ΓΑΛΛΙΑ – ΓΕΡΜΑΝΙΑ: «Πρέπει να δημιουργηθεί ένα υπουργείο Οικονομικών της Ευρωζώνης»

Δήμητρα Γιωτίδου
By Δήμητρα Γιωτίδου Add a Comment
2 Min Read

Η ευρωζώνη πρέπει να προωθήσει θεσμικές μεταρρυθμίσεις και στενότερη ενσωμάτωση, περιλαμβανομένης της σύστασης υπουργείου Οικονομικών της Ευρωζώνης, για να εξασφαλίσει βιώσιμη ανάπτυξη, αναφέρεται σε άρθρο των διοικητών των κεντρικών τραπεζών της Γερμανίας και της Γαλλίας που δημοσιεύεται στο αυριανό φύλλο της Sueddeutsche Zeitung υπό τον τίτλο “Η Ευρώπη στο Σταυροδρόμι”.

-Advertisement-

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα δεν είναι σε θέση να δημιουργήσει μακροπρόθεσμη βιώσιμη ανάπτυξη για την ευρωζώνη. Η ΕΚΤ απέτυχε επί τρία συναπτά χρόνια στον στόχο του πληθωρισμού στο 2% και δεν είναι πιθανόν να επιστρέψει για χρόνια σε αυτόν, με δεδομένες τις χαμηλές τιμές του πετρελαίου, την υποτονική οικονομική ανάπτυξη, τον χαμηλό δανεισμό και τις χαμηλές αυξήσεις των μισθών στην ευρωζώνη, γράφουν στο άρθρο τους ο Γενς Βάιντμαν, της κεντρικής τράπεζας της Γερμανίας και ο Φρανσουά Βιλρουά ντε Γκαλό, της κεντρικής τράπεζας της Γαλλίας.

“Αν και η νομισματική πολιτική έχει προσφέρει πολλά στην οικονομία της ευρωζώνης, δεν μπορεί να δημιουργήσει βιώσιμη ανάπτυξη”.

Αντ΄αυτής, η ευρωζώνη έχει ανάγκη από ένα αποφασιστικό πρόγραμμα θεσμικών μεταρρυθμίσεων, μία φιλόδοξη χρηματοοικονομική και επενδυτική ένωση, καθώς και ένα καλύτερο πλαίσιο οικονομικής πολιτικής, γράφουν οι Βάιντμαν και Βιλρουά ντε Γκαλό.

- Advertisement -

“Η σημερινή ασυμμετρία ανάμεσα στην εθνική κυριαρχία και την κοινοτική αλληλεγγύη αποτελεί κίνδυνο για την σταθερότητα της νομισματικής μας ένωσης…Η στενότερη ενσωμάτωση μοιάζει να είναι ο προφανής τρόπος για την αποκατάσταση της εμπιστοσύνης στην ευρωζώνη, διότι αυτό θα ευνοήσει την ανάπτυξη κοινών στρατηγικών για τις οικονομικές πολιτικές των κρατών και την εφαρμογή μεταρρυθμίσεων για την προώθηση της ανάπτυξης”, γράφουν οι δύο κεντρικοί τραπεζίτες, τασσόμενοι ειδικότερα υπέρ της δημιουργίας ενός κοινού υπουργείου Οικονομικών, σε συνδυασμό με ένα ανεξάρτητο δημοσιονομικό συμβούλιο, καθώς και του σχηματισμό ενός ισχυρότερου πολιτικού σώματος που θα έχει ικανότητα λήψης αποφάσεων.

 

πηγή

Share This Article
Leave a comment

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *