Φύλαξη συνόρων, περιπολίες και χορήγηση ασύλου -Τι αποφάσισαν στο Μαξίμου για το μεταναστευτικό

Ολοκληρώθηκε η συνεδρίαση στο Μαξίμου, υπό τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, για το μεταναστευτικό.

Νίκος Μώκος
By Νίκος Μώκος Add a Comment
7 Min Read

Μετά την ολοκλήρωση της σύσκεψης για το Μεταναστευτικό, το Μέγαρο Μαξίμου εξέδωσε την εξής ανακοίνωση:

«Ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης συναντήθηκε το πρωί με τον Ευρωπαίο Επίτροπο Μετανάστευσης, Εσωτερικών Υποθέσεων και Ιθαγένειας κ. Δημ. Αβραμόπουλο και εν συνεχεία προήδρευσε σε σύσκεψη με την παρουσία και του Υπουργού Προστασίας του Πολίτη κ. Μ. Χρυσοχοΐδη, του Αναπληρωτή Υπουργού Προστασίας του Πολίτη αρμόδιου για τη Μεταναστευτική Πολιτική κ. Γ. Κουμουτσάκου και του Υπουργού Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής κ. Γ. Πλακιωτάκη.

Στη σύσκεψη ιεραρχήθηκαν οι προτεραιότητες της κυβέρνησης, πάντα σε στενή συνεργασία και με την τεχνική βοήθεια της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και ο πρωθυπουργός ζήτησε από τους συναρμόδιους υπουργούς το αμέσως επόμενο διάστημα να επικεντρώσουν τις ενέργειές τους:

Στην άμεση βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης για τους πρόσφυγες και τους μετανάστες στη χώρα μας, με κύρια μέριμνα τις ευάλωτες ομάδες και με πρώτη προτεραιότητα την προστασία των ασυνόδευτων παιδιών.
Στην ενίσχυση της φύλαξης των κοινών ελληνικών και ευρωπαϊκών συνόρων, ιδίως των θαλασσίων, με ένα νέο ολοκληρωμένο σχέδιο που θα θέτει την ευρωπαϊκή δύναμη υπό ελληνική διοίκηση με ξεκάθαρους επιχειρησιακούς κανόνες δράσης. Υπενθυμίζεται ότι στο σχέδιο αυτό περιλαμβάνεται η καλύτερη αξιοποίηση των δυνάμεων του Οργανισμού Ευρωπαϊκής Συνοριοφυλακής και Ακτοφυλακής (Frontex), η εντατικοποίηση των περιπολιών του λιμενικού σώματος με παράλληλη αναβάθμιση του υλικοτεχνικού του εξοπλισμού, και η πλήρης αξιοποίηση των ευρωπαϊκών πόρων με απόλυτη διαφάνεια.

- Advertisement -

Στην αναμόρφωση –μέχρι το τέλος του 2019- του θεσμικού πλαισίου της χορήγησης ασύλου, με στόχο τη σύντομη, δίκαιη και αποτελεσματική απονομή του.

Στην πιστή εφαρμογή της κοινής Δήλωσης ΕΕ-Τουρκίας για την διαχείριση του μεταναστευτικού και την αποσυμφόρηση των νησιών.

Στην ολοκλήρωση των εργασιών για το κέντρο υποδοχής και ταυτοποίησης στη Σάμο, ώστε να διασφαλισθούν αξιοπρεπείς και ασφαλείς συνθήκες διαβίωσης για τους πρόσφυγες και του μετανάστες.

Στην ενσωμάτωση κοινοτικών οδηγιών για την πολιτική ασφάλειας της χώρας».

Κουμουτσάκος: Πολύ σοβαρό πρόβλημα

Προσερχόμενος στο Μέγαρο Μαξίμου ο αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη, αρμόδιος για το Μεταναστευτικό, Γιώργος Κουμουτσάκος, χαρακτήρισε το ζήτημα «πολύ σοβαρό» και «πρόκληση για την Ελλάδα και την Ευρώπη ολόκληρη».

«Σήμερα καταγράφουμε αιτήματα για ουσιαστική στήριξη από την Ευρώπη» πρόσθεσε ο κ. Κουμουτσάκος υπογραμμίζοντας ότι επί τάπητος βρίσκεται το σχέδιο στρατηγικής της κυβέρνησης για το θέμα.

Προηγήθηκε η συνάντηση του πρωθυπουργού με τον Έλληνα επίτροπο στην ΕΕ αρμόδιο για θέματα Μετανάστευσης, Δημήτρη Αβραμόπουλο.

Ο πρωθυπουργός σχεδιάζει αλλαγές εκ βάθρων στη μεταναστευτική πολιτική έναντι της κυβέρνησης Τσίπρα, όπως κατέδειξε και η απόφασή του για τη μεταφορά των αρμοδιοτήτων για το μεταναστευτικό/ προσφυγικό από το υπουργείο Εσωτερικών στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, με υπεύθυνο αναπληρωτή υπουργό Μεταναστευτικής Πολιτικής τον Γιώργο Κουμουτσάκο.

Παρότι η απόφαση του πρωθυπουργού επικρίθηκε από τον ΣΥΡΙΖΑ και το ΚΙΝΑΛ, το Μέγαρο Μαξίμου εκτιμά ότι η Ελλάδα παραμένει σε κατάσταση «έκτακτης ανάγκης» στο μεταναστευτικό και τίθεται θέμα ασφάλειας στις προσφυγικές ροές, που προέρχονται κυρίως από τα τουρκικά παράλια και εδάφη.

Αβραμόπουλος: «Με την στήριξη της ΕΕ, η Ελλάδα δεν είναι μόνη»

Ο αρμόδιος Επίτροπος της Κομισιόν, Δημήτρης Αβραμόπουλος εξερχόμενος από το Μέγαρο Μαξίμου δήλωσε στους δημοσιογράφους: «Είναι η πρώτη επίσημη σύσκεψη της ΕΕ με τη νέα ελληνική κυβέρνηση. Με σημαντικά ζητήματα όπως της ασφάλειας και της μετανάστευσης. Και αυτό ενόψει ενός κρίσιμου άτυπου συμβουλίου στο Ελσίνκι. Τον τελευταίο καιρό παρατηρούνται ροές και πρέπει να είμαστε καλύτερα προετοιμασμένοι για το μέλλον. Με τη διαβεβαίωση ότι η Ελλάδα σε συνεργασία με την ΕΕ θα προετοιμαστούμε καλύτερα.

Η Ελλάδα είναι σημαντικός παράγοντας σταθερότητας στην Ευρώπη. Με πλήρη επίγνωση της κατάστασης και του σημαντικού ζητήματος του μεταναστευτικού που ήρθε για να μείνει, στόχος είναι η καλύτερη δυνατή διαχείριση. Η Ελλάδα δεν είναι μόνη της. Η Ελλάδα πέρασε δύσκολες στιγμές, αλλά πλέον δεν είμαστε εκεί. Έχει την στήριξη της ΕΕ και με τη βούληση της κυβέρνησης θα γίνει ακόμη πιο αποτελεσματική αυτή η διαχείριση. Η Ελλάδα της υπευθυνότητας είναι εδώ, με την στήριξη της ΕΕ. Επι τη ευκαιρία να συγχαίρω τον νέο πρωθυπουργό και την ελληνική κυβέρνηση για την εκλογή τους. Θα είμαστε στο πλευρό της Ελλάδας και της κυβέρνησης. Μπορεί να είμαι Ευρωπαίος Επίτροπος, αλλά ο νους μου είναι στην πατρίδα μου.

Η συνεργασία με την Τουρκία είναι απαραίτητη. Με καλή πρόθεση και συνεργασία θα έρθουν και τα καλά αποτελέσματα».

Εκατοντάδες μετανάστες καταφθάνουν καθημερινά στα νησιά του Αιγαίου, ενώ η κατάσταση που επικρατεί στα κέντρα φιλοξενίας είναι τραγική.

Τον Ιούνιο και στις αρχές Ιουλίου έχουν καταγραφεί περίπου 4 χιλιάδες νέες αφίξεις με τις ροές να είναι οι μεγαλύτερες της τελευταίας τριετίας. Το γεγονός αυτό υπενθυμίζει ότι το μεταναστευτικό παραμένει ένα κρίσιμο θέμα που η κυβέρνηση πρέπει να διαχειριστεί άμεσα.

Σύσκεψη Μητσοτάκη για το μεταναστευτικό

Στις 10.30 ξεκίνησε η σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου με τη συμμετοχή του Έλληνα επιτρόπου για τη μετανάστευση Δημήτρη Αβραμόπουλου, του υπουργού Προστασίας του Πολίτη Μιχάλη Χρυσοχοϊδη, του αναπληρωτή υπουργού Μεταναστευτικής Πολιτικής Γιώργου Κουμουτσάκου και του υπουργού Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, Γιάννη Πλακιωτάκη.

Οι δύο υπουργοί, Χρυσοχοΐδης και Κουμουτσάκος, επισκέφτηκαν την περασμένη εβδομάδα τα κέντρα φιλοξενίας στη Μυτιλήνη και την Σάμο και διαπίστωσαν από κοντά τα προβλήματα που υπάρχουν. Οι δομές έχουν ξεπεράσει εδώ και καιρό τον αριθμό ατόμων που μπορούν να φιλοξενήσουν, ο οποίος είναι πολλαπλάσιος των δυνατοτήτων τους, με την κατάσταση να χαρακτηρίζεται τραγική. Ταυτόχρονα διαπιστώνεται ότι το πρόγραμμα των επιστροφών στην Τουρκία έχει μείνει στα χαρτιά, καθώς το 2019 έχουν γίνει μόνο 79 επιστροφές.

Σκοπός της σύσκεψης για το μεταναστευτικό

Στην κυβερνητική σύσκεψη υπό τον Κυριάκο Μητσοτάκη, εξετάστηκαν οι τρόποι αντιμετώπισης των αυξημένων ροών και η διαχείριση των προβλημάτων που έχουν δημιουργηθεί στα νησιά. Επίσης, αναζητήθηκαν τα πεδία σύγκλισης με την ευρωπαϊκή επιτροπή για καλύτερη συνεργασία και αξιοποίηση των κονδυλίων που διατίθενται για το μεταναστευτικό.

Στόχοι της κυβέρνησης είναι η ενίσχυση της φύλαξης των συνόρων, χερσαίων και θαλάσσιων, με σύγχρονα τεχνικά μέσα και ενίσχυση των περιπολιών πάντα σε συνεργασία με την ΕΕ, οι ταχύτερες δυνατές διαδικασίες χορήγησης ασύλου, αλλά και άμεση επιστροφή στις χώρες προέλευσης, όσων δεν δικαιούνται άσυλο.

Πηγή: iefimerida.gr

Share This Article
Leave a Comment

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *