Γ. Οικονόμου : H κατοχύρωση των δικαιωμάτων των ΑμεΑ βασική κυβερνητική πολιτική

Lamianow.gr Add a Comment
6 Min Read

Η Γενική Γραμματεία Επικοινωνίας και Ενημέρωσης διοργάνωσε σήμερα Δευτέρα, 11 Ιουλίου, ημερίδα με θέμα «Άτομα με Αναπηρία και Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης», στην έδρα της, επί της οδού Φραγκούδη 11 & Αλεξάνδρου Πάντου στην Καλλιθέα.

Η τοποθέτηση του Υπουργού παρά τω Πρωθυπουργώ, κυβερνητικού εκροσώπου και βουλευτή ΝΔ Φθιώτιδας, Γιάννη Οικονόμου

Η σημερινή ημερίδα για τα Άτομα με Αναπηρία στα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης αποτελεί μία ζωντανή απόδειξη του στόχου και της προσπάθειας της Γενικής Γραμματείας Επικοινωνίας και Ενημέρωσης να γίνει προσβάσιμη σε όλους.

Η κατοχύρωση των δικαιωμάτων των ατόμων με αναπηρία είναι πρωτίστως ένα ζήτημα το οποίο ανάγεται στην ποιότητα της Δημοκρατίας και η βασική κυβερνητική πολιτική, η οποία συνδέεται με όλους τους πολίτες, κατεξοχήν όμως με τους ευάλωτους πολίτες και ειδικά για τα άτομα με αναπηρία, είναι ο πιο σημαντικός δείκτης για την ποιότητα της ουσιαστικής Δημοκρατίας.

Αυτό πρέπει να είναι και αυτό είναι το καταληκτικό συμπέρασμα κάθε κουβέντας, κάθε συζήτησης, κάθε δράσης και πρωτοβουλίας. Γιατί, προφανώς κάθε πρωτοβουλία προς την κατεύθυνση αυτή είναι σημαντική και δεν μπορούμε να στεκόμαστε στο τι πολιτικό πρόσημο φέρει. Γιατί δεν θεωρώ ότι χρειάζεται ιδιαίτερη ανάλυση και ιδιαίτερη επιχειρηματολογία, γιατί είναι θέμα τιμής και υποχρέωση όλων μας.

Ο Παραολυμπιονίκης μας, Αντώνης Τσαπατάκης, το έχει πει με τον καλύτερο τρόπο που μπορεί να το διατυπώσει κάποιος: «Στο δικαίωμα για «ζωή» δεν πρέπει να υπάρχουν διακρίσεις. Δεν υπάρχουν κατηγορίες ανθρώπων. Υπάρχουν μόνο άνθρωποι».

Στο επίκεντρο της κυβερνητικής πολιτικής είναι σταθερά η κοινωνία. Και όταν μιλάμε για κοινωνική πολιτική δεν μπορούμε να αποκλείουμε κανέναν. Με σχέδιο και συντονισμένες προσπάθειες, πιστοί σε όλες μας τις αρχές και τις αξίες, η Κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη και της Νέας Δημοκρατίας εδώ και 3 χρόνια έχει προχωρήσει σε συμπεριληπτικές μεταρρυθμίσεις τομές για τα Άτομα με Αναπηρία. Το Εθνικό Σχέδιο Δράσης για τα Δικαιώματα των Ατόμων με Αναπηρία, που μας παρουσίασε ο Υπουργός Επικρατείας, Γιώργος Γεραπετρίτης, ήταν η πρώτη πρωτοβουλία που ανέλαβε η παρούσα κυβέρνηση μετά την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης το καλοκαίρι του 2019.

Το Εθνικό Σχέδιο ένωσε όλες τις επιμέρους δράσεις, τις έβαλε κάτω από μια ενιαία ομπρέλα με έξι πυλώνες και 30 δράσεις. Τα Μέσα μαζικής Ενημέρωσης είναι ένας τομέας που έχουν γίνει σοβαρές προσπάθειες, ώστε να απευθύνονται σε όλους χωρίς αστερίσκους. Δε λέει κανείς πως όλα είναι ρόδινα, αν όλα ήταν εξάλλου καλά δε θα ήμασταν σήμερα εδώ. Έχουν γίνει σοβαρά βήματα προς τα εμπρός στο χώρο των οπτικοακουστικών μέσων, ένα χώρο που τρέχει και μετασχηματίζεται με αστραπιαία ταχύτητα.

Καθοριστικό σημείο των πρωτοβουλιών μας είναι η ο Νόμος 4779 του 2021 και συγκεκριμένα το άρθρο 10, που ενσωματώνει την ευρωπαϊκή οδηγία για την προσβασιμότητα των οπτικοακουστικών μέσων. Μάλιστα, ήμασταν από τις πρώτες χώρες που προχωρήσαμε στην ενσωμάτωση της οδηγίας διευκολύνοντας και ενισχύοντας την πρόσβαση στα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης στα Άτομα με Αναπηρία.
Ενδεικτικά και σύμφωνα με το Νόμο πλέον:

1. Οι πάροχοι υπηρεσιών μέσων επικοινωνίας οφείλουν να αυξάνουν, συνεχώς και προοδευτικά, την προσβασιμότητα των υπηρεσιών τους σε άτομα με αναπηρία. Η προσβασιμότητα στις υπηρεσίες επιτυγχάνεται, ιδίως, με τον υποτιτλισμό των προγραμμάτων, τη χρήση νοηματικής γλώσσας, την ακουστική περιγραφή και τον προφορικό υποτιτλισμό.

2. Οι πάροχοι υπηρεσιών μέσων επικοινωνίας υποβάλλουν μέσα στο πρώτο δίμηνο κάθε έτους έκθεση στο Ε.Σ.Ρ. και στη Διεύθυνση Εποπτείας Μέσων Ενημέρωσης της Γενικής Γραμματείας Επικοινωνίας και Ενημέρωσης, σχετικά με την εφαρμογή των μέτρων μέτρων ενώ η Διεύθυνση Εποπτείας Μέσων Ενημέρωσης οφείλει να υποβάλλει έως τη 19η Δεκεμβρίου 2022, και στη συνέχεια ανά τριετία, έκθεση στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, σχετικά με την εφαρμογή τους.

3. Οι πάροχοι υπηρεσιών μέσων επικοινωνίας οφείλουν να αναπτύσσουν σχέδια για τη σταδιακή αύξηση της προσβασιμότητας των υπηρεσιών τους σε άτομα με αναπηρία. Τα σχέδια αυτά κοινοποιούνται στο Ε.Σ.Ρ., καθώς και στη Διεύθυνση Εποπτείας Μέσων Ενημέρωσης της Γενικής Γραμματείας Επικοινωνίας και Ενημέρωσης.

4. Το Ε.Σ.Ρ., σε συνεργασία με κάθε άλλη αρμόδια Αρχή ή φορέα, οφείλει να παρέχει στα άτομα με αναπηρία πληροφορίες σχετικές με την προσβασιμότητα στα προγράμματα των παρόχων υπηρεσιών μέσων επικοινωνίας, καθώς και τη δυνατότητα υποβολής καταγγελιών, σχετικά με ζητήματα προσβασιμότητας, μέσω ειδικού ιστοτόπου.

5. Οι πάροχοι υπηρεσιών μέσων επικοινωνίας οφείλουν να παρέχουν, κατά τρόπον προσιτό και κατανοητό σε άτομα με αναπηρία, τις πληροφορίες έκτακτης ανάγκης, συμπεριλαμβανομένων των δημόσιων ενημερώσεων και ανακοινώσεων σε περιπτώσεις φυσικών καταστροφών.

Ταυτόχρονα, με τροπολογία που περάσαμε το Νοέμβριο του 2021 προβλέπεται η μετάδοση δελτίων ειδήσεων στη νοηματική́ γλώσσα, με ταυτόχρονη αναγραφή́ υποτίτλων, διάρκειας τουλάχιστον επτά́ λεπτών της ώρας μεταξύ́ των ωρών 13:00 μ.μ. έως 23:00 μ.μ. να είναι υποχρεωτική́ για τους παρόχους γενικού́ ένημερωτικού́ περιεχομένου.

Παράλληλα, προβλέπεται οι πάροχοι γενικού́ ενημερωτικού́ περιεχομένου να οφείλουν να διαθέτουν ως κατ’ αίτηση περιεχόμενο, όπως είναι γνωστό video on demand, μέσω του επίσημου ιστοτόπου τους χωρίς χρέωση για τον χρήστη τα εν λόγω δελτία ειδήσεων για περίοδο τουλάχιστον μιας εβδομάδας από́ την ημερομηνία μετάδοσης τους, οι παρουσιαστές της ελληνικής νοηματικής γλώσσας επιλέγονται από́ τους παρόχους περιεχομένου μετά από́ πρόταση της Ομοσπονδίας Κωφών Ελλάδος.

Όλες οι δράσεις έχουν ένα κοινό χαρακτηριστικό: οι συμπεριληπτικές πολιτικές, μας ενδιαφέρει να συμπεριλαμβάνονται όλοι οι πολίτες. Μόνο έτσι μπορούμε να μιλάμε για ισότητα και συμπερίληψη. Μόνο έτσι όλοι οι συμπολίτες μας θα έχουν το δικό τους δίκαιο μερίδιο ανάπτυξης και κανείς δε θα μείνει πίσω.

Share This Article
Leave a comment

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Exit mobile version