Αντιμέτωπος με το ενδεχόμενο να γίνει ο πλέον σύντομος πρωθυπουργός της Γαλλίας είναι σήμερα ο Μισέλ Μπαρνιέ καθώς συζητούνται απόψε στην Γαλλική Εθνοσυνέλευση οι εναντίον του προτάσεις μομφής που υπέβαλαν τα κόμματα της αντιπολίτευσης.
Ο ίδιος προειδοποίησε ότι, εάν καταψηφιστεί σήμερα, η ήδη ανησυχητική κοινωνική και οικονομική κατάσταση στη χώρα θα επιδεινωθεί. Αν καταψηφιστεί, τότε ακυρώνεται το σχέδιο προϋπολογισμού που έχει καταθέσει και δεν αναμένεται να υπάρξει εγκαίρως προϋπολογισμός για το 2025, οπότε θα χρειαστούν έκτακτα μέτρα για να διατηρηθεί η φερεγγυότητα της χώρας.
Το κόστος εξυπηρέτησης του μνημειώδους χρέους της Γαλλίας θα αυξηθεί καθώς οι δανειστές θα τρομάξουν- και η αναταραχή στις αγορές θα μπορούσε πολύ εύκολα να αντικατοπτριστεί από αναταραχή στους δρόμους.
Όμως τίποτα από όλα αυτά δεν φαίνεται να έχει αλλάξει την αποφασιστικότητα των αντιπάλων του να βάλουν τέλος στην κυβέρνησή του.
Οι δύο προτάσεις
Μέχρι νωρίς το βράδυ ο Μπαρνιέ θα γνωρίζει αν έχει καταψηφιστεί και αν θα έχει γίνει ο πρωθυπουργός με τη μικρότερη θητεία στην πέμπτη δημοκρατία. Αν η πρόταση μομφής εγκριθεί, τότε θα αρχίσει η διαδικασία αναζήτησης νέου πρωθυπουργού από τον πρόεδρο Μακρόν.
Δύο είναι οι παρατάξεις που κατέθεσαν τις εναντίον του Μπαρνιέ προτάσεις μομφής. Το αριστερό Νέο Λαϊκό Μέτωπο (NFP) και η ακροδεξιά Εθνική Συσπείρωση. (RN).
Το NFP έχει περισσότερους βουλευτές και επομένως περισσότερες υπογραφές υπέρ της πρότασης, οπότε η πρότασή του θα συζητηθεί πρώτη. Ένας βουλευτής του NFP θα εξηγήσει τους λόγους για την ενεργοποίηση της ψήφου δυσπιστίας, και θα ακολουθήσει ένας βουλευτής του RN.
Ο Μπαρνιέ θα έχει δικαίωμα απάντησης και στη συνέχεια τα μέλη των άλλων κοινοβουλευτικών ομάδων θα παρουσιάσουν τα δικά τους επιχειρήματα.
Συνολικά, οι 185 αριστεροί βουλευτές υπέγραψαν την πρόταση, των αριστερών κομμάτων. Σε αυτούς θα πρέπει κατά πάσα πιθανότητα να προστεθούν και οι 126 βουλευτές της Εθνικής Συσπείρωσης, που υπέγραψαν την δική τους πρόταση μομφής. Και οι δύο ομάδες συγκεντρώνουν την απόλυτη πλειοψηφία των 311 εκλεγμένων βουλευτών που μπορούν να αποδοκιμάσουν την κυβέρνηση Μπαρνιέ, η οποία θα είναι έτσι η πρώτη που θα υποπέσει σε αυτή τη διαδικασία εδώ και 62 χρόνια.
Γιατί υποβλήθηκαν οι προτάσεις μομφής
Το νομοσχέδιο του Μπαρνιέ για τον προϋπολογισμό επεδίωκε να συγκρατήσει το σχεδόν ανατροφοδοτούμενο έλλειμμα της Γαλλίας μέσω αυξήσεων φόρων και περικοπών δαπανών ύψους 60 δισεκατομμυρίων ευρώ.
Ο Γάλλος πρωθυπουργός αναγκάστηκε να κάνει παραχωρήσεις στους επικριτές του, συμπεριλαμβανομένης της ηγέτιδας του Εθνικού Συναγερμού (RN) Μαρίν Λεπέν, η οποία απαίτησε να καταργήσει έναν νέο φόρο στην ηλεκτρική ενέργεια και να μην προχωρήσει σε νέες περικοπές των συντάξεων.
Παρά τις αλλαγές που υιοθέτησε ο Μπανρνιέ, ο προϋπολογισμός παρέμεινε απαράδεκτος για την αντιπολίτευση και αφού η ακροδεξιά RN ενώθηκε με τα αριστερά κόμματα που αντιτάχθηκαν σε αυτόν, ο Μπαρνιέ χρησιμοποίησε την ειδική διαδικασία του άρθρου 49.3 για να περάσει το σχέδιο του προϋπολογισμού, αποφεύγοντας την ψηφοφορία στην Βουλή.
“Δεν νομίζω ότι ο γαλλικός λαός θα μας συγχωρήσει που επιλέξαμε τα κομματικά συμφέροντα έναντι του μέλλοντος της χώρας”, δήλωσε ο Μπαρνιέ στους βουλευτές τη Δευτέρα, καθώς εξηγούσε τους λόγους της απόφασής του.
Η συγκεκριμένη διαδικασία πάντως μπορεί να μην βάζει την κυβερνητική πρόταση στην δοκιμασία της κοινοβουλευτικής ψήφου, επιτρέπει όμως στην αντιπολίτευση να υποβάλλει πρόταση μομφής στην κυβέρνηση. Αυτό έκαναν η Εθνική Συσπείρωση της ακροδεξιάς Λεπέν και το Νέο λαϊκό Μέτωπο, ο συνασπισμός αριστερών κομμάτων υπό τον Ζαν Λικ Μελανσόν.
Και τα δύο κόμματα έχουν καταθέσει πρόταση μομφής, η ψηφοφορία για την οποία εκτιμάται ότι θα αρχίσει στις 20.00 ώρα Ελλάδας.
Ο αντίκτυπος στον πρόεδρο Μακρόν
Η σημερινή ψήφος δυσπιστίας δεν αναμένεται να επηρεάσει άμεσα την θέση του Εμανουέλ Μακρόν ως προέδρου της Γαλλίας. Στο γαλλικό σύστημα, ο ρόλος του πρωθυπουργού είναι ξεχωριστός από τον πρόεδρο, ο οποίος εκλέγεται απευθείας από τον γαλλικό λαό κάθε πέντε χρόνια.
Το 2022 ο Μακρόν έγραψε ιστορία, καθώς έγινε ο πρώτος μετά από 20 χρόνια Γάλλος πρόεδρος που επανεξελέγη. Αυτό σημαίνει ότι έχει ακόμη τρία χρόνια για να διανύσει τη δεύτερη θητεία του και οι επόμενες εκλογές αναμένεται να γίνουν το αργότερο τον Απρίλιο του 2027.
Παρόλα αυτά, ενόψει της ψήφου εμπιστοσύνης της κυβέρνησης, αρκετές πλευρές ζητούν από τον Μακρόν να παραιτηθεί νωρίτερα.
Την Τρίτη, πάντως, ο Γάλλος πρόεδρος κατέστησε σαφές ότι δεν προτίθεται να κάνει κάτι τέτοιο. Είπε ότι “θα τιμήσει [την εμπιστοσύνη του γαλλικού λαού]… μέχρι το τελευταίο δευτερόλεπτο της θητείας μου για να υπηρετήσω τη χώρα”.
enikos.gr