Ο χειμώνας προμηνύεται δύσκολος και χιλιάδες νοικοκυριά προσπαθούν να δώσουν λύση στην εξίσωση για φτηνότερη θέρμανση την ώρα που οι Ευρωπαίοι ηγέτες συζητούν για πλαφόν στο φυσικό αέριο.
Το θέμα της ενέργειας, άλλωστε, βρίσκεται στην πρώτη γραμμή του προβληματισμού των Ευρωπαίων. Η ανησυχία είναι μεγάλη και όλοι αναζητούν τρόπο για φτηνότερη θέρμανση.
Δεν είναι λίγοι εκείνοι που θα βγάλουν τα κομπιουτεράκια για να υπολογίζουν πόσο θα τους κοστίσει η θέρμανση μετρώντας τις αντίστοιχες ώρες. Άλλοι πάλι κοιτούν να εξοικονομήσουν όσο γίνεται περισσότερη ενέργεια προκειμένου να μην βάλουν βαθιά το χέρι στην τσέπη.
Μεταξύ των άλλων για να δουν διαφορά στον λογαριασμό τα νοικοκυριά καλό είναι:
Να μην ανοιγοκλείνει κάποιος πολλές φορές μέσα στην ημέρα τον λέβητα (σταθερή θερμοκρασία, κοινές ώρες λειτουργίας, χρήση νυχτερινού ρεύματος). Επίσης οι ένοικοι της πολυκατοικίας να ανοίγουν την ίδια ώρα τη θέρμανση, ενώ ωφέλιμο για την τσέπη είναι να γίνεται χρήση του νυχτερινού ρεύματος.
Τα νοικοκυριά λοιπόν καταστρώνουν τα σχέδιά τους για τον χειμώνα με προτεραιότητα τη μείωση της αλόγιστης χρήσης του καλοριφέρ και του κλιματιστικού για να μπορέσουν να γλυτώσουν κάποια ευρώ στον επόμενο λογαριασμό.
Γκρίνια της Γερμανίας για το πλαφόν
Στο μεταξύ η πρόταση για πλαφόν στην τιμή του φυσικού αερίου είναι το μεγάλο θέμα που αναμένεται να απασχολήσει τους Ευρωπαίους ηγέτες στη Σύνοδο Κορυφής της Πράγας.
Η Ελλάδα και άλλα 14 κράτη ζητούν από την Κομισιόν να προχωρήσει σε πλαφόν, υπάρχουν όμως αντιδράσεις όπως αυτή της Γερμανίας.
Κομισιόν, Γερμανία, Ολλανδία, Δανία και Λουξεμβούργο αντιτίθενται.
Η Γερμανία θα μπορούσε να συμφωνήσει αλλά βάζει πολλές προϋποθέσεις, όπως η τιμή που θα θέσει η Ευρώπη να είναι υψηλότερη από την τιμή που υπάρχει αυτήν την στιγμή στην αγορά.
Αυτό σημαίνει ότι θα πληρώνουμε πιο ακριβά το φυσικό αέριο αλλά τουλάχιστον θα έχουμε και θα αποφύγουμε το σενάριο να ξεμείνουμε διότι οι εξαγωγείς θα το πουλήσουν σε χώρες που θα έχουν πιο ανταγωνιστικές τιμές.
Η Γερμανία είναι επίσης ανοιχτή και σε επιβολή πλαφόν μόνο στο ρωσικό φυσικό αέριο, όπως θέλει η Κομισιόν, με την προϋπόθεση ότι θα πει «ναι» ο ευρωπαϊκός νότος.
Ωστόσο, τέτοια περίπτωση έχει αποκλειστεί, διότι η επιβολή πλαφόν μόνο στο ρωσικό φυσικό αέριο θα σήμαινε ότι η Ρωσία κλείνει οριστικά την στρόφιγγα και χώρες όπως η Ελλάδα δεν παίρνει καθόλου αέριο.
newsit.gr/