Φυσικό αέριο: Πώς φτάσαμε στην ανακοίνωση για πιθανό σούπερ-κοίτασμα νότια της Κρήτης

lamianow
By lamianow Add a Comment
2 Min Read

Χρειάστηκαν δεκαετίες άκαρπων ερευνών κι αστοχιών, για να φτάσουμε σήμερα στην ελπίδα ότι «το Άγιο Δισκοπότηρο» των υδρογονανθράκων μπορεί να στηρίξει την αναπτυξιακή προσπάθεια της χώρας

Οι ενδείξεις για ύπαρξη σημαντικού κοιτάσματος υδρογονανθράκων στην περιοχή της Κρήτης αναπτερώνει τις ελπίδες για ενεργειακή αυτάρκεια της χώρας μας στις επόμενες περίπου επτά δεκαετίες. Ωστόσο, το ενδιαφέρον εντός κι εκτός Ελλάδας για υδρογονάνθρακες στην ελληνική επικράτεια, ξεπερνά τον ένα αιώνα.

Από το 1903, όταν η βρετανική εταιρεία London Oil Developments εκδήλωσε ενδιαφέρον να ερευνήσει πιθανή ύπαρξη πετρελαίου στις περιοχές της Ζακύνθου, της βορειοδυτικής Πελοποννήσου και του Έβρου, μέχρι τη δεκαετία του ’60, όταν για πρώτη φορά ξεκίνησαν εκτεταμένες έρευνες σε χερσαίες περιοχές της Ελλάδας, η περίοδος αυτή χαρακτηρίζεται από κατά καιρούς εκδηλώσεις ενδιαφέροντος για εξόρυξη υδρογονανθράκων και ανεπιτυχείς έρευνες.

Αμέσως μετά τη Μεταπολίτευση (1975) η ελληνική κυβέρνηση ιδρύει τον πρώτο φορές διαχείρισης των δικαιωμάτων του ελληνικού δημοσίου στη διαχείριση υδρογονανθράκων, τη “Δημόσια Επιχείρηση Πετρελαίου”, η οποία στη συνέχεια μετονομάστηκε σε “Ελληνικά Πετρέλαια- ΕΛΠΕ”. Από τότε μέχρι το 2000 το ελληνικό δημόσιο παραχώρησε 24 ερευνητικές άδειες για υδρογονάνθρακες, αποτέλεσμα των οποίων είναι η ανακάλυψη του κοιτάσματος πετρελαίου στην περιοχή του Κατακόλου Ηλείας, καθώς και ενός άλλου κοιτάσματος φυσικού αερίου στην περιοχή της Επανομής Θεσσαλονίκης.

Πηγή: newmoney.gr

Share This Article
Leave a Comment

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *