανσόν, ο οποίος τάσσεται εναντίον της Ευρωπαϊκής Ενωσης και του ευρώ. Ο Μελανσόν ξεκίνησε ως στενός φίλος και υποστηρικτής του Αλέξη Τσίπρα αλλά μετά την υιοθέτηση μνημονιακών πολιτικών από τον Ελληνα πρωθυπουργό, στράφηκε προς την Ζωή Κωνσταντοπούλου, με την οποία διατηρεί στενές επαφές.
Οι δυό τους συναντώνται συχνά στο Παρίσι ενώ ο Μελανσόν ζήτησε την αποβολή του ΣΥΡΙΖΑ από το Κόμμα της Ευρωπαϊκής Αριστεράς (KEA), κατηγορώντας το ελληνικό κυβερνών κόμμα για φιλελεύθερες πολιτικές και δουλική στάση απέναντι στις επιταγές της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.
Ενα δεύτερο παρακλάδι του γαλλικού Σοσιαλιστικού κόμματος διατηρεί ο Μπενουά Αμόν, άλλοτε υπουργός του Ολάντ και υποψήφιος για την προεδρία της Δημοκρατίας. Ο Αμόν απέτυχε παταγωδώς να εκλεγεί πρόεδρος, το γαλλικό Σοσιαλιστικό κόμμα επί των ημερών του συνετρίβη, αλλά εξακολουθεί να τρέφει ελπίδες να ανανήψει πολιτικά στις προσεχείς ευρωεκλογές του Μαίου 2019.
Ο Αμόν για να διαφοροποιηθεί από τον Μελανσόν στράφηκε στον Γιάνη Βαρουφάκη αφού και οι δύο τάσσονται κατά της λιτότητας αλλά δεν ζητούν την κατάργηση της ευρωπαϊκής ένωσης και του ευρώ. Οι δυό τους ετοιμάζουν μάλιστα και κοινή λίστα για τις ευρωεκλογές του 2019 με σύνθημα «Ευρώπη χωρίς λιτότητα».
Δυνάμεις του «πανευρωπαϊκού κόμματος» DiΕΜ 25 (Κίνημα για την Δημοκρατία στην Ευρώπη 2025), του Γιάνη Βαρουφάκη και του γαλλικού «Generation-S» του πρώην υπουργού του γαλλικού Σοσιαλιστικού κόμματος Μπενουά Αμόν και άλλων προερχόμενων από τη σοσιαλδημοκρατία, είχαν πρόσφατα συνάντηση στη Νάπολη της Ιταλίας.
Πηγή: iefimerida.gr