Γαλλικές Εκλογές: Η συνεργασία Κέντρου και Αριστεράς έβαλε φρένο στην Λεπέν – η δύσκολη εξίσωση για τον σχηματισμό κυβέρνησης

Η συνεργασία των δυνάμεων του δημοκρατικού τόξου στο δεύτερο γύρο απέδωσε και έστειλε την Μαρίν Λεπέν στην τρίτη θέση, αλλά ο σχηματισμός κυβέρνησης θα είναι μια δύσκολη υπόθεση καθώς θα χρειαστούν συνεργασίες που δεν είναι ορατό πώς θα επτευχθούν

Lamianow.gr
By Lamianow.gr Add a Comment
4 Min Read

«Τεράστια έκπληξη». Με αυτές τις δύο λέξεις περιγράφεται ο αποψινός θρίαμβος της αριστεράς στον δεύτερο γύρο των εκλογών για τη Γαλλική Εθνοσυνέλευση. Ο ακροδεξιός σχηματισμός της Μαρίν Λεπέν που είχε κερδίσει τον πρώτο γύρο και αναμενόταν να κάνει «περίπατο», συνετρίβη ουσιαστικά, καθώς περιορίστηκε στην τρίτη θέση, πίσω από το κόμμα του Εμανουέλ Μακρόν.

-Advertisement-

Η νίκη του λεγόμενου δημοκρατικού μετώπου, δηλαδή η συλλογική προσπάθεια των κυρίαρχων πολιτικών κομμάτων και των ψηφοφόρων να αποτρέψουν την ακροδεξιά από το να κερδίσει τις εκλογές, με υποψηφίους σε περιφέρειες με 3 ή 4 φιναλίστ να παραιτούνται υπερ του επικρατέστερου αντιπάλου του ακροδεξιού, ή με παραινέσεις των κομμάτων στους ψηφοφόρους τους να ψηφίσουν τους αντιπάλους των ακροδεξιών, είναι μόνο η αρχή.

Η Γαλλία εισέρχεται τώρα σε μια περίοδο αβεβαιότητας –αν όχι ακυβερνησίας. Μια περίοδο κρίσης, αρκετά διαφορετική από αυτή που αναμενόταν, μιας και δεν υπήρχε καμία δημοσκόπηση που να μη δίνει νίκη στο RN.

Τα αναθεωρημένα exit polls μετά τα τελευταία αποτελέσματα δείχνουν ότι το Νέο Λαϊκό Μέτωπο, που αποτελείται από πέντε κόμματα του χώρου της αριστεράς και της οικολογίας, προβλέπεται να κερδίσει 171 έως 187 έδρες από τις 289 που απαιτούνται για την εξασφάλιση της απόλυτης πλειοψηφίας στη Γαλλική Εθνοσυνέλευση. Το κόμμα του προέδρου Μακρόν, Ensemble, προβλέπεται να είναι ο δεύτερος μεγάλος νικητής της βραδιάς με 152 έως 163 έδρες, ξεπερνώντας κάθε προσδοκία, ενώ το ακροδεξιό κόμμα Εθνικός Συναγερμός (RN) της Μαρίν Λεπέν έρχεται στην τρίτη θέση με 134 έως 152 έδρες, κάτι που συνιστά ήττα μεν, σε σχέση με τον πρώτο γύρο, αλλά και νίκη ταυτόχρονα, με δεδομένο ότι στις εκλογές του 2022 είχε κερδίσει 89 έδρες.

- Advertisement -

Πώς φτάσαμε λοιπόν ως εδώ;

Ο Μακρόν «τζόγαρε» με την προκήρυξη πρόωρων εκλογών μετά την ήττα στις ευρωεκλογές και, ιδιαίτερα μετά τον πρώτο γύρο, επικρίθηκε ευρύτατα. Όμως οι πολιτικοί ελιγμοί του μετά τον πρώτο γύρο –στον οποίο ο Μακρόν κατάφερε να μείνει «ζωντανός»- απέδωσαν. Με περισσότερους από 200 υποψηφίους να παραιτούνται από τον δεύτερο γύρο για να ενισχύσουν τους επικρατέστερους υποψηφίους απέναντι στους ακροδεξιούς, αυτό το ρίσκο απέδειξε. Και, ως εκ τούτου, το «τζογάρισμά» του με τη διεξαγωγή πρόωρων εκλογών φαίνεται ότι εν μέρει λειτούργησε, κρατώντας την ακροδεξιά μακριά από την εξουσία.

Όμως από την άλλη, βύθισε επίσης τη Γαλλία σε πρωτοφανές πολιτικό χάος, ενώ σε τελική ανάλυση το κόμμα του Μακρόν έχασε περίπου 100 βουλευτές από τη σημερινή δύναμη που κατέχει στη Βουλή.

Προς το παρόν, η Γαλλία μοιάζει ακυβέρνητη. Με κανένα κόμμα να μην προβλέπεται να πλησιάζει καν την πλειοψηφία της, η Γαλλική εθνοσυνέλευση μοιάζει να βρίσκεται σε κατάσταση παράλυσης, διαιρεμένη μεταξύ τριών μπλοκ τα οποία έχουν τεράστιο, αγεφύρωτο μεταξύ τους χάος, όχι μόνο στην πολιτική τους κατεύθυνση, αλλά και στα βασικά, τα θεμελιώδη για τη διακυβέρνηση της Γαλλίας, από την οικονομική πολιτική, ως τις σχέσεις με την ΕΕ, τη στάση στον πόλεμο Ουκρανίας-Ρωσίας και τη μεταναστευτική πολιτική.

Ποιο θα είναι το μέλλον; Η Γαλλία έχει κάνει ήδη το βήμα προς το άγνωστο, συμφωνούν οι πολιτικοί αναλυτές, στους οποίους είναι μάλλον αδύνατο το να προβλέψουν το πολιτικό μέλλον της χώρας. Το μόνο για το οποίο εμφανίζονται βέβαιοι, είναι ότι, τουλάχιστον στο βραχυπρόθεσμο μέλλον, δεν θα κυβερνήσει η ακροδεξιά και, πιθανότατα, θα δούμε μια μετατόπιση της πολιτικής ισχύος από το Προεδρικό Μέγαρο στη Βουλή

Τα σενάρια για την κυβέρνηση

Τα σενάρια για την επόμενη μέρα μετά τη νίκη της Αριστεράς στις γαλλικές εκλογές είναι:

-σχηματισμός κυβέρνησης μειοψηφίας από το αριστερό Νέο Λαϊκό Μέτωπο
-ακυβερνησία
-συγκρότηση νέου πλειοψηφικού κυβερνητικού συνασπισμού (αλλά ποιοι θα μετάσχουν σε αυτόν;)
-συγκρότηση κυβέρνησης τεχνοκρατών/προσωπικοτήτων

Αποκλείεται πάντως η πιθανότητα νέων εκλογών, αφού βάσει νόμου δεν μπορούν να στηθούν νέες κάλπες πριν παρέλθει ένας χρόνος, πράγμα που σημαίνει ότι στα τρία χρόνια που απομένουν μέχρι τη λήξη της θητείας του ο Μακρόν θα πρέπει να πορευτεί με ό,τι έχει.

με πληροφορίες από protothema.gr

Share This Article
Follow:
Η ανεξάρτητη ηλεκτρονική εφημερίδα ενημέρωσης της Λαμίας και της Στερεάς Ελλάδας. Γιατί η ενημέρωση χρειάζεται άποψη.
Leave a Comment

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *