Γαλλία: Επιχείρηση «απομάκρυνσης αστέγων» από το Παρίσι ενόψει των Ολυμπιακών Αγώνων 2024

LamiaNow News
By LamiaNow News Add a Comment
4 Min Read

Αντιδρούν οι φιλανθρωπικές οργανώσεις με την απόφαση της γαλλικής κυβέρνησης – Στόχος να ελευθερωθούν καταλύματα στη γαλλικη΄πρωτεύουσα ενόψει της μεγάλης αθλητικής διοργάνωσης

-Advertisement-

Την ανησυχία και την οργή τους εκφράζουν τοπικοί αξιωματούχοι και φιλανθρωπικές οργανώσεις στη Γαλλία για το σχέδιο της κυβέρνησης να ενθαρρύνει χιλιάδες άστεγους και αιτούντες άσυλο να εγκαταλείψουν το Παρίσι πριν τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2024 και να μετεγκατασταθούν σε άλλες περιοχές της χώρας για να ελευθερώσουν καταλύματα στην πρωτεύουσα.

Από τα μέσα Μαρτίου, όπως αναφέρει τοΓαλλικό Πρακτορείο, η γαλλική κυβέρνηση ζήτησε από τους νομάρχες να δημιουργήσουν προσωρινά κέντρα υποδοχής σε κάθε γαλλική περιοχή εκτός από τα βόρεια και την Κορσική.

Τα κέντρα αυτά θα απελευθερώσουν χώρο σε ξενοδοχεία που χρησιμοποιούνται συνήθως ως χώροι φιλοξενίας έκτακτης ανάγκης στη γαλλική πρωτεύουσα και γύρω απ’ αυτήν. 

- Advertisement -

Όπως αναφέρει η εφημερίδα «Guardian», ο Γάλλος υπουργός Στέγασης, Ολιβιέ Κλάιν,δήλωσε στη γαλλική Εθνοσυνέλευση ότι πολλά ξενοδοχεία δεν ήθελαν να χρησιμεύσουν ως καταλύματα έκτακτης ανάγκης για άστεγους ή αιτούντες άσυλο αυτό το φθινόπωρο.

Κι αυτό γιατί περίμεναν οπαδούς τουΠαγκοσμίου Κυπέλλου Ράγκμπι. Το ίδιο ισχύει και για το καλοκαίρι του επόμενου χρόνου για τους Ολυμπιακούς Αγώνες.

Η Μοντ Γκατέλ, κεντρώα βουλευτής από το κόμμα «MoDem», υποστήριξε ότι 5.000κρεβάτια σε καταλύματα έκτακτης ανάγκης θα χαθούν.

Σύμφωνα με το σχέδιο, οι άστεγοι, που θα αποχωρήσουν οικειοθελώς από το Παρίσι ή τις γύρω περιοχές θα στεγαστούν επί τρεις εβδομάδες στα προσωρινά περιφερειακά κέντρα υποδοχής, τα οποία θα πληρώνονται από το κράτος, προτού οδηγηθούν σε καταλύματα στην ίδια περιοχή. 

Για παράδειγμα, η πόλη Μπρουζ, με 18.000 κατοίκους κοντά στη Ρεν της Βρετάνης, έχει οριστεί να στεγάσει ένα από τα κέντρα υποδοχής. Έχει προγραμματιστεί να δέχεται 50 άτομα κάθε τρεις εβδομάδες από τον Σεπτέμβριο.

Ωστόσο, ο δήμαρχος της πόλης, Φιλιπίν Σαλμόν, τόνισε ότι δεν είναι υπέρ της δημιουργίας του κέντρου εκεί, καθώς οι συνθήκες είναι «ακατάλληλες».

Ο Σαλμόν επέκρινε την κατάσταση του εδάφους, όπου επρόκειτο να βρίσκεται το κέντρο, το οποίο, όπως λέει, θυμίζει έρημο και βρίσκεται κοντά στις γραμμές του τρένου. 

«Το έδαφος είναι μολυσμένο από βαρέα μέταλλα και πετρέλαιο. Για εμάς αυτές δεν είναι αξιοπρεπείς συνθήκες για να στεγαστούν οι άνθρωποι», είπε. Ο δήμαρχος Σαλμόν δήλωσε στον ραδιοφωνικό σταθμό«France Inter» ότι δεν ζητήθηκε καν η γνώμη των τοπικών αρχών.

Από την πλευρά της, η Αν Ινταλγκό, δήμαρχος του Παρισιού, υποστήριξε ότι «δεν υπάρχει κανένα απολύτως θέμα να κυνηγήσουμε κανέναν στο Παρίσι. Κανείς δεν θα αναγκαστεί να φύγει, κανείς δεν θα υποχρεωθεί να πάει στην άλλη άκρη της Γαλλίας». «Είμαι θυμωμένη που γι’ αυτό ασκείται πίεση στις αρχές της πόλης γιατί δεν είναι ο ρόλος ή η ευθύνη μας και ήδη κάθε εβδομάδα βάζουμε ευάλωτες οικογένειες σε σπίτια».

Η ίδια υποστήριξε ότι το θέμα με τους άστεγους είναι μακροχρόνιο, «εντελώς άσχετο με τους Ολυμπιακούς Αγώνες» κι ότι ζητούσε από την κυβέρνηση να καταστρώσει ένα σχέδιο εδώ και χρόνια.

«Το Παρίσι θα συνεχίσει να παίζει τον ρόλο του, αλλά εναπόκειται στο κράτος να το λύσει αυτό. Για χρόνια ζητούσα από την κυβέρνηση να καταστρώσει ένα σχέδιο και δεν το έκαναν», τόνισε η Ινταλγκό. 

Η ίδια υποστήριξε ότι ο Ρεμί Φερό,γερουσιαστής και πρώην δήμαρχος του 10ου διαμερίσματος στο βόρειο Παρίσι, όπου πολλοί μετανάστες συγκεντρώνονται γύρω από τον σιδηροδρομικό σταθμό «Gare du Nord», σχεδίαζε να υποβάλει ένα σχέδιο νόμου στο τέλος Ιουνίου. Με το σχέδιο αυτό, ζητά τη διανομή αστέγων από το Παρίσι σε άλλες περιοχές της χώρας. 

Σύμφωνα με το δημαρχείο του Παρισιού, υπάρχουν συνολικά 150.000 άτομα σε προσωρινά καταλύματα στην περιοχή της γαλλικής πρωτεύουσας, Île-de-France, και εκτιμάται ότι 3.000 άνθρωποι, κυρίως άστεγοι άνδρες , κοιμούνται όπου βρουν στην «πόλη του φωτός».

protothema.gr

Share This Article
Leave a comment

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *