Μετά από 30 χρόνια, η Γαλλία θα άρει την απαγόρευση στους ομοφυλόφιλους να είναι αιμοδότες.
Το μέτρο είχε επιβληθεί τη δεκαετία του 1980, λόγω του κινδύνου μετάδοσης του AIDS.
Η υπουργός Υγείας Μαρισόλ Τουρέν δήλωσε πως ο διαχωρισμός ανάμεσα σε εν δυνάμει αιμοδότες λόγω σεξουαλικού προσανατολισμού είναι απαράδεκτος διότι υπονοεί πως όλοι οι ομοφυλόφιλοι άνδρες έχουν τον ιό του AIDS.
«Δίνοντας αίμα είναι μια πράξη γενναιοδωρίας και της πολιτικής ευθύνης που δεν μπορεί να εξαρτάται από τον σεξουαλικό προσανατολισμό.Σεβόμενη την απόλυτη ασφάλεια των ασθενών, είναι ένα ταμπού, μια διάκριση που ανυψώνεται σήμερα.”
Η κα Touraine ανακοίνωσε για πρώτη φορά την αλλαγή πολιτικής σε συνέντευξή της στην εφημερίδα Le Monde.
Η γαλλική ομάδα υπεράσπισης των ομοφυλοφίλων στη Γαλλία χαιρέτισαν την άρση της απαγόρευσης, αλλά εξέφρασαν τη λύπη τους πολύ έντονα γιατί θα συνεχίσουν να αντιμετωπίζουν διαφορετικά ομοφυλόφιλους και ετεροφυλόφιλους αιμοδότες.
Ξεκινώντας από την άνοιξη, οι άνδρες που είναι δεν είναι σεξουαλικά ενεργοί με άλλους άνδρες κατά τους προηγούμενους 12 μήνες θα είναι σε θέση να δώσουν αίμα. Άνδρες που είχαν μόνο έναν σύντροφο τους προηγούμενους τέσσερις μήνες, ή που δεν είναι σεξουαλικά ενεργοί, θα είναι σε θέση να δωρίσουν πλάσμα του αίματος.
Στη Γαλλία, οι ετερόφυλοι δωρητές δεν μπορούν να δώσουν αίμα, αν είχαν περισσότερους από έναν σύντροφο κατά τους προηγούμενους τέσσερις μήνες.
Η Γαλλία δεν είναι η πρώτη χώρα στην Ευρώπη για που άρει την απαγόρευσης αιμοδοσίας. Ενώ τα έθνη, συμπεριλαμβανομένης της Αυστρίας, του Βελγίου και της Γερμανίας εξακολουθούν να έχουν απαγορεύσεις εφ’ όρου ζωής, άλλοι, όπως η Βρετανία και η Ολλανδία, έχουν αντικαταστήσει τις απαγορεύσεις με ένα 12-μηνών περιόδου αναβολής.
Το Δικαστήριο των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων, το οποίο διασφαλίζει ότι οι νόμοι της Ευρωπαϊκής Ένωσης ερμηνεύονται και εφαρμόζονται με τον ίδιο τρόπο σε όλο το μπλοκ, αποφάνθηκε τον Απρίλιο ότι η απαγόρευση των γκέι ή αμφιφυλόφιλοι άνδρες από την αιμοδοσία θα μπορούσε να δικαιολογηθεί μόνο υπό αυστηρές προϋποθέσεις.