Παρέμβαση του εισαγγελέα του Αρείου Πάγου – Έρευνα για «ύποπτες» περιπτώσεις σε Ανατολική και Κεντρική Μακεδονία, Θράκη, Δυτική Ελλάδα, Κυκλάδες και Κρήτη – ΕΔΕ για 4 υγειονομικούς του «Γεννηματάς» στη Θεσσαλονίκη
Ακολουθώντας το μονοπάτι των ψηφιακών καταχωρήσεων της διοικητικής υπαλλήλου στον Παλαμά στο εθνικό σύστημα εμβολιασμών, προληπτικούς ελέγχους πραγματοποιεί σε τουλάχιστον δέκα περιοχές της χώρας η Εθνική Επιτροπή Διαφάνειας, προκειμένου να εντοπιστούν οι 33 κάτοχοι πλαστών πιστοποιητικών (αριθμός που έχει ταυτοποιηθεί μέχρι τώρα), αλλά και η μέχρι σήμερα συμπεριφορά τους, καθώς εμπλέκονται και ανεμβολίαστοι υγειονομικοί.Αφορμή για την επέκταση των ελέγχων σε 10 περιοχές της χώρας (πλην Θεσσαλονίκης, Καρδίτσας και Κοζάνης) ήταν ο εντοπισμός «μοτίβου απάτης», καθώς καμπανάκι χτύπησε κάποιο από τα τρία «πιθανά σενάρια» που εξετάζει η Εθνική Αρχή Διαφάνειας, δηλαδή ενδείξεις για:
· πλαστό πιστοποιητικό εμβολιασμού
· πλαστό πιστοποιητικό νόσησης
· πλαστό έγγραφο rapid test, ώστε οι εμπλεκόμενοι να ταξιδεύουν χωρίς κυρώσεις.
Ορόσημο – κλειδί
Το δίκτυο των ελέγχων, ωστόσο, τροφοδοτεί το ίδιο το εμβολιαστικό κέντρο στον Παλαμά Καρδίτσας, όπου έχουν πραγματοποιηθεί 31.000 εμβολιασμοί, αλλά και με τις δύο δόσεις έχουν εμβολιαστεί 16.000 άτομα. Με δεδομένο ότι στο επίμαχο εμβολιαστικό κέντρο έχουν σημειωθεί και 5.000 αλλαγές ταχυδρομικού κώδικα για να κάνουν χρήση του εμβολίου της Pfizer, υπολείπονται οι «ύποπτοι» εμβολιασμοί, οι οποίοι «σκανάρονται» από ελεγκτικά κλιμάκια. Σημαντική παράμετρος για την εξιχνίαση της υπόθεσης είναι και το ορόσημο της 13ης Ιουλίου, οπότε και ανακοινώθηκε η υποχρεωτικότητα των εμβολιασμών για τους υγειονομικούς, με τους αρμόδιους να εξετάζουν κυρίως την εμβολιαστική αλληλουχία του Αυγούστου.
Παράλληλα, στα ζητούμενα της υπόθεσης είναι αν η κυρίως εμπλεκόμενη διοικητική υπάλληλος δρούσε με τη συνέργεια και άλλων προσώπων του οικείου εμβολιαστικού κέντρου, αλλά και η διασπορά των πλαστών πιστοποιητικών που εξέδωσε, στοιχεία τα οποία αναμένεται να διαλευκάνει και το πόρισμα της Ένορκης Διοικητικής Εξέτασης που διέταξε ο Υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης στην 5η ΥΠΕ και παραδόθηκε σήμερα στις Αρχές.
Πρόθεση, άλλωστε, αποτελεί η ταχεία και εις βάθος διερεύνηση της υπόθεσης, όπως φάνηκε από τη σημερινή συνάντηση του Υπουργού Προστασίας του Πολίτη, Τάκη Θεοδωρικάκου με τον Προϊστάμενο της Διεύθυνσης Εσωτερικών Υποθέσεων της ΕΛ.ΑΣ, Υποστράτηγο Ηλία Κοσσυβάκη, προκειμένου η έρευνα να κινηθεί εις βάθος και με απτά αποτελέσματα, ενώ Ένορκη Διοικητική Εξέταση διατάχθηκε για τους τέσσερις υγειονομικούς του Νοσοκομείου Γ.Γεννηματάς στη Θεσσαλονίκη, οι οποίοι κατείχαν πλαστό πιστοποιητικό εμβολιασμού με προέλευση τον Παλαμά Καρδίτσας.
Παράλληλα, συνεχίζονται και οι έρευνες στο Μαμάτσειο Νοσοκομείο Κοζάνης, όπου μία νοσηλεύτρια έφερε πιστοποιητικό εμβολιασμού από τον Παλαμά Καρδίτσας, αλλά και ακόμη δύο περιπτώσεις σε Κέντρα Υγείας του νομού.
Η «πανσπερμία» πλαστών πιστοποιητικών ανά την Ελλάδα, με τον μεγαλύτερο όγκο να εντοπίζεται στη Βόρεια Ελλάδα, είχε ως αποτέλεσμα την αυστηρή προειδοποίηση του Υπουργού Υγείας, Θάνου Πλεύρη. Σε σχόλιό του στο twitter, o Υπουργός ανέφερε πως «Τα «μαϊμού» πιστοποιητικά εμβολιασμού συνιστούν απειλή για τη δημόσια υγεία. Έδωσα εντολή στους διοικητές των ΥΠΕ για συνεχείς ελέγχους και όπου εντοπίσουν περιστατικά η διαδρομή είναι εισαγγελέας, πειθαρχικό και διαθεσιμότητα», ενώ η ευρεία διασπορά των εικονικών εμβολιασμών προκάλεσε σήμερα και την παρέμβαση του Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, Βασίλη Πλιώτα, ζητώντας – με εγκύκλιό του- από τους εισαγγελείς Πρωτοδικών και Εφετών όλης της χώρας να επαγρυπνούν και να παρεμβαίνουν άμεσα όταν πληροφορούνται ανάλογες περιπτώσεις και να επιλαμβάνονται αμελλητί του ποινικού μέρους των υποθέσεων αυτών.
Την ίδια ώρα, αγκάθι για τον εκτροχιασμό της διασποράς του κορωνοϊού αποτελεί η γεωγραφική διασπορά των πλαστών πιστοποιητικών, καθώς η διάδοσή τους φέρεται να εκτείνεται από την Ανατολική Μακεδονία μέχρι την Κρήτη.
Ανατολική Μακεδονία- Θράκη
Δέκα πιστοποιητικά νόσησης εξετάζονται ήδη από τη διοίκηση του Νοσοκομείου Καβάλας, ενώ ο Διοικητής του Νοσοκομείου, Κωνσταντίνος Κλειτσιώτης προχωρά στη διαδικασία της επαλήθευσής τους, ώστε να μην τίθεται θέμα αμφισβήτησης.
Ισχυρός αντιεμβολιαστικός πυρήνας δρα και στη Δράμα, σύμφωνα με τη Γενική Γραμματέα του Ιατρικού Συλλόγου, Όλγα Βασιλείου. Η τελευταία, μάλιστα, τονίζει ότι το τελευταίο διάστημα άτομα που αντίκεινται στον εμβολιασμό, επιχειρούν να νοσήσουν, ώστε να αποφύγουν τη λήψη του εμβολίου.
Κεντρική Μακεδονία
Σε πονοκέφαλο εξελίσσεται και η παρουσία πλαστών πιστοποιητικών των 4 υγειονομικών στο Νοσοκομείου Γ.Γεννηματάς στη Θεσσαλονίκη, καθώς πρόκειται για κεντρικό νοσοκομείο της πόλης, ενώ εξετάζεται αν η «φάμπρικα» των πλαστών πιστοποιητικών είχε επεκταθεί και σε άλλα νοσοκομεία της πόλης.
Δυτική Ελλάδα
Στο μεταξύ, σοκάρει το πανελλήνιο η σημερινή αποκάλυψη για τη δράση γιατρού στο Νοσοκομείο Μεσολογγίου, ο οποίος φέρεται πως έλαβε δείγμα από θετικό ασθενή στα εξωτερικά ιατρεία, για να εκδώσει πιστοποιητικό νόσησης σε ανεμβολίαστο συνάδελφό του.
Έντονη πίεση του ιατρικού κόσμου, αλλά και προσφορά αντιτίμου για την έκδοση πλαστών πιστοποιητικών τις τελευταίες ημέρες κατήγγειλε και η Πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Πάτρας, Άννα Μαστοράκου.
Κυκλάδες
Πλαστά πιστοποιητικά διαγνωστικών τεστ εντοπίστηκαν και στις Κυκλάδες και συγκεκριμένα στη Σαντορίνη, μετά από επιστολή που απέστειλε γιατρός του Νοσοκομείου Σαντορίνης, γνωστοποιώντας την ύπαρξη εικονικών βεβαιώσεων σε τουρίστες του νησιού. Την παραμονή στη θέση τους δύο υγειονομικών με πλαστό πιστοποιητικό στην Ικαρία γνωστοποίησε μέσω καταγγελίας του και ο Πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ, Μιχάλης Γιαννακός, τονίζοντας πως ο Πρόεδρος του σωματείου εργαζομένων του νοσοκομείου του μετέφερε πως : «Δύο, υποτίθεται, συνάδελφοι πήγαν να εμβολιαστούν αλλά δεν τους έγινε ποτέ ο εμβολιασμός. Δεν έχουν καμία θέση ανάμεσά μας».
Κρήτη
Επιπρόσθετα, ίχνη πλαστών πιστοποιητικών φέρεται να έχουν εντοπίσει οι Αρχές και στην Κρήτη, καθώς για παράδειγμα, μόλις προ ημερών 25 άτομα εισήλθαν σε γαμήλιο γλέντι επιδεικνύοντας το ίδιο πιστοποιητικό εμβολιασμού, σε χωριό της Μεσαράς.
Παρέμβαση του εισαγγελέα του Αρείου Πάγου
Άμεση είναι η παρέμβαση του Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου Βασίλη Πλιώτα στο συνεχώς αυξανόμενο φαινόμενο των πλαστών ή ψευδών κατά περιεχόμενο πιστοποιητικών εμβολιασμού κατά του κορωνοϊού COVID-19.
Με εγκύκλιό του ο κ. Πλιώτας ζητάει από του εισαγγελείς Πρωτοδικών και Εφετών όλης της χώρας να επαγρυπνούν και να παρεμβαίνουν άμεσα όταν πληροφορούνται ανάλογες περιπτώσεις και να επιλαμβάνονται αμελλητί του ποινικού μέρους των υποθέσεων αυτών.
Παράλληλα, ο κ. Πλιώτας ζητάει από τους συναδέλφους του να μεταβαίνουν επί τόπου στα Εμβολιαστικά Κέντρα της περιφέρειάς τους για να ενημερωθούν και να γνωρίζουν «εκ των προτέρων τα συναφή με τον τρόπο και τα στάδια της διαδικασίας καταχώρισης των εμβολιασμών, τις εγγυήσεις αξιοπιστίας του συστήματος και τις ασφαλιστικές δικλείδες που αποθαρρύνουν τους επίδοξους δράστες ύποπτων ενεργειών».
Ακόμη, κατά τους επιτόπιους ελέγχους στα Εμβολιαστικά Κέντρα οι εισαγγελείς, σύμφωνα με τον κ. Πλιώτα, πρέπει όταν διαπιστώνουν όταν υπάρχει μεγάλος αριθμός ψευδών βεβαιώσεων, να ερευνούν εάν λειτουργούν «κυκλώματα» παραγωγής πλαστών πιστοποιητικών.
Το πλήρες κείμενο της εγκυκλίου του Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου έχει ως εξής:
«Π ρ ο ς
Τους κ.κ. Εισαγγελείς Εφετών και Πρωτοδικών της Χώρας
Θέμα: Πλαστά ή ψευδή κατά περιεχόμενο πιστοποιητικά εμβολιασμού κατά του κορωνοϊού COVID-19 ή νόσησης
Ανακύπτει ήδη και βλέπει το φως της δημοσιότητας σημαντικός αριθμός περιπτώσεων πλαστών ή ψευδών κατά περιεχόμενο πιστοποιητικών εμβολιασμού κατά του κορωνοϊού COVID-19 ή νόσησης, στις οποίες φέρονται ότι κάθε φορά συμμετείχαν (με θετική ενέργεια ή παράλειψη), πρωτίστως, ο δήθεν εμβολιασθείς, και πρόσωπα, υπό οποιανδήποτε ιδιότητα, των δομών υγείας.
Με δεδομένη τη σοβαρότητα του θέματος του εμβολιασμού, τον οποίο η ιατρική επιστημονική κοινότητα προβάλλει ως βασικό – θεμελιώδες μέσο αποτροπής της διάδοσης του κορωνοϊού COVID-19, και συνεκτιμώντας την εμφανή και μείζονα ποινική απαξία της προαναφερόμενης συμπεριφοράς, που στοιχειοθετεί (συντρεχουσών και των λοιπών νομίμων προϋποθέσεων) τη νομοτυπική μορφή εγκλημάτων του Ποινικού Κώδικα (βλ. ιδίως άρθρα 46, 47, 221, 242, 285 ΠΚ) επισημαίνουμε την ανάγκη επαγρύπνισης και εγρήγορσης των εισαγγελικών λειτουργών της Χώρας ώστε να παρεμβαίνουν κατά τη λειτουργική αποστολή τους και να επιλαμβάνονται αμελλητί του ποινικού μέρους των σχετικών υποθέσεων.
Ειδικότερα, επιβάλλεται η (κατά το άρθρο 37 ΚΠΔ αυτεπάγγελτη) ταχεία και σχολαστική διερεύνηση κάθε πληροφορίας σχετιζόμενης με εικονικό εμβολιασμό και η χωρίς χρονοτριβή κίνηση της ποινικής δίωξης κατά των υπαιτίων προσώπων, όταν προκύπτουν επαρκείς ενδείξεις. Εντοπισμός μεμονωμένων περιπτώσεων πρέπει να οδηγεί σε ευρύτερο εξονυχιστικό έλεγχο (με την αρωγή των αρμόδιων λειτουργών των Υπηρεσιών της αντίστοιχης Υγειονομικής Περιφέρειας) για ενδεχόμενη διακρίβωση μεγαλύτερου αριθμού ψευδών βεβαιώσεων εμβολιασμού στο ίδιο Εμβολιαστικό Κέντρο ή λειτουργία «κυκλώματος» παραγωγής τέτοιων πιστοποιητικών.
Προκειμένου να τηρηθεί η νομιμότητα και να προστατευθεί η υγεία των πολιτών, χρήσιμη θα ήταν και η οιονεί προληπτική εισαγγελική δράση με την (άτυπη) επιτόπια μετάβαση του Εισαγγελέα ή του εντεταλμένου Αντεισαγγελέα Πρωτοδικών στο Εμβολιαστικό Κέντρο της περιφέρειάς του για να ενημερωθεί και να γνωρίζει εκ των προτέρων τα συναφή με τον τρόπο και τα στάδια της διαδικασίας καταχώρισης των εμβολιασμών, τις εγγυήσεις αξιοπιστίας του συστήματος και τις ασφαλιστικές δικλείδες που αποθαρρύνουν τους επίδοξους δράστες ύποπτων ενεργειών.
Οι Εισαγγελείς Εφετών παρακαλούνται να εποπτεύουν συντονιστικά το εν λόγω έργο των Εισαγγελέων Πρωτοδικών και σε περίπτωση υπόθεσης μείζονος βαρύτητας, κατά την κρίση τους, να ενεργούν προσωπικά ή με κάποιον Αντεισαγγελέα Εφετών προκαταρκτική εξέταση, κατά τα οριζόμενα στο άρθρο 32 ΚΠΔ.
Ο Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου
Βασίλειος Η. Πλιώτας»