Η Ελένη Ζεμπερλίγκου, Στέλεχος Διατροφής και Διαιτολογίας από το diatrofi.gr, μας εξηγεί γιατί το γάλα καρύδας είναι μια καλή επιλογή που μπορούμε να κάνουμε στο πλαίσιο μιας υγιεινής διατροφής.
Η καρύδα είναι ένα εξωτικό φρούτο, που το άρωμα του παραπέμπει σε εικόνες ειδυλλιακών τοπίων, χαλαρών διακοπών και πιάτων με ιδιαίτερα γλυκιά γεύση. Το γάλα της έχει γίνει στις μέρες μας ευρέως γνωστό και μπορείτε να το βρείτε πολύ εύκολα στα ράφια των καταστημάτων τροφίμων.
Το γάλα καρύδας συγκαταλέγεται στα φυτικά γάλατα που έχουν γίνει δημοφιλή. Οι λόγοι που το προτιμούν κάποιοι ποικίλουν. Μπορεί να είναι από γευστική επιλογή, από άτομα που είναι vegetarian, αθλητές, από όσους νηστεύουν, ενώ είναι και κατάλληλο σε κάποια θέματα υγείας.
Για να μην μπερδευτούμε, το υγρό που περιέχεται στο εσωτερικό της καρύδας είναι νερό. Το γάλα καρύδας προκύπτει από την συμπιεσμένη λευκή σάρκα που την αναμειγνύουν με ζεστό νερό. Εναλλακτική επιλογή γάλατος για άτομα με δυσανεξία στη λακτόζη και vegan
Η δυσανεξία στην λακτόζη είναι μια διαταραχή στο μεταβολισμό της λακτόζης λόγω ανεπάρκειας τους ενζύμου λακτάση. Μπορεί να οφείλεται σε γονιδιακή προδιάθεση, μπορεί να αναπτυχθεί με τα χρόνια, ή ακόμη λόγω καταστροφής του βλεννογόνου. Τα άτομα αυτά δεν μπορούν να καταναλώσουν γαλακτοκομικά που περιέχουν λακτόζη. Συνεπώς, το γάλα καρύδας είναι μια εναλλακτική επιλογή. Άλλη μια ομάδα ατόμων που το έχουν βάλει στη διατροφή τους είναι οι vegan που δεν καταναλώνουν γαλακτοκομικά, καθώς επίσης και εκείνοι που εμφανίζουν αλλεργία στα γαλακτοκομικά.
Ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα
Οι καρύδες περιέχουν ένα λιπίδιο που ονομάζεται λαυρικό οξύ. Σε έρευνες που έγιναν, διαπιστώθηκε ότι οι αντιμικροβιακές και αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες που έχει η καρύδα, οφείλονται σ’ αυτό το λιπίδιο. Επίσης, ανέστειλε την ανάπτυξη των παθογόνων βακτηρίων Staphylococcus aureus, του Streptococcus pneumoniae και του Mycobacterium tuberculosis. Η ύπαρξη του λιπιδίου αυτού στο μητρικό γάλα, βοηθάει την ενίσχυση του ανοσοποιητικού του βρέφους.
Ενισχύει τα οστά
Για να διατηρήσουμε τα οστά μας υγιή δεν χρειαζόμαστε μόνο το ασβέστιο. Το γάλα καρύδας έχει μικρή περιεκτικότητα αυτού του μετάλλου. Είναι, όμως, καλή πηγή μαγγανίου (βοηθάει στο σχηματισμό των οστών), μαγνησίου (χωρίς αυτό η βιταμίνη D δεν μπορεί να μπει στα οστά), καλίου (βοηθάει στην διατήρηση του ασβεστίου) και φωσφόρου (απαραίτητος για την ανάπτυξη και την διατήρηση των οστών).
Ιατρικοί λόγοι
Τα λιπαρά οξέα της σάρκας της καρύδας και των προϊόντων της ανήκουν στην κατηγορία λιπαρών μέσης αλύσου (MCT). Δεν έχουν διαφορά στις θερμίδες σε σχέση με άλλες πηγές λίπους. Διαφέρουν όμως στον τρόπο της απορρόφησης η οποία γίνεται εύκολα χωρίς την παρουσία ηπατικών ενζύμων. Μεταφέρονται κατευθείαν στο ήπαρ μέσω της πυλαίας κυκλοφορίας. Αυτό είναι σημαντικό σε άτομα που υπάρχει δυσκολία να απορροφηθούν τα λιπίδια είτε λόγω γαστρεντερικών προβλημάτων ή ηπατικής ασθένειας.
Αύξηση της αθλητικής απόδοσης
Ο αθλητής λόγω της καθημερινής του προπόνησης χρειάζεται μεγαλύτερα ποσοστά ενέργειας σε σχέση με τον μέσο υγιή άνθρωπο. Το πλάνο της διατροφής χρειάζεται ειδικό σχεδιασμό. Τα τελευταία χρόνια το ενδιαφέρον για την καρύδα αυξήθηκε από το κόσμο του αθλητισμού. Το είδος των λιπαρών οξέων που περιέχει (MCT), μετατρέπεται γρήγορα σε ενέργεια και χρησιμοποιείται άμεσα από το σώμα σε σχέση με άλλα κορεσμένα λίπη. Η περιεκτικότητα του σε μαγνήσιο συμβάλει στην παραγωγή ενέργειας και το κάλιο υποστηρίζει την νευρική και μυϊκή λειτουργία.
Βελτίωση της διάθεσης
Όταν ένα τρόφιμο παρέχει στον οργανισμό θρεπτικά συστατικά, το όφελος εντοπίζεται και σε σωματικό και ψυχικό επίπεδο. Το στρες της καθημερινότητας μας δημιουργεί ανησυχίες. Αν και χρειάζεται να γίνουν περαιτέρω έρευνες, ενδέχεται το γάλα καρύδας να έχει αγχολυτικές ιδιότητες λόγω των αντιοξειδωτικών συστατικών, βιταμινών και μετάλλων που περιέχει. Στη βελτίωση της διάθεσης παίρνουν πολλές φορές μέρος μια γεύση, μια μυρωδιά, μια εικόνα. Η γεύση και η οσμή έχουν άμεση σχέση με τον εγκέφαλο. Αν μας αρέσει, μπορούμε να χρησιμοποιούμε ενίοτε το γάλα καρύδας για τον καφέ μας, για το ρυζόγαλο ή για το smoothie μας απολαμβάνοντας το εξωτικό άρωμά του και φρενάροντας λίγο τους γρήγορους ρυθμούς.
Η κατανάλωσή της καρύδας και των προϊόντων της καλό είναι να γίνεται με μέτρο λόγω των κορεσμένων λιπαρών οξέων που περιέχει.
Πηγές
Effect of medium chain fatty acid in human health and disease lP.G.Roopashree Shilpa S.Shetty N.Suchetha Kumari
Zubair S, Sarfaraz S, Naveed S, Sarwar G (2017) Evaluation of Effect of Coconut Milk on Anxiety.
J Anal Pharm Res 6(4): 00182“Nutraceutical and Specialty Lipids and Their Co-Products.” Nutraceutical Science and Technology (2006): n. pag. Web
Ελένη Ζεμπερλίγκου
Στέλεχος Διατροφής και Διαιτολογίας
www.diatrofi.gr