Γ. Οικονόμου: Στρατηγική για την αξιοποίηση των αναπτυξιακών συντελεστών της Φθιώτιδας [video]

Lamianow.gr
By Lamianow.gr Add a Comment
8 Min Read

Για την για την ανάγκη μιας κεντρικής στρατηγικής για επενδύσεις στην ελληνική περιφέρεια και συγκεκριμένα για την ανάγκη αξιοποίησης των αναπτυξιακών συντελεστών της Φθιώτιδας μίλησε από το βήμα της Βουλής κατά τη διάρκεια της συζήτησης για τον Προϋπολογισμό του 2020 ο βουλευτής Φθιώτιδας Γιάννης Οικονόμου.

-Advertisement-

Συγκεκριμένα ο κ. Οικονόμου ζήτησε  από την κυβέρνηση να αναλάβει την “ιδιοκτησία” αυτής της στρατηγικής που μπορεί να οδηγήσει σε δημιουργία νέου πλούτου και πολλών και καλά αμειβόμενων θέσεων απασχόλησης.

Βασικός στόχος του προϋπολογισμού το 2020 είναι η ανάπτυξη. Ανάπτυξη για την ελληνική περιφέρεια σημαίνει επενδύσεις.

Στην Φθιώτιδα τέτοιες επενδύεις είναι η ΠΕΛ, οι ιαματικές πηγές, ο αρχαιολογικός χώρος των Θερμοπυλών, τα εγγειοβελτιωτικά έργα στις όχθες του Σπερχειού, η ανάπτυξη του Λιμανιού στη Στυλίδα. 

- Advertisement -

Επενδύσεις που θα δημιουργήσουν δουλειές και που θα πυροδοτήσουν άλλες μικρότερες επενδύσεις (μεταποιητικές μονάδες, ξενοδοχεία, υπηρεσίες, εμπορικά καταστήματα) που θα δημιουργήσουν και άλλες δουλειές και που θα αυξήσουν τα εισοδήματα και τον παραγόμενο πλούτο.

Ακολουθεί το κείμενο της ομιλίας:

Κύριε πρόεδρε

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι

Έπειτα από σχεδόν 10 χρόνια λιτότητας και προγραμμάτων δημοσιονομικής προσαρμογής, τα στατιστικά στοιχεία για την ελληνική οικονομία δεν μπορούν ακόμα να στηρίξουν την άποψη ότι η χώρα έχει εισέλθει σε μια τροχιά διατηρήσιμης ανάπτυξης

Για αυτό και είναι κρίσιμο να κάνουμε ένα ρεαλιστικό σχεδιασμό για το μέλλον, με οικονομικό ορθολογισμό αλλά και συναίσθηση όχι απλώς των αναγκών αλλά και των απαιτήσεων της κοινωνίας.

Είναι κρίσιμο να ψηφίσουμε και να εφαρμόσουμε ένα  προϋπολογισμό που δεν θα είναι άλλη μια προσπάθεια διαχείρισης δημοσιονομικού έτους , αλλά θα αποτελεί  τμήμα ενός πολυετούς δημοσιονομικού και αναπτυξιακού πλαισίου με στόχο να σταθεροποιήσει τις βασικές πηγές των δημοσίων εσόδων και να ενισχύσει θεμελιώδεις οδηγούς οικονομικής ανάπτυξης. 

Ένα προϋπολογισμό που θα αποτελεί σχέδιο σταδιακής και καλά οργανωμένης υπέρβασης των όρων της αναπτυξιακής κρίσης που δημιούργησε η περίοδος των μνημονίων.

Αυτό ακριβώς επιδιώκουμε καταρτίζοντας ένα σχέδιο προϋπολογισμού που αντικατοπτρίζει τη φιλοσοφία της ΝΕΑΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ και θα μας οδηγήσει να κερδίσουμε το στοίχημα των τριών Α

Ανάπτυξη

Απασχόληση

Αναδιανομή

Φυσικά η Ανάπτυξη δεν είναι απλώς ο πρώτος στόχος αλλά το βασικό προ- απαιτούμενο και για την επίτευξη των άλλων δύο

Για να  πετύχουμε την Ανάπτυξη, την μεγέθυνση της οικονομίας που επιδιώκουμε, εφαρμόζουμε ήδη, σχεδιάσαμε και θα υλοποιήσουμε το επόμενο διάστημα ένα μείγμα πολιτικής που περιλαμβάνει φορολογικά μέτρα, κίνητρα ψυχολογίας, και θεσμικές παρεμβάσεις.

Στο κομμάτι της ψυχολογίας η κυβέρνηση μας κατάφερε να κερδίσει από την πρώτη κιόλας μέρα, τον απαραίτητο χρόνο για την εφαρμογή πολιτικών  που πετυχαίνουν ήδη καλά μεσοπρόθεσμα αποτελέσματα. Η επιτυχία αυτή όμως μας επιβάλει ακόμη περισσότερο να μην απογοητεύσουμε τις προσδοκίες του κόσμου, να μην αδικήσουμε τον ενθουσιασμό και την προσμονή του. Με απλά λόγια μας επιβάλει να έχουμε και την αντίστοιχη συνέχεια.

Στα φορολογικά μειώσαμε τον ΕΝΦΙΑ, τη φορολογία επιχειρήσεων και φυσικών προσώπων, προχωρήσαμε σε αναστολή του ΦΠΑ στα ακίνητα, δώσαμε φορολογικά κίνητρα για την έμμεση ενίσχυση των  εισοδημάτων των εργαζομένων στις επιχειρήσεις. Πρόκειται για μέτρα που σε συνδυασμό με την τακτοποίηση των ληξιπρόθεσμων οφειλών μέσω του προγράμματος των 120 δόσεων και του σχεδίου ΗΡΑΚΛΗΣ  για τα κόκκινα δάνεια οδηγούν στην αύξηση της αγοραστικής δύναμης των νοικοκυριών και άρα στην ενίσχυση της ιδιωτικής κατανάλωσης. 

Της ιδιωτικής κατανάλωσης που είναι ένα κρίσιμο μέγεθος της οικονομικής ανάπτυξης αν αναλογιστεί κανείς ότι αποτελεί το 70% της διάρθρωσης του ΑΕΠ 

Απαραίτητη προϋπόθεση επιτυχίας όμως  αυτής της επιλογής, αυτής της νέας αρχιτεκτονικής που βρίσκεται στον αντίποδα της υπερφορολόγησης που βιώσαμε την προηγούμενη περίοδο, είναι η διεύρυνση της φορολογικής βάσης μέσω κυρίως της καταπολέμησης της φοροδιαφυγής

Πέρα όμως από το κομμάτι της ψυχολογίας, πέρα από το κομμάτι της φορολογίας και την ενίσχυση της ιδιωτικής κατανάλωσης, η ανάπτυξη συνδέεται πρώτα και πάνω από όλα με τις επενδύσεις.

Για να το πετύχουμε αυτό φυσικά και πρέπει να προσελκύσουμε ξένα κεφάλαια. Προφανώς και χρειαζόμαστε άμεσες ξένες επενδύσεις, στο ελληνικό, στο Πειραιά, στα δίκτυα  5G και αλλού.

Όμως σε καμιά χώρα στον αναπτυγμένο κόσμο, σε χώρες με επίπεδα ευημερίας, συνοχής και κοινωνικού κράτους όπως και εμείς τα έχουμε στο μυαλό μας, η ανάπτυξη δεν ήρθε απ’ έξω. Οι ξένες επενδύσεις ακολούθησαν και φυσικά πολλαπλασίασαν  τα οφέλη των εγχώριων επενδύσεων.

Για αυτό  για να πετύχουμε την μεγέθυνση που θέλουμε και όχι μια ανάπτυξη συγκυριακή, έχουμε ανάγκη από πολλές μεγάλες, μεσαίες και μικρές ντόπιες επενδύσεις. Χρειαζόμαστε την αξιοποίηση αναπτυξιακών συντελεστών που υπάρχουν παντού στη χώρα και είτε υπο-αποδίδουν είτε απαξιώνονται στην αδράνεια και την εγκατάλειψη.

Για παράδειγμα στην Φθιώτιδα τέτοιες επενδύεις είναι η ΠΕΛ, οι ιαματικές πηγές, ο αρχαιολογικός χώρος των Θερμοπυλών, τα εγγειοβελτιωτικά έργα στις όχθες του Σπερχειού, η ανάπτυξη του Λιμανιού στη Στυλίδα. Επενδύσεις που θα δημιουργήσουν δουλειές και που θα πυροδοτήσουν άλλες μικρότερες επενδύσεις (μεταποιητικές μονάδες, ξενοδοχεία,  υπηρεσίες, εμπορικά καταστήματα) που θα δημιουργήσουν και άλλες δουλειές και που θα αυξήσουν τα εισοδήματα και τον παραγόμενο πλούτο.

Αυτή είναι η ανάπτυξη που έχει ανάγκη η περιφερειακή Ελλάδα.

Δεν θέλω να ασχοληθώ με το γιατί δεν έγινε τίποτα εδώ και δεκαετίες. Θέλω να κάνουμε ότι πρέπει για να μην χάσουμε και εμείς χρόνο.

Γιατί δεν μπορεί για παράδειγμα  ένα χαρτί δασικού χαρακτηρισμού στις Θερμοπύλες που δεν δόθηκε ποτέ, ένας βιολογικός καθαρισμός στο οικόπεδο του ΕΟΤ στα Καμένα Βούρλα που δεν επαρκεί, πολεοδομικές παραβάσεις στο ρέμα του Πλατυστόμου, το στρεβλό θεσμικό πλαίσιο και η απουσία καινοτόμου σχεδιασμού για την ΠΕΛ  να εξακολουθήσουν να συνιστούν ανυπέρβλητα εμπόδια για την αναπτυξιακή δυναμική που μπορεί να έχει ο τόπος μου.

Και η εικόνα αυτή πιστεύω ότι λίγο πολύ συμβαίνει παντού στην περιφερειακή Ελλάδα 

Τι μπορεί να κάνει το κράτος και η κυβέρνηση μας στην κατεύθυνση αυτή;

Να κινηθεί σε 6 κατευθύνσεις:

  1. Να εκπονήσει άμεσα μια στρατηγική περιφερειακής ανάπτυξης σε όλους τους νομούς της χώρας, αξιοποιώντας κάθε διαθέσιμο χρηματοδοτικό εργαλείο
  2. Να συνεχίσει την παροχή κινήτρων μέσα από την φορολογική πολιτική
  3. Να μειώσει το  μη μισθολογικό κόστος της εργασίας
  4. Να διαμορφώσει συνθήκες πρόσβασης σε ανταγωνιστικό, με άλλες αγορές, τραπεζικό δανεισμό
  5. Να γίνουν ουσιαστικές, και επειδή τα χρήματα είναι περιορισμένα πολύ καλά μελετημένες δημόσιες επενδύσεις και να μην χρησιμοποιείται το ΠΔΕ  ως στρόφιγγα για τα πλεονάσματα και ψηφοθηρικούς τακτικισμούς
  6. Να αντιμετωπίσουμε ουσιαστικά την γραφειοκρατία με πρώτο ουσιαστικό βήμα τον ψηφιακό μετασχηματισμό του κράτους.

 

Κυρίες και κύριοι 

Ο προϋπολογισμός  του 2020 βρίσκεται στη σωστή κατεύθυνση και υποστηρίζει αυτούς τους στόχους για αυτό και με σιγουριά και αισιοδοξία τον υπερψηφίζω 

Share This Article
Follow:
Η ανεξάρτητη ηλεκτρονική εφημερίδα ενημέρωσης της Λαμίας και της Στερεάς Ελλάδας. Γιατί η ενημέρωση χρειάζεται άποψη.
Leave a Comment

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *