Φυσικό αέριο: Το έκτακτο σχέδιο που έχει εκπονήσει το υπουργείο Ενέργειας και το σήμα κινδύνου από Μητσοτάκη

Lamianow.gr
By Lamianow.gr Add a Comment
6 Min Read

Μέσα σε ένα κλίμα τρόμου όπου η απόλυτη ενεργειακή καταιγίδα ετοιμάζεται να πλήξει την Ευρώπη ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης έκρουσε ξανά το καμπανάκι κινδύνου και ζήτησε τολμηρά μέτρα από την Κομισιόν με αιχμή το πλαφόν στο φυσικό αέριο – Επιπλέον δικλείδα ασφαλείας για την Ελλάδα η εκφόρτωση εξτρά φορτίων LNG στη Ρεβυθούσα

-Advertisement-

Διαβλέποντας την απόλυτη ενεργειακή καταιγίδα για νοικοκυριά και επιχειρήσεις στην Ευρώπη τον προσεχή χειμώνα από το ασταμάτητο ράλι των τιμών της ενέργειας, αλλά και τις πληθωριστικές πιέσεις που δοκιμάζουν τις αντοχές των εθνικών προϋπολογισμών των κρατών μελών εξαιτίας των εκβιασμών της Ρωσίας, ο Κυριάκος Μητσοτάκης κρούει πλέον με ακόμα μεγαλύτερη ένταση το καμπανάκι κινδύνου προς την Κομισιόν για ταχεία λήψη τολμηρών αποφάσεων, με αιχμή την επιβολή πλαφόν συνολικά στη χονδρική τιμή του φυσικού αερίου που εισάγεται στην Ε.Ε. είτε μέσω αγωγών είτε με τη μορφή LNG.

Καμπανάκι Μητσοτάκη στην Ε.Ε. για την καθυστέρηση αντίδρασης

«Αν δεν προσθέσουμε στην εσωτερική ”δύναμη πυρός” που μπορούν να προσφέρουν οι προϋπολογισμοί μας, την Ευρωπαϊκή ”δύναμη πυρός” μιας συντονισμένης αντίδρασης, φοβάμαι ότι βρισκόμαστε μπροστά σε έναν πολύ δύσκολο χειμώνα και ότι η κοινωνική συνοχή θα αρχίσει να δοκιμάζεται», υπογράμμισε χθες ο Πρωθυπουργός από την ετήσια συνάντηση της Κ.Ο. του ΕΛΚ στην Κρήτη, ενώ έχει τονίσει επανειλημμένα τον κίνδυνο η αναποφασιστικότητα της Ε.Ε. να λειτουργήσει ως τροφή που θα ενισχύσει το λαϊκισμό.

Plan B plus με αιχμή το LNG για την επάρκεια της Ελλάδας

Πέραν του κόστους, μείζον ζήτημα αποτελεί και η εφοδιαστική επάρκεια κάθε χώρας. Σύμφωνα με πληροφορίες του Reader, στο έκτακτο σχέδιο που έχει ήδη εκπονήσει το Υπουργείο Ενέργειας για τη θωράκιση της Ελλάδας ακόμα και στο ακραίο σενάριο πλήρους διακοπής της ροής φυσικού αερίου από τη Ρωσία, προστίθεται τώρα μία επιπλέον δικλείδα ασφαλείας για εκφόρτωση εξτρά φορτίων LNG στη Ρεβυθούσα για ένα διάστημα 5 μηνών μέσω μίας σημαντικής συμφωνίας που έχει συνάψει ο Κώστας Σκρέκας. Οι λεπτομέρειες αναμένεται να ανακοινωθούν πιθανόν και εντός του επόμενου 24ωρου. Ο ίδιος πάντως κατά πληροφορίες τόνισε στο Υπουργικό Συμβούλιο ότι υπάρχει ενεργειακή επάρκεια για τη χώρα μας, ενώ ο Υπουργός Ανάπτυξης Άδωνις Γεωργιάδης, μιλώντας στο European Economic Conference της Frankfurter Allgemeine Zeitung στο Βερολίνο, διαβεβαίωσε ότι η Ελλάδα έχει προετοιμαστεί και δεν πρόκειται να αντιμετωπίσει blackout το χειμώνα.

- Advertisement -

Πίεση στην Ε.Ε. για το πλαφόν στη χονδρική τιμή του φυσικού αερίου

Η Ελλάδα εν τω μεταξύ αυξάνει το ενεργό pressing στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή για το μέτρο του πλαφόν στη χονδρική τιμή του φυσικού αερίου, συντάσσοντας με 14 ακόμα χώρες επιστολή, ώστε η Κομισιόν να καταθέσει σχετική πρόταση στο κρίσιμο Συμβούλιο των Υπουργών Ενέργειας μεθαύριο Παρασκευή, με στόχο να υπάρξει μία προεργασία και να ανοίξει παράθυρο γεφύρωσης των διαφορών στο τακτικό Ευρωπαϊκό Συμβούλιο στις 20 -21 Οκτωβρίου. Η αρχική πρωτοβουλία Ελλάδας, Ιταλίας, Βελγίου και Πολωνίας ενίσχυσε δραστικά τη δυναμική της με τις 11 επιπλέον χώρες, που δηλώνουν έτοιμες να συνυπογράψουν την επιστολή. Στο γραφείο του Κώστα Σκρέκα επικρατεί αναβρασμός καθώς οι συνεννοήσεις είναι διαρκείς για την οριστικοποίηση του κειμένου και των υπογραφόντων. Το μήνυμα όμως θα είναι σαφές: δεν υπάρχει πλέον πολυτέλεια χρόνου – μια αποτελεσματική συντονισμένη αντίδραση της Ευρωπαϊκής Ένωσης επιβάλλεται εδώ και τώρα.

-Advertisement-
=Advertisement=

Το ζήτημα είναι βέβαιο ότι θα βρεθεί στο επίκεντρο της συζήτησης που θα έχει ο Πρωθυπουργός με την Ούρσουλα Φον ντερ Λάιεν το Σάββατο στη Σόφια στο περιθώριο της επίσημης έναρξης της εμπορικής λειτουργίας του διασυνδετήριου αγωγού φυσικού αερίου Ελλάδας-Βουλγαρίας IGB, με τον οποίο η νοτιοανατολική Ευρώπη κάνει ένα ακόμα βήμα για την απεξάρτηση από το ρωσικό φυσικό αέριο.

Ελληνική πρόταση για Ευρωπαϊκό Ταμείο 80 δις

Παράλληλα, η ελληνική κυβέρνηση αναλαμβάνει κι άλλες πρωτοβουλίες για τη θωράκιση των ευρωπαϊκών κοινωνιών από την εκτόξευση των τιμών στην ενέργεια, τη δημιουργία δημοσιονομικού χώρου για την έμπρακτη στήριξη οικιακών καταναλωτών και επιχειρήσεων, τη μεγιστοποίηση της ενεργειακής ασφάλειας και την ενίσχυση υποδομών εναλλακτικών πηγών ενέργειας. Πρόταση για τη δημιουργία Ευρωπαϊκού Ταμείου με εκτιμώμενα έσοδα 9 δισεκατομμυρίων ευρώ ετησίως από την επιβολή ειδικού τέλους ύψους 10 ευρώ ανά θερμική μεγαβατώρα στις ευρωπαϊκές εταιρείες ηλεκτροπαραγωγής για τις ποσότητες του φυσικού αερίου που χρησιμοποιείται αποκλειστικά για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας και δυνατότητα αύξησής του στα 80 δις με χαμηλότοκο δάνειο από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων, κατέθεσε ο Υπουργός Ενέργειας, Κώστας Σκρέκας.

Έμφαση στην καθημερινότητα του πολίτη

Ανεξαρτήτως των ευρωπαϊκών αποφάσεων πάντως ο Πρωθυπουργός έχει δεσμευτεί ότι κανείς δεν θα μείνει απροστάτευτος, εξαντλώντας κάθε δημοσιονομικό περιθώριο, αλλά χωρίς να ναρκοθετείται η επόμενη μέρα. Ο ίδιος μάλιστα δίνοντας έμφαση στην καθημερινότητα του πολίτη, τόνισε στο χθεσινό Υπουργικό Συμβούλιο πως πέραν των μέτρων που εξήγγειλε από τη ΔΕΘ για ηλεκτρικό ρεύμα, φυσικό αέριο, καύσιμα και πετρέλαιο θέρμανσης, θα πρέπει να μπουν στο μικροσκόπιο και οι τιμές στα ράφια των super market, όπου διαπιστώνεται ότι μετακυλύεται το ενεργειακό κόστος τινάζοντας στον αέρα τους οικογενειακούς προϋπολογισμούς. Για το θέμα, δε, επίκεινται συναντήσεις του Υπουργού Ανάπτυξης με τους ιδιοκτήτες μεγάλων αλυσίδων με στόχο τη συγκράτηση των τιμών στο μέτρο του δυνατού.

reader.gr

Share This Article
Follow:
Η ανεξάρτητη ηλεκτρονική εφημερίδα ενημέρωσης της Λαμίας και της Στερεάς Ελλάδας. Γιατί η ενημέρωση χρειάζεται άποψη.
Leave a comment

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *