Ο πρωτογενής τομέας πάγια προτεραιότητα της Κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας
Ο Υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ, Κυβερνητικός Εκπρόσωπος και Βουλευτής Φθιώτιδας, Γιάννης Οικονόμου, βρέθηκε το Σάββατο 8 Οκτωβρίου στη Στυλίδα για την εκδήλωση «Ολοκλήρωση διαβούλευσης Πρόσκλησης Leader για την επιλογή Στρατηγικών Τοπικής Ανάπτυξης με πρωτοβουλία τοπικών κοινοτήτων του ΣΣ ΚΑΠ 2023-2027», που διοργάνωσε η Γενική Γραμματεία Ενωσιακών Πόρων και Υποδομών του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.
Ο Γιάννης Οικονόμου εξήρε τη σημασία της γεωργίας και της κτηνοτροφίας, ως πυλώνες της ελληνικής οικονομίας και τόνισε ότι η ανάπτυξη του πρωτογενούς τομέα αποτελεί πάγια προτεραιότητα της Κυβέρνησης και του Πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη.
Εστίασε, παράλληλα, στις δυνατότητες εξέλιξης που έχει ο Νομός προς αυτή την κατεύθυνση, με την ελαιοκαλλιέργεια να έχει διαδραματίσει διαχρονικά καταλυτικό ρόλο στην ανάπτυξη και τη διαμόρφωση της ταυτότητας της περιοχής.
Ο Υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ, Κυβερνητικός Εκπρόσωπος και Βουλευτής Φθιώτιδας, Γιάννης Οικονόμου, ανέφερε μεταξύ άλλων στην ομιλία του στη Στυλίδα:
«Είναι η τρίτη φορά που συναντιόμαστε εδώ, στη Φθιώτιδα, με αφορμή την ολοκλήρωση διαβούλευσης για το Leader και την επιλογή Στρατηγικών Τοπικής Ανάπτυξης. Μετά την Αμφίκλεια, πριν από περίπου ένα χρόνο και το Δομοκό, μέσα στο καλοκαίρι, σήμερα είναι η Στυλίδα. Η απόφαση για τις εκδηλώσεις αυτές πάρθηκε όταν ολοκληρώθηκε η συμφωνία για την νέα ΚΑΠ την άνοιξη του 2021 -την περίοδο εκείνη είχα την τιμή να είμαι Υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης- και η συμφωνία αυτή τηρήθηκε στο ακέραιο από την ηγεσία του Υπουργείου, δείγμα της συνέχειας που χαρακτηρίζει την πολιτική μας αλλά και του σεβασμού των δεσμεύσεων που αναλαμβάνουμε συλλογικά ανεξαρτήτως προσώπων.
Η Στυλίδα είναι το κέντρο της Ανατολικής Φθιώτιδας, αλλά και η καρδιά της επιτραπέζιας ελιάς στην Πατρίδα μας. Η ελαιοκαλλιέργεια είναι το βασικό χαρακτηριστικό της περιοχής, καθώς αποτελεί το 25% της ενασχόλησης με τον πρωτογενή τομέα στη Φθιώτιδα. Έχει διαδραματίσει διαχρονικά καταλυτικό ρόλο στην ανάπτυξη της περιοχής και την διαμόρφωση της ταυτότητάς της. Υπάρχουν, όμως, και η κτηνοτροφία και η αλιεία, γεγονός που προσδίδει στην περιοχή μεγαλύτερη αξία σε ό,τι αφορά στη συμμετοχή της στην ελληνική παραγωγή.
Ο αγροτικός τομέας στην Ελλάδα ανέκαθεν αποτελούσε παράγοντα ανάπτυξης και απασχόλησης σε εθνικό και περιφερειακό επίπεδο. Σήμερα, στο κατώφλι της επόμενης μέρας, τα πράγματα είναι διαφορετικά. Ο πρωτογενής τομέας παρουσιάζει σημαντικά περιθώρια βελτίωσης και κυρίως μετασχηματισμού.
Η αντιμετώπιση των διαρθρωτικών αδυναμιών είναι απαραίτητη προκειμένου να “ξεκλειδωθεί” η δυναμική του τομέα σε ένα διεθνές περιβάλλον, στο οποίο οι προοπτικές για τα αγροτικά προϊόντα διαφαίνονται μεν θετικές, αλλά υπάρχει και τεράστιος ανταγωνισμός. Ειδικά η κρίση, σήμανε την ευκαιρία για την ανατροπή, προς το καλύτερο, της κατάστασης στον πρωτογενή τομέα. Αυτό σημαίνει να καταστήσουμε τον γεωργό εξωστρεφή, καινοτόμο, ανθεκτικό και συνεπώς βιώσιμο.
Βασικό όχημα σε αυτό το μετασχηματισμό είναι να αξιοποιήσουμε τον προσανατολισμό που προσφέρει η νέα ΚΑΠ και τα υπόλοιπα χρηματοδοτικά εργαλεία, όπως το Ταμείο Ανάκαμψης, στο μέγιστο δυνατό και να τον προσαρμόσουμε απόλυτα στα δομικά χαρακτηριστικά, αλλά και στις επιτακτικές ανάγκες του ελληνικού αγροτικού τομέα
Ο πρωτογενής τομέας αλλάζει. Η γεωργική πολιτική αλλάζει. Αλλάζει φιλοσοφία, γιατί έχει πια αλλάξει ο κόσμος. Αυτό είναι το δεδομένο. Εμείς δεν μπορούμε να μείνουμε ίδιοι. Αυτό είναι το αυτονόητο ζητούμενο. Αν μείνουμε ίδιοι, θα χάσουμε χρήματα. Αν μείνουμε ίδιοι, θα χάσουμε το τρένο που οδηγεί στο μέλλον. Αυτές θα είναι οι συνέπειες. Και θα είναι καταστροφικές για τους ανθρώπους και τον τόπο. Αυτό δεν θα το επιτρέψουμε.
Χρειάζεται όλοι να ενώσουμε δυνάμεις, γιατί δεν μιλάμε μόνο για το μέλλον του πρωτογενούς τομέα. Το μέλλον του πρωτογενούς τομέα είναι άρρηκτα συνδεδεμένο με το αναπτυξιακό μέλλον της χώρας, με το μέλλον της ελληνικής υπαίθρου, με την επιβίωση της Ελλάδας και του Εθνους μας».
Ο Υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ, Κυβερνητικός Εκπρόσωπος και Βουλευτής Φθιώτιδας, Γιάννης Οικονόμου, ανέφερε χαρακτηριστικά το παράδειγμα του Δημογραφικού ως μέρος του ολιστικού σχεδίου ανασυγκρότησης της περιοχής, κάνοντας ιδιαίτερη αναφορά στο παραγωγικό ρόλο που μπορεί να διαδραματίσει ο πρωτογενής τομέας προς την κατεύθυνση αυτή.
«Η Φθιώτιδα έχει πληγεί από το Δημογραφικό. Η ανάπτυξη μπορεί να συνεισφέρει στην αναστροφή της κατάστασης. Η Φθιώτιδα χρειάζεται ένα τοπικό ολιστικό σχέδιο, που θα
καλύπτει κάθε πλευρά της τοπικής ζωής σε όλο το Νομό. Η επιμέρους μετρολογία δεν είναι λύση. Χρειάζεται ένα σχέδιο με ορίζοντα μια γενιά, στο οποίο θα δεσμευτούν όλοι οι τοπικοί παράγοντες και θα το υπηρετήσουν πιστά σε βάθος χρόνου.
Δική μας δουλειά είναι να στηρίξουμε ουσιαστικά τον οικονομικό πυλώνα της αγροδιατροφής στον τόπο μας. Η Κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη αντιλαμβάνεται στο σύνολο της τον κρίσιμο και καθοριστικό ρόλο που μπορεί και πρέπει να διαδραματίσει ο πρωτογενής τομέας στην παραγωγική ανασυγκρότηση του τόπου μας».
Ολοκληρώνοντας την ομιλία του, ο Γιάννης Οικονόμου υποστήριξε: «Μεγάλος κερδισμένος του μετασχηματισμού του πρωτογενούς τομέα είναι ο τόπος μας. Είναι η χώρα μας. Είναι ο Νομός μας. Όταν περισσότεροι νέοι μας επιστρέψουν στην ύπαιθρο, όταν η γη μας αποδώσει καλύτερους καρπούς, όταν η ανάπτυξη στηριχτεί στον αγροτικό μας κόσμο, όταν η Ελληνίδα και ο Έλληνας αγρότης πατήσουν πιο γερά στα πόδια τους και ζουν με αξιοπρέπεια θα έχουμε κερδίσει όλοι. Θα έχει κερδίσει η Φθιώτιδα. Θα έχει κερδίσει η Ελλάδα».