Τα γαλακτοκομικά προϊόντα και ειδικά το γάλα θεωρούνται αναπόσπαστο μέρος της μεσογειακής διατροφής και αποτελούν βασικό κομμάτι όλων των διατροφικών οδηγών και πυραμίδων παγκοσμίως.
Εκτός από το ασβέστιο, είναι πλούσια και σε άλλα μεταλλικά στοιχεία όπως ο φώσφορος και το κάλιο, σε βιταμίνες όπως η Β2 (ριβοφλαβίνη) και η Β12 (κοβαλαμίνη) αλλά και σε πρωτεΐνες υψηλής βιολογικής αξίας παρέχοντες όλα τα απαραίτητα αμινοξέα στον οργανισμό.
Πολλοί άνθρωποι, στην προσπάθειά τους να ακολουθήσουν μια διατροφή με λίγες θερμίδες, επιλέγουν λάιτ γάλα και γαλακτοκομικά προϊόντα.
Μια νέα έρευνα από το Πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ, όμως, συστήνει την κατανάλωση γάλακτος με πλήρη λιπαρά.
Όπως επισημαίνει ο ερευνητής και παιδίατρος στο Χάρβαρντ David Ludwig, η κατανάλωση ημίπαχου ή άπαχου γάλακτος είναι ανθυγιεινή, καθώς πίνετε κάτι αφύσικο.
«Τα προϊόντα αυτά έχουν υποστεί πολλή επεξεργασία προκειμένου να έχουν λίγα λιπαρά και καλύτερη γεύση. Με αυτή την επεξεργασία και τα συστατικά που τους προστίθενται, όπως σάκχαρα, δεν είναι παράξενο που πολλοί άνθρωποι που προτιμούν σταθερά τα λάιτ γαλακτοκομικά είναι τελικά παχύσαρκοι», εξηγεί ο καθηγητής.
Σύμφωνα με τον David Ludwig, το λίπος των γαλακτοκομικών ανήκει στα «καλά» λιπαρά.
Ενώ τα τρανς και τα πολυακόρεστα λιπαρά δεν είναι καλά για τον οργανισμό, τα λιπαρά του γάλακτος μας κάνουν καλό. Για την ακρίβεια, σύμφωνα με την παραπάνω έρευνα, τα λιπαρά του γάλακτος συμβάλουν στην καλή υγεία της καρδιάς, στη ρύθμιση του διαβήτη και την απορρόφηση των θρεπτικών συστατικών άλλων τροφών από τον οργανισμό.
Αν δεν θέλετε να το παρακάνετε με τις θερμίδες ή να προσθέσετε περισσότερα λιπαρά στη διατροφή σας, αρκεστείτε σε ένα ποτήρι γάλα και ένα γιαούρτι τη μέρα.
onmed