Το γαλλικό κοινοβούλιο ξεκινά σήμερα τη συζήτηση σχετικά με την πρώτη σημαντική κοινωνική μεταρρύθμιση του Εμανουέλ Μακρόν: το νόμο για τον τερματισμό των διακρίσεων όσον αφορά τα αναπαραγωγικά δικαιώματα των γυναικών επιτρέποντας σε ζευγάρια λεσβιών και μονογονεϊκές γυναίκες πρόσβαση σε ιατρικά υποβοηθούμενη αναπαραγωγή, όπως η εξωσωματική και η δωρεά σπέρματος.
Σύμφωνα με τον ισχύοντα γαλλικό νόμο, μόνο τα ετεροφυλόφιλα ζευγάρια που έχουν παντρευτεί ή ζουν μαζί για περισσότερα από δύο χρόνια, έχουν το δικαίωμα πρόσβασης σε τέτοιες διαδικασίες. Η κεντρώα κυβέρνηση θέλει να επεκτείνει αυτό το δικαίωμα σε όλες τις γυναίκες με τη θέσπιση ενός νέου νόμου, πριν από το καλοκαίρι. Αλλά, το κοινοβούλιο ενδέχεται να βιώσει σκηνές έντασης εν μέσω αντιδράσεων της αντιπολίτευσης από συντηρητικές ομάδες, δεξιούς πολιτικούς και Καθολικούς εκπροσώπους. Οι διαδηλωτές θα βγουν στους δρόμους στο Παρίσι στις 6 Οκτωβρίου, σε μια πορεία που διοργανώνεται από συντηρητικές ομάδες που λένε ότι ο νέος νόμος θα «στερήσει τον πατέρα από τα παιδιά».
Ο επικεφαλής της γαλλικής διάσκεψης των Καθολικών επισκόπων υποστήριξε ότι είναι καθήκον όλων των πολιτών να σταθούν ενάντια στο νομοσχέδιο. Ο νέος νόμος θα ευθυγραμμίσει τη Γαλλία με πολλές γειτονικές χώρες, όπως το Ηνωμένο Βασίλειο, η Ισπανία και το Βέλγιο της Ισπανίας όπου οι ιατρικές αυτές διαδικασίες είναι ανοικτές σε όλες τις γυναίκες. Οι γαλλικές ομάδες ισότητας γυναικών έχουν αγωνιστεί για χρόνια εναντίον του νόμου που χαρακτηρίζουν ως μια καταφανώς σεξιστική διάκριση. Ο ίδιος ο Μακρόν δεν μίλησε δημοσίως για το θέμα από τότε που έγινε πρόεδρος το 2017, αφήνοντας τον πρωθυπουργό και τους ανώτερους υπουργούς να επιμείνουν ότι η Γαλλία είναι έτοιμη για την αλλαγή.
Ωστόσο, ο γάλλος πρόεδρος δήλωσε την περασμένη εβδομάδα στους νομοθέτες του κόμματός του La République En Marche ότι το σχέδιο νόμου ήταν γεμάτο με κινδύνους για την κυβέρνηση. Ο πρόεδρος έχει καθυστερήσει επανειλημμένα την εισαγωγή της νομοθεσίας τα τελευταία δύο χρόνια υπό το φόβο μαζικών διαμαρτυριών από συντηρητικούς αγωνιστές. Το 2013, η νομιμοποίηση του γάμου μεταξύ ομοφυλοφίλων στη Γαλλία ήταν μοναδική μεταξύ των ευρωπαίων γειτόνων της και πυροδότησε μήνες διαδηλώσεων με βίαιες συγκρούσεις ανάμεσα στις ακροδεξιές ομάδες και την αστυνομία, ενώ σημειώθηκε και άνοδος των ομοφοβικών επιθέσεων. Αυτό το Σαββατοκύριακο, το συμβούλιο δεοντολογίας της Εθνικής Ιατρικής Ακαδημίας της Γαλλίας δημοσίευσε μια έκθεση που προειδοποιεί ότι «η σύλληψη ενός παιδιού χωρίς πατέρα δεν είναι χωρίς κίνδυνο για την ανάπτυξη του παιδιού».
Πολλοί υπουργοί της κυβέρνησης αντέδρασαν ότι αυτό ήταν λάθος. Η υπουργός Υγείας, Agnès Buzyn, δήλωσε ότι είναι ψευδές να ισχυρίζεται κανείς ότι υπάρχει σχέση μεταξύ προβλημάτων σε ένα παιδί με το να μεγαλώνει σε μονογονεϊκή οικογένεια. Το ακροδεξιό κόμμα της Μαρίν Λε Πεν είναι μεγάλος πολέμιος του νομοσχεδίου και ζήτησε να τεθεί το θέμα σε δημοψήφισμα. Τα κόμματα της Αριστεράς έχουν υποστηρίξει το νομοσχέδιο, το οποίο οι αναλυτές λένε ότι θα μπορούσε να βοηθήσει τον Μακρόν να ανακτήσει κάποια χαμένη στήριξη από την αριστερά, ειδικά μερίδας που έχασε καθώς προχώρησε σε μια σειρά φορολογικών περικοπών κατά το πρώτο εξάμηνο της πενταετούς θητείας του.
Το νομοσχέδιο θα επιτρέψει επίσης στα παιδιά που έχουν γεννηθεί με σπέρμα δότη να μάθουν την ταυτότητα του δότη όταν γίνουν 18, δίνοντας τέλος στην ανωνυμία που μέχρι τώρα είχαν οι δότες στη Γαλλία. Για τα ομόφυλα ζευγάρια, το πιστοποιητικό γέννησης του παιδιού θα αναφέρει τα ονόματα της «μητέρας και της μητέρας» αντί της «μητέρας και πατέρα». Ο νόμος θα επιτρέπει επίσης στις γυναίκες που είναι πάνω από 30 την κατάψυξη ωαρίων, μια διαδικασία που είναι σήμερα διαθέσιμη μόνο σε γυναίκες που υποβάλλονται σε θεραπεία που μπορεί να επηρεάσει τη γονιμότητά τους, όπως η ακτινοθεραπεία ή η χημειοθεραπεία για καρκίνο.
Πηγή: www.lifo.gr