Γ. Σαρακιώτης: «Είναι επιτακτική η ανάγκη για την εμπέδωση κουλτούρας πρόληψης»

Δήμητρα Γιωτίδου
By Δήμητρα Γιωτίδου Add a Comment
3 Min Read

«Είναι προτεραιότητα της Κυβέρνησης και του Υπουργείου Υγείας, η οικοδόμηση ενός ανθρωποκεντρικού συστήματος υγείας, το οποίο θα χαράσσει, θα συνδιαμορφώνει και θα υλοποιεί πολιτική επί τη βάσει της αναγκαίας κουλτούρας πρόληψης και εκπεφρασμένων, πραγματικών και μετρήσιμων δεδομένων», δήλωσε μεταξύ άλλων ο Βουλευτής Ν. Φθιώτιδας του ΣΥΡ.ΙΖ.Α, Γιάννης Σαρακιώτης στα πλαίσια της διημερίδας με τίτλο: «Η ζωή με τον Σακχαρώδη Διαβήτη 2016», που έλαβε χώρα στα Καμένα Βούρλα στις 9 και 10 Απριλίου.

-Advertisement-

 

Κατά το χαιρετισμό του, ο κ. Σαρακιώτης συνεχάρη τους διοργανωτές και εκείνους που υπηρετούν με αυταπάρνηση το χώρο της υγείας, για την πρόνοια και την ευαισθησία τους απέναντι σε αυτού του είδους τα ζητήματα. Ξεχωριστή αναφορά – δείγμα της σημασίας που έχει ο ρόλος των ασθενών – επιφύλαξε στην εκπρόσωπο της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Σωματείων – Συλλόγων Ατόμων με Σακχαρώδη Διαβήτη (Π.Ο.Σ.Σ.Α.Σ.ΔΙΑ.), εξαίροντας τη διαχρονική της προσφορά.

 

- Advertisement -

Ο Βουλευτής Φθιώτιδας, προέβη και σε αναφορές τεχνικού χαρακτήρα, παραθέτοντας σειρά δεδομένων. Συγκεκριμένα, δήλωσε:

  • «Είναι θεμελιώδης η σημασία της καλλιέργειας και εμπέδωσης κουλτούρας πρόληψης, τόσο σε παγκόσμιο όσο και σε εθνικό επίπεδο, πράγμα το οποίο επισημάνθηκε από όλους τους ηγέτες του κόσμου το 2011, στην Πολιτική Διακήρυξη για την Πρόληψη και τον Έλεγχο των Μη Μεταδιδόμενων Νόσων και την Αειφόρο Ανάπτυξη 2016-2030»

 

  • «Η ένταση των προσπαθειών είναι επιτακτική. Τούτο καταδεικνύουν τα πρόσφατα στοιχεία του Παγκοσμίου Οργανισμού Υγείας, του IDF και του ΟΟΣΑ, τα οποία μεταξύ άλλων αναφέρουν ότι:
  • Ο αριθμός των ατόμων με διαβήτη το 2014 υπολογίστηκε στα 422 εκ.
  • Έως το 2035 υπολογίζεται ότι ο αριθμός αυτός θα πλησιάσει και ίσως ξεπεράσει τα 600 εκ.
  • Σε οικονομικούς όρους επίσης το βάρος της αντιμετώπισης είναι τεράστιο, αφού το 2013 οι δαπάνες στην υγεία παγκοσμίως υπολογίστηκαν στα 548 δις δολάρια (11% των συνολικών δαπανών παγκοσμίως)»

 

  • «Τέλος, προκλήθηκαν 5 εκατ. θάνατοι μέσα στο 2014, γεγονός που επιτάσσει τη συλλογική και συντονισμένη δράση όλων. Κυβερνήσεων, της κοινωνίας των πολιτών, του ιδιωτικού τομέα, και των διακυβερνητικών οργανισμών»

 

Τέλος, προέτρεψε τους διοργανωτές να επαναλάβουν αντίστοιχες δράσεις, που θα συμβάλλουν στην περαιτέρω γνώση, στην εκπαίδευση και στη βελτιστοποίηση της σύγχρονης και καινοτόμου αντιμετώπισης του ζητήματος.

 

Share This Article
Leave a Comment

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *